Стив Джобс

От Уикицитат
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стив Джобс
Стив Джобс
Вижте също:
Wikipedia-logo-v2.svg Статия в Уикипедия
Commons-logo.svg Материали в Общомедия

Стив Джобс (24 февруари 1955 - 5 октомври 2011) е главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Apple Inc. - компания, която той основава заедно със Стийв Возняк през 1976 г.

Цитати[редактиране]

 • Не познавам друг човек, освен самия себе си, който е губил повече от четвърт милиард за година. Определено изгражда характера.


 • Времето ни е ограничено, затова не трябва да живеем чужд живот. Не трябва да позволяваме гласът на чуждите мнения да заглушава собствения ни.


 • Не ни е писано да правим много неща, затова всичко, което правим, трябва да бъде съвършено. Ние избрахме да вършим това, затова по-добре да си струва.


 • Мисля, че ако направиш нещо и то се окаже доста добро, след това трябва да направиш нещо друго прекрасно, не да се спираш на него прекалено дълго. Просто разбери кое е следващото.


 • Защо да бъдеш морски пехотинец, след като можеш да бъдеш пират?


 • След като работата ще заеме по голямата част от живота ти, единственият начин да бъдеш напълно доволен, е да я вършиш наистина добре.


 • Иновацията е това, което различава лидера от последователя.


 • Моята работа не е да бъда добър с хората. Тя е да накарам страхотните хора, които имаме, да станат още по-страхотни.


 • Лесно е просто да попиташ клиентите какво искат и да го направиш. Но когато си готов, те вече ще искат нещо друго.


 • Когато наемам нови хора, най-важният въпрос за мен е, дали ще се влюбят в Епъл? Защото ако това се случи, всичко друго ще се нареди само.


 • Любимите ми неща не струват пари. Повече от ясно е, че не притежаваме нищо по-ценно от времето.


 • Никой не иска да умре, дори хората, които вярват, че ще отидат в рая. Но това е посоката, към която всички сме се запътили, и така трябва да бъде - смъртта е начин старите да отстъпят място на новите.


  • Искаш ли цял живот да продаваш подсладена вода или искаш възможност да промениш света?
   коментар, който прави в разговора си с Джон Скъли, за да го привлече като главен изпълнителен директор в Apple; цитиран в Odyssey: Pepsi to Apple: A Journey of Adventure, Ideas, and the Future (1987)
   Do you want to spend the rest of your life selling sugared water or do you want a chance to change the world?


  • Да бъда най-богатият човек в гробището, не е от значение за мен … Да заспя през нощта с мисълта, че сме направили нещо прекрасно … това има значение за мен.
   за успеха на Бил Гейтс и Microsoft, цитат в The Wall Street Journall (1993)
   Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me … Going to bed at night saying we've done something wonderful … that's what matters to me.


  • Наистина е трудно да създавате продукти чрез фокусирани групи. Повечето пъти хората не знаят, какво искат, докато не им го покажете.
   BusinessWeek, 25 май 1998
   It's really hard to design products by focus groups. A lot of times, people don't know what they want until you show it to them.


  • Когато си млад, гледаш телевизия и си мислиш: има конспирация. Информационните мрежи са се съюзили с цел да ни оглупят. Но когато поостарееш, осъзнаваш, че това не е вярно. Работата (и бизнесът) на информационните мрежи е да дават на хората точно това, което хората искат. Това е много по-депресираща мисъл. Конспирацията е форма на оптимизъм. Тогава бихме могли да застреляме копеленцата. Бихме могли да вдигнем революция. Но всъщност информационните мрежи са в бизнеса с доставяне на хората това, което самите хора искат. Това е истината.
   Wired
   When you're young, you look at television and think, There's a conspiracy. The networks have conspired to dumb us down. But when you get a little older, you realize that's not true. The networks are in business to give people exactly what they want. That's a far more depressing thought. Conspiracy is optimistic! You can shoot the bastards! We can have a revolution! But the networks are really in business to give people what they want. It's the truth.


Из речта му в Станфордския университет (2005)[редактиране]


 • Когато бях на 17, прочетох цитат, който звучеше приблизително така: "Ако живееш всеки ден така, все едно той ти е последният, един ден, най-вероятно, ще бъдеш прав." Това ме впечатли и оттогава, в продължение на последните 33 години, аз се гледах в огледалото всяка сутрин и се питах: "Ако това е последният ден от моя живот, искам ли да правя това, което ще правя днес?". И когато отговорът беше "Не" за доста дни наред, аз знаех, че трябва да променя нещо.


 • Времето ви е ограничено, така че не го пилейте, като живеете нечий друг живот. Не робувайте на догмите - което е живеене с мисленето на другите хора. Не позволявайте шумът на чуждото мнение да заглуши вътрешния ви глас. И най-важното - бъдете смели да следвате вашето сърце и интуиция. Те някак си знаят, какъв наистина искате да бъдете. Всичко друго е второстепенно.


 • Единственият начин да се справяте страхотно е да обичате това, което правите. Ако не сте го намерили още, продължавайте да търсите. Не се успокоявайте. Както всички неща от сърце, вие ще разберете, когато го откриете.


  • Остани гладен. Остани глупав.
   тази любима негова фраза е от последното издание на списанието Whole Earth Catalog, но той я използва през 2005 г. в речта си в Станфордския университет
   Stay hungry. Stay foolish.

Погрешно приписвани[редактиране]

  • Приятелката ми винаги се смееше по време на секс - без значение какво четеше.
   този цитат се появява често в Интернет, обикновено без посочен източник и се приписва на Джобс, но всъщност е част от репертоара на американския комик Емо Филипс
   My girlfriend always laughs during sex — no matter what she's reading.
  • Добрите творци копират; великите творци крадат.
   Това е известна фраза на Джобс, но той (не)правилно цитира Пабло Пикасо. "Второстепенните творци копират; великите творци крадат" също се приписва на Игор Стравински, но и двете поговорки, вероятно, произлизат от произведение на Томас Стърнс Елиът: "Незрелите поети подражават; зрелите поети крадат; лошите поети преправят, това което крадат; а добрите поети го правят по-добро или поне различно."
   Good artists copy; great artists steal.
  • Слуховете за моята кончина са силно преувеличени.
   перифраза по Марк Твен: Слухът за моята кончина е преувеличение. — «The report of my death was an exaggeration.», цитирано от Apple Music Event, 9 септември 2008