Направо към съдържанието

Владимир Путин

От Уикицитат
(пренасочване от Путин)

Владимир Владимирович Путин (р. 1952) е вторият президент на Руската федерация през 2000 – 2008 г. и от 2012 г. насам.

Изказвания[редактиране]

1999[редактиране]

 • Исках да ви благодаря, благодаря на всички без изключение и на Григорий Алексеевич Зюганов (за Григорий Явлински), и на други лидери на фракциите. (На заседанието на Държавната дума по време на одобряването на Путин като министър-председател, на което Григорий Явлински нарича Путин Владимир Владимирович Степашин, като иска да подчертае самоличността на новия премиер и неговия предшественик)


 • Ще преследваме терористите навсякъде: на летището - на летището, така че ще ме извините, ако ги хванем в тоалетната - ще ги накиснем в тоалетната, накрая. Всичко, въпросът е окончателно приключен. (24 септември 1999 г. по време на пресконференция в Астана, коментирайки бомбардировката на Грозни от руски самолети)


 • Имаме страна с големи възможности не само за престъпниците, но и за държавата. (на заседание на Президентския съвет по сигурността на 30.11.1999 г.)


 • Е, знаете ли какво ще ви кажа, че тук постоянното кимане към чужбина като източник на всичките ни беди е грешно. Погрешно по същество. И всичките ни беди са в нас самите, всичко произтича от собственото ни безгрижие и слабост. Тук, където и да отидеш, навсякъде имаме Чечня. И не само в Северен Кавказ... Образно казано, нали? В нашата икономика, пъхнете си главата, има беда и чиста мъка. <...> Вижте нашите международни отношения, добре, нашите отношения с най-близката чужбина. Имаме някаква дупка навсякъде - проблем.

2000[редактиране]

 • Президентът Елцин направи много, за да разруши комунистическата система и да тласне Русия към цивилизованите страни. Посоката на руската политика във всички области ще остане същата през следващите три месеца, докато изпълнявам длъжността президент. В бъдеще много ще зависи от това кой ще бъде избран за президент; въпреки това вярвам, че ще бъде прогресивен човек. (Телефонен разговор между президента на САЩ Бил Клинтън и действащия президент на Русия Владимир Путин, проведен на 1 януари 2000 г.)


 • Ако човек е доволен от всичко, значи е пълен идиот. Здравият човек, в нормална памет, не винаги може да подреди всичко. (За отношението му към правителството в интервю от 24 декември 2000 г.)


 • Лари Кинг: Какво стана с подводницата?
  Владимир Путин: Тя се удави.
  ( Няколко седмици след инцидента с подводницата Курск, в шоуто на Лари Кинг на 8 септември 2000 г.)


 • Вариант 1. Обществото трябва да отхвърли всичко, което е свързано със секса.
  Вариант 2. Самото общество трябва да отхвърли всичко свързано със секс, насилие и други извращения.
  (За цензурата по телевизията по време на среща с избиратели в Иркутск)


 • Интервюиращ: Пак ли ще търсим специален път за Русия?
  Владимир Путин: Няма нужда да търсите нищо, всичко вече е намерено. Това е пътят на демократичното развитие. Разбира се, Русия е повече от разнообразна страна, но ние сме част от западноевропейската култура. И това всъщност е нашата ценност. Където и да живеят нашите хора, в Далечния изток или на юг, ние сме европейци.
  (Цитат от книгата: „От първо лице. Разговори с Владимир Путин" на Наталия Геворкян и Андрей Колесников)

2001[редактиране]

 • Не бях много развълнуван да преспя в ранчото на Буш. Трябваше сам да помисли какво ще стане, ако допусне бивш офицер от разузнаването. Но самият Буш е син на бившия шеф на ЦРУ. Така че бяхме в семейния кръг и се чувствахме добре.


 • Необходимо е да се подходи сериозно към въпросите на собствеността, иначе ще си отворите устата и няма да имате не само Сибур, но и други предприятия.

2002[редактиране]

 • Ако наистина искате да станете ислямски радикал и сте готови да се съгласите да се обрежете, тогава ви каня в Москва. Ние имаме многоконфесионална държава, имаме специалисти и по този въпрос. И ще им препоръчам да направят тази операция по такъв начин, че нищо друго да не порасне във вас.


 • Боядисват върху яйца? Не знам какво рисуват на яйца, не съм го виждал. (В отговор на молба за коментар относно появата на портрети на президента върху великденски яйца по време на пресконференция през юни 2002 г.)


 • Това е навик. Не, не съм левичар. Обичам да ги мотая около китката си. Но тази корона, ако е на лявата ръка, тогава тя е просто обърната към ръката и се трие през цялото време ... Боли ... Това е цялата тайна, тук няма нищо особено. (В отговор на въпроса защо Владимир Владимирович носи часовник на дясната си ръка по време на пряка линия на 19 декември 2002 г.)

2003[редактиране]

 • Всеки трябва да разбере веднъж завинаги: законът трябва да се спазва винаги, а не само когато го хванат на едно място. (казва той в интервю за италианските медии през ноември 2003 г., говорейки за случая ЮКОС)


 • Тук трябва да се гледа! И слушай какво ти казвам! И ако не се интересувате, моля... (Обръщение към служители, разговарящи на заседание на Президиума на Държавния съвет и Съвета за сигурност през ноември 2003 г.)


 • Този, който казва: „Русия е за руснаците“ – знаете ли, трудно е да се устои да се даде характеристика на тези хора – това са или нечестни хора, които не разбират какво говорят, и тогава са просто идиоти, или провокатори, защото Русия е многонационална страна.


 • Самият процес на промени в Конституцията е дестабилизиращ фактор.

2004[редактиране]

 • В един известен италиански филм има такава фраза - ,,истинският мъж винаги трябва да опитва, а истинската жена трябва да устоява." (Отговаряйки на въпрос на журналист на пресконференция в Кремъл през декември 2004 г. има ли проблеми със свободата на словото в Русия и къде ги има повече – в столицата или в регионите. Той предлага медиите да действат в съответствие с тази фраза)

2005[редактиране]

 • По време на разпадането на Съветския съюз, за ​​да избегне развитие в постсъветското пространство по югославския сценарий, Руската федерация направи безпрецедентни жертви в историята на човечеството - тя се отказа от десетки хиляди квадратни километри от своите изконни територии. Добре или лошо, сега няма да кажем, но се случи. И сега да слушаме всякакви глупости за това, че дължим на някого едни пет километра, е абсолютно недопустимо. <...> Питаловски район на Псковска област ... От мъртво магаре ушите им, а не Питаловски район. (Относно териториалните претенции към Русия от балтийските страни)


 • Стриптийз няма да има, въпросът се отменя. (На въпрос за разногласията между лидерите на Г-8)


 • Нямам желание да поставям под въпрос решенията на съда. Все пак аз съм юрист по образование. (На пресконференция след срещата на Г-8 в Шотландия)


 • Планираме да разширим сътрудничеството с Украйна, ако тя не пилее газ от нас. (На пресконференция след срещата на Г-8 в Шотландия)


 • Антиглобалистите могат да правят всичко и навсякъде, такава публика. (Също там)


 • Украйна не е абстрактно ръководство на Украйна. Украйна не са петролни и газови ,,барони", които във всеки случай винаги ще гарантират своите интереси, корпоративни или лични. Украйна е преди всичко украинският народ, братски за нас. И ние трябва да мислим за съвкупността от отношения между Русия и Украйна. (Обявяване на газово предложение за Украйна)


 • На първо място, трябва да се признае, че разпадането на Съветския съюз беше най-голямата геополитическа катастрофа на века. За руския народ това се превърна в истинска драма. Десетки милиони наши съграждани и сънародници се оказаха извън руската територия. Епидемията от разпад се разпространи и в самата Русия.

2006[редактиране]

 • Ако баба ми имаше определени полови характеристики, тя щеше да е дядо. Политиката не търпи подчинителното наклонение. (казва той, отговаряйки на среща през юни 2006 г. с ръководителите на водещите информационни агенции на страните от Г-8 по въпроса за възможността за санкции срещу Иран)


 • В отношенията с пресата мога да кажа как се шегувахме, когато работех в съвсем различна организация. Изпратени са да надникнат, а те подслушват. Грозно. (казва той, отговаряйки на въпроси по време на ,,директна линия" с руснаците през октомври 2006 г., относно публикуването на едно от неговите изявления, което не е предназначено за пресата)


 • Всеки трябва да разбере, че да живееш чрез спазване на закона е много по-удобно и по-изгодно, отколкото да се опитваш да го заобиколиш. (Призоваване на Централната банка да продължи да следи за прилагането на законодателството в банковия сектор)


 • Има форма на стачка и саботаж, която се нарича „работа по правилата“. И ви моля да имате предвид това обстоятелство, да проявите гъвкавост при решаването на най-важните и големи проекти, от които страната ни така се нуждае. (Призоваване за гъвкавост в сътрудничеството между държавата и бизнеса в рамките на действащото законодателство)


 • Ами тези разузнавачи ще ги пратим, други ще дойдат, може и умни да пратят, тогава ще се мъчим да ги търсим. Ще помислим. (За по-нататъшните действия на Русия по отношение на разкритите британски агенти)


 • Ако дъвчем сополи години наред, нищо няма да се промени. Необходимо е да се вземат всички мерки за стимулиране на преработката на дървен материал в Русия, а не да се кара кръглата дървесина в чужбина. И тогава те се движат напред-назад в огромни количества и нищо не е направено. Разбирам защо се случва това. И нали разбирате... Това са лобисти. Те мислят за собствените си интереси... А вие трябва да мислите за интересите на хората. От 1999 г. се разглеждат проекти ... И нищо не се случва. Знам това бърборене и всяка година е едно и също. (На среща с членове на правителството)


 • Техният [САЩ] военен бюджет в абсолютно изражение е почти 25 пъти по-голям от този на Русия. Това се казва в отбранителната сфера „Техният дом е тяхната крепост“. И браво. Много добре!
  Но това означава, че вие ​​и аз трябва да построим своя собствена къща, наша собствена къща - здрава, надеждна, защото виждаме какво се случва в света. Но ние го виждаме! Както се казва, „другарят вълк знае кого да яде“. Яде - и не слуша никого. И явно няма да послуша.
  Къде изчезва целият патос на необходимостта от борба за правата на човека и демокрацията, когато става дума за необходимостта от реализиране на собствените интереси? Тук, оказва се, всичко е възможно, няма никакви ограничения.
  (В послание до Федералното събрание)


 • В съвременния свят силата на държавата се определя преди всичко от икономическата мощ. И тогава, като производно - социално състояние, социална политика и отбранителна политика ... ако няма пари ... - няма да отидете до магазина, няма да купите нищо: нито пистолет, нито ракета, нито лекарство. Следователно икономиката е в основата на всичко. (На среща със служители на Общоруската държавна телевизионна и радиокомпания)


 • Трябва да разберем какво ще получим в замяна. Това е много лесно за разбиране, ако си спомним нашето детство. Излязъл си на двора, държиш бонбон - казват ти: дай ми един бонбон. Той стисна в потен юмрук: какво си ти за мен? Искаме да знаем: какво правят с нас? (За резултатите от срещата на върха Русия-ЕС)


 • Попитаха ме кога съм започнал да правя секс. Не си спомням. Спомням си точно последния път, когато го направих. Мога да определям до минути. (Общуване с журналисти след интернет конференцията)


 • Джордж У. Буш: Говорих за желанието си да насърчавам развитието на институции в различни части на света, като в Ирак, където има свобода на религията и печата. Знам, че много хора по света са казали, че Русия би искала същото. <…>
  Владимир Путин: Разбира се, ние не бихме искали да имаме същата демокрация като в Ирак, честно казано.


 • Предайте поздрави на вашия президент! Оказа се много силен мъж! Десет изнасилени жени! Никога не съм очаквал от него! Той ни изненада всички! Всички му завиждаме! (На среща с израелския премиер Ехуд Олмерт относно обвиненията на израелския президент Моше Кацав в 10 изнасилвания)


 • Най-трудният проблем за Европейския съюз е запазването на християнството в Европа. (На неформалната среща на върха на ЕС в Лахти, Финландия)


 • Мафия не е руска дума. (На срещата на върха в Лахти в отговор на въпрос за корупцията в Русия)

2007[редактиране]

 • Лев Матвеевич (Зелений), по моя молба за мен и за моите колеги от постоянните членове на Съвета за сигурност, наскоро прочете поредица от лекции по проблемите на произхода на Вселената, на планетарните изследвания, на изследване на Слънцето, взаимодействието на Слънцето, Земята и други планети. Много интересно и полезно.... Лев Матвеевич каза много интересни неща, включително, че след седем милиарда години Слънцето ще спре да съществува и ще се превърне в някакво бяло джудже. Подобна перспектива е много тъжна, макар и далечна. (признава на заседание на президиума на Държавния съвет в Калуга за Космоса през март 2007 г.)


 • На брега можете да се насладите на красив пролетен ден, докато в планината е истинска зима. Карах ски там преди шест или седем седмици и знам, че истинският сняг е гарантиран. (Говорейки през юли 2007 г. на официалното представяне на Сочи в Гватемала като кандидат за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г.)


 • ... и традиционните вероизповедания на Русия, и ядреният щит са компонентите, които укрепват руската държавност, създават необходимите предпоставки за гарантиране на вътрешната и външната сигурност на страната.


 • Чист демократ ли съм? Разбира се, аз съм абсолютен и чист демократ. Но знаете ли какво не е наред? Дори няма значение, трагедията е истинска. Фактът, че съм толкова сам, просто няма други такива на света. Да видим какво става в Северна Америка - ужасът е същият: мъчения, бездомници, Гуантанамо, задържане без съд и разследване. Вижте какво се случва в Европа: бруталното отношение към демонстрантите, използването на гумени куршуми, сълзотворен газ в една и друга столици, убийствата на демонстранти по улиците. Изобщо не говоря за постсъветското пространство. Имаше една надежда за момчетата от Украйна, но те просто се дискредитираха напълно, там нещата отиват към чиста тирания. Пълно нарушение на Конституцията, всички закони и прочее. След смъртта на Махатма Ганди няма с кого да разговаряме. (На въпрос на журналист от изданието Spiegel дали смята себе си за ,,чист демократ")


 • Те трябва да променят мозъците си, а не нашата конституция, мозъците. И ще ви кажа защо: защото това, което предлагат, са очевидни следи от колониално мислене. (За британските власти, които уж са излезли с предложение за изменение на Конституцията на Руската федерация за екстрадирането на Андрей Луговой във връзка с делото Литвиненко)


 • Глупаците имат късмет, а ние работим от сутрин до вечер. (На въпрос дали Путин смята, че Русия има късмет с изобилните петролни запаси)


 • Бих искал правителството в Москва, регионалните власти и федералните власти на териториите на Руската федерация, като швейцарски часовник, да вършат без прекъсване до изборите и веднага след изборите, между март и май 2008 г. (казва през септември 2007 г. на среща с участници в Международния дискусионен клуб ,,Валдай" в Сочи)


 • Работете по въпроса за промяна на стандартите за строителство на жилищни сгради, предимно жилищни сгради за военнослужещи, и ще започнем с Далечния изток. Обръщам ви внимание на това и желая това да стане бързо и достойно за руските офицери, за да спрат нашите хора да живеят в тези вонящи „хрушчовки“. (казва той през ноември 2007 г. на среща с ръководството на въоръжените сили)


 • Трагедии от този род са се повтаряли много пъти в историята на човечеството. 1937 година, макар и смятана за пика на репресиите, беше добре подготвена от предишните години на бруталност. Мащабите му са колосални. Десетки хиляди, милиони хора бяха заточени, унищожени, разстреляни. И преди всичко хора със собствено мнение, които не се страхуват да го изразят. (2007 г., по време на посещение на полигона Бутово)

2008[редактиране]

 • Не се срамувам пред гражданите, които два пъти гласуваха за мен на президентските избори. През всичките тези осем години орах като роб на галера от сутрин до вечер. Доволен съм от резултатите от моята работа. (поради печатна грешка в един от репостовете в думите ,,как раб", възниква популярен интернет мем ,,Путин - краб)


 • Шефовете са много, а последната дума е на държавния глава. Това, разбира се, не е леко морално бреме... Това се отнася за главата на всяка държава, и малка, и голяма. Мислите ли, че на Буш му е лесно? (пита риторично, отговаряйки на журналистически въпроси на голямата пресконференция през февруари 2008 г.)


 • Смятам, че поне един държавник трябва да има глава. И за да се изградят междудържавни отношения, човек трябва да се ръководи не от емоциите, а от фундаменталните интереси на своите страни. (казва Путин в отговор на молба на голямата пресконференция през февруари 2008 г. да коментира изявлението на Хилъри Клинтън, че той няма душа)


 • Слушайте, искате ли да ям пръст от саксия с цветя и да се закълна в кръв? Просто е глупаво. (Отговаряйки на въпроса, дава ли гаранция, че няма да има деноминация)


 • Аз съм най-богатият човек не само в Европа, но и в света: колекционирам емоции, богат съм с това, че народът на Русия два пъти ми поверява ръководството на такава велика страна като Русия - мисля, че това е моето най-голямо богатство.


 • Нали разбираш, Джордж, че Украйна дори не е държава! Какво е Украйна? Част от нейните територии е Източна Европа, а част, и то значителна, е дарена от нас!“ (Из разговор между Путин и Джордж Буш на закрито заседание на Съвета Русия-НАТО)


 • Що се отнася до разни слухове за финансовото състояние, гледах няколко бумаги по тази тема: само бърборене, което няма какво да се обсъжда, просто глупости. Изровиха всичко от носовете си и го размазаха върху хартиите си.


 • Всеки трябва да копае, като свети Франциск, своя участък, бум-бум, ежедневно и тогава успехът ще бъде гарантиран.


 • Винаги съм имал лошо отношение към тези, които с някакъв грипозен нос и с еротичните си фантазии се месят в чуждия живот. (Коментирайки слуховете, че ще се жени за Алина Кабаева)


 • Нека си спомним поне как мина интервюто с малко 12-годишно момиченце и неговата леля, които, доколкото разбирам, живеят в САЩ, които са били свидетели на събитията в Южна Осетия. Като в един от най-големите канали Fox News, тя постоянно беше прекъсвана от водещия. Той постоянно я прекъсваше. Щом не му хареса това, което тя казва, той започна да я прекъсва, кашля, хрипти, скърца. Трябваше само да го пъхне в гащите си, но да го направи толкова изразително, че да млъкнат. Това е единственото нещо, което не е направил, но, образно казано, е бил в това състояние. Е, това честно, обективно представяне на информация ли е? Информиране на населението на собствената страна ли е? Не, това е дезинформация. (За поведението на водещия на Fox News Шепърд Смит по време на интервю с Аманда Кокоева)


 • Кореспондент.: - Министърът на външните работи на Франция, която председателства ЕС, г-н Кушнер наскоро изрази опасения, че следващият конфликт ,,след конфликта в Южна Осетия" може да бъде Украйна, а именно Крим и Севастопол, като база на Руския флот. Такива цели за Русия ли са Крим и Севастопол?
  „Крим не е спорна територия. Нямаше етнически конфликт, за разлика от конфликта между Южна Осетия и Грузия. А Русия отдавна признава границите на днешна Украйна. Ние всъщност приключихме като цяло нашите преговори за границата. Говорим за демаркация, но това са вече технически въпроси. Въпросът за някакви такива цели пред Русия според мен има провокативен смисъл. Там, в обществото, в Крим протичат сложни процеси. Има проблеми на кримските татари, украинското население, руското население, изобщо славянското население. Но това е вътрешнополитически проблем на самата Украйна. Имаме споразумение с Украйна относно оставането на нашия флот до 2017 г. и ще се ръководим от това споразумение.
  (интервю с германския телевизионен оператор ARD, 29 август 2008 г.)

2009[редактиране]

 • Не продавам бензин, нито краставици, нито бира, нито сланина — нищо. Ето един търговски въпрос. Те трябва да се примирят един с друг. Но цената, разбира се, трябва да е пазарна. Това е очевидно. (На въпроса за цената на руския газ за Украйна)


 • Ако не сте сигурни, подпишете протокола, поставете вашите наблюдатели там и успех, на границата между Русия и Украйна, на границата между Украйна и Западна Европа. Седнете там и гледайте от сутрин до вечер, хапвайте сланина и пийте водка. Вкусна е сланината в Украйна. Гарантирам. Момчетата оттам ми пращат. (Отговаряйки на въпроса на колумниста на Financial Times за противоречията във възгледите на Русия и Украйна за истинските виновници за газовия конфликт)


 • В крайна сметка ние не направихме това, което направиха в някои страни. Ние не чукахме националната валута от днес за утре. Направихме всичко гладко и точно. (За укрепването на рублата и отслабването на националната валута)


 • Ние не знаем как да стоим прави, стоим здраво на краката си и винаги гледаме към бъдещето. (Коментирайки изказването на президента на САЩ Барак Обама по негов адрес, че е с единия крак в миналото, а с другия в настоящето)


 • Бих препоръчал на двамата президенти, че ще вечерят по-добре, ако вечерят без вратовръзки. Вратовръзките вече са в цената, часът е неравен, добре, разбирате ли ме, иначе вратовръзката на Юшченко ще погълне. (За срещата между Михаил Саакашвили и Виктор Юшченко, намеквайки за инцидента с вратовръзката на Саакашвили)


 • Очевидно е, че от 1924 до 1953 г. страната, ръководена тогава от Сталин, се превърна от аграрна в индустриална... Управлението на Сталин определено имаше положителни страни. Те обаче са постигнати на твърде висока цена. Имаше репресии. Това е факт. От тях пострадаха милиони наши съграждани. И този начин на управление на държавата, постигане на резултати е недопустим. Невъзможно е... Разбира се, през този период се сблъскахме не просто с култ към личността, а с масови престъпления срещу собствения си народ. Това също е факт. И не трябва да забравяме за това.

2010[редактиране]

 • Както се казва в известни кръгове, той (Прохоров) е осребрил, има пари. Той ходи по различни служби, дойде при мен наскоро, с него сме в добри отношения, той търси различни приложения за тези средства. А задълженията трябва да се изпълняват. (През февруари на среща за развитието на електроенергетиката)


 • Що се отнася до предателите, те сами ще умрат. (На 16 декември на живо в предаването „Разговор с Владимир Путин. Продължение", заявявайки, че в Русия няма специални сили, които да изпълняват заповеди за ликвидиране на предатели - бивши служители на специалните служби)


 • „Какво всъщност искат Немцов, Рижков, Милов и така нататък?
  Пари и власт, какво друго искат?! По едно време те щурмуваха, през 90-те години те влачиха заедно с Березовски и тези, които сега са в затвора, които си спомнихме днес, много милиарди. Завлякоха ги от хранилката, прехарчиха, искат да се върнат и да напълнят джобовете си. Но мисля, че ако им позволим да направят това, те вече няма да се ограничават до отделни милиарди, те ще продадат цяла Русия".
  (на същото място, като прочита „редица интересни въпроси на избрани от него граждани”. Немцов завежда дело в Московския градски съд заради тази фраза, след отказа да я коментира на 24 март 2011 г.)


 • Неуместно е да ме сравняват с Йосиф Сталин, тъй като съвременното руско общество не би толерирало подобна злоупотреба с власт.


 • Кой управлява държавата, докато вие и президентът на Русия спите? Редуваме се да спим. Всичко е под контрол, без съмнение. (на същото място, четене на избрани въпроси)


 • Сега за отношенията ни с Украйна. Ще си позволя да не се съглася с вас, когато току-що казахте, че ако бяхме разделени, нямаше да спечелим войната. Ние така или иначе щяхме да победим, защото ние сме страна на победителите... Ако погледнем статистиката от Втората световна война, излиза, че именно РСФСР има най-големи загуби във Втората световна война - над 70 % от загубите. Това означава, че войната е спечелена, не искам да обидя никого, но основно за сметка на човешките и индустриалните ресурси на Русия. Това е исторически факт.


 • Не може да има оправдание за тези престъпления, у нас е дадена ясна политическа, правна, морална оценка на зверствата на тоталитарния режим... И такава оценка не подлежи на ревизия. (при посещение на мемориала на разстреляните полски граждани в Катин)

2011[редактиране]

 • Казахте, че всички се гордеем с нашата велика обща Родина. Да, разбира се, гордеехме се с полета на Гагарин и се гордеехме с победата във войната, гордеехме се с освобождението на Европа от нацизма и имаше много други ... Гордеехме се с нашето изкуство. Но ние с теб се подразнихме или се срамувахме, че ни изчезна захарта, нямаше месо в магазините. Беше срамно, знаете ли, някакъв срам, срамувах се от това ... (Цитатът е известен поради факта, че много интернет потребители на записа вместо „разбирай“ чуват нецензурната дума ,,по дяволите")


 • Цветните революции са утвърден план за разделяне на обществото.


 • Честно казано, когато видях тези панделки, си помислих, че е някаква кампания срещу СПИН. Жалко, но ми се стори, че те сами са си окачили контрацептивите. (Коментирайки бялата лента - символ на протестите срещу измамите на изборите за Държавна дума)


 • Знам, че на младежките митинги се плащаха някакви пари на студентите да идват. Е, добре, че поне изкараха пари. (За участниците в протестните митинги)

2012[редактиране]

 • Ядрото, което държи тъканта на тази уникална цивилизация, е руският народ, руската култура. Именно това е ядрото на различни видове провокатори, които нашите противници ще се опитат с всички сили да изтръгнат от Русия - под напълно фалшивите приказки за правото на руснаците на самоопределение, за ,,расова чистота", за необходимостта от ,,завършете работата от 1991 г. и окончателно унищожете империята, която седи на врата на руския народ." За да принуди в крайна сметка хората да унищожат собствената си Родина със собствените си ръце.


 • Дълбоко съм убеден, че опитите да се проповядват идеите за изграждане на руска „национална“, моноетническа държава, противоречат на цялата ни хилядолетна история. Освен това това е най-краткият път към унищожението на руския народ и руската държавност. Да, и всяка способна, суверенна държавност на нашата земя.


 • Когато започнат да викат: „Спрете да храните Кавказ“, чакайте, утре неминуемо ще последва призивът: „Спрете да храните Сибир, Далечния изток, Урал, Поволжието, Подмосковието“. Тези, които доведоха до разпадането на Съветския съюз, действаха по такива рецепти.


 • Руският народ е държавообразуващ народ - по факта на съществуването на Русия. Великата мисия на руснаците е да обединяват и укрепват цивилизацията.


 • И е символично, че се събрахме днес, 23 февруари, в Деня на защитника на Отечеството, защото днес ние наистина сме защитниците на нашето отечество. (Говорейки на митинг в негова подкрепа)


 • Разбира се, че обичаме Русия. И няма десетки хиляди хора като нас, хора, които споделят нашите възгледи, в Русия сме десетки милиони. Ние сме повече от 140 милиона, но ние искаме повече от нас.


 • Ние няма да позволим на никого да се меси в нашите вътрешни работи, няма да позволим на никого да ни налага волята си, защото ние с вас имаме своя воля. Тя винаги ни е помагала да печелим по всяко време. Ние сме народът победител. Това е в нашите гени, в нашия генетичен код. Това се предава от поколение на поколение.


 • Искам да ви кажа, че ние не отблъскваме никого, не клеветим и не се лепваме с никого, напротив, призоваваме всички да се обединим около нашата страна. Разбира се, всички, които смятат нашата Русия за своя родина, които са готови да я ценят, ценят и вярват в нея.


 • И ние молим всички да не гледат през хълма, да не бягат наляво, настрани и да не предават родината си. Но да бъдат с нас, да работят за нея и за нейния народ и да я обичат по начина, по който го правим, с цялото си сърце.


 • Тази година ще отпразнуваме 200-годишнината от деня на битката при Бородино и как да не си спомним Лермонтов и неговите герои-чудо? Помним тези думи от детството, от училище, помним тези войници, които преди битката за Москва се кълняха във вярност на отечеството и мечтаеха да умрат за него. Помниш ли какво казаха? И ние ще помним Есенин, всички ще помним нашето величие. Така че нека запомним тези думи:
  „Да умрем близо до Москва,
  Как загинаха нашите братя!
  И обещахме да умрем
  И клетвата за вярност беше спазена“.


 • Битката за Русия продължава, победата ще бъде наша!


 • И аз мечтая всички да сме щастливи, всеки един от нас, но как да стане това?


 • Що се отнася до провокациите на митинги, аз вече говорих за това: надявам се, че никой няма да стигне до това, всички ще останат в рамките на конституционното поле и провокациите срещу правоохранителните органи няма да постигнат целта си. Защото тези, които споменахте, искат някакви престрелки и по всякакъв начин водят до това. Те дори са готови сами да пожертват някого и да обвинят властите за това.


 • Те се опитват да го прилагат от десет години, особено тези, които седят в чужбина. Точно това ви казвам. Това ми е известно. Дори се търси т. нар. ,,свещена жертва" сред някои видни хора. Ще се „начукат“, пардон, и после ще обвинят властта.


 • Веднъж ви попитах: ще спечелим ли? - спечелихме! Победихме в открита и честна битка.


 • Ние показахме, че нашият народ наистина умее лесно да разграничава желанието за новост, за обновление от политическите провокации, които си поставят само една цел - да унищожат руската държавност и да узурпират властта. Руският народ показа днес, че подобни сценарии няма да работят на наша земя. Няма да минат!


 • Многократно сме чували различни устни твърдения и обещания. Едно време ни обещаха да не разширяват НАТО, после ни обещаха да не разполагат бази. Но и НАТО се разширява, движи се на изток, а базите около нас растат като гъби.


 • Колкото до евентуалното влизане на Русия в ЕС. Това е нереалистично, разбираме го прекрасно, нито по отношение на територията, нито по отношение на начина на икономиката.


 • Хората като че ли наистина не вярват, че тяхното участие може да означава нещо. Този патернализъм, той много се засили през съветското време, всички живеят в очакване на някакви правилни действия от страна на властта и не се идентифицират с тази власт.


 • Ако смятах, че тоталитарен или авторитарен режим е най-предпочитан, бих променил Конституцията.

2013[редактиране]

 • Голям, многостранен талант, творческа смелост и огромен запас от творческа енергия ви помогнаха да се реализирате в актьорската професия, да успеете както в киното, така и на театралната сцена. Всички ваши творби са интересни и необикновени. Те с право заслужават най-високата оценка от експерти и зрители. (Владимир Путин поздравява Владимир Машков за 50-ия му рожден ден)


 • Едва ли ще възпроизведа всичките имена, които споменахте, но за човек, който е хвърлил нещо по полицаите, някакви тежки предмети, а в същото време е писател... Не знам, но можете да казват за него, че служи на музите, но не е приятелски настроен към главата, защото нито тежки, нито леки предмети могат да се хвърлят по полицията. (На руската литературна среща на 24 ноември)


 • Асандж, подобно на Сноудън, се смятат за активисти за правата на човека и казват, че се борят за разпространението на информация. Задайте си въпроса: необходимо ли е да се екстрадират такива хора за лишаване от свобода. Във всеки случай бих предпочел да не се занимавам с такива въпроси, защото това е като стригането на прасе – много цвилене, но малко вълна. (Путин за Сноудън)


 • Това е първата ми щука с такъв размер в живота ми. Там вътре пак имаше риба, вътре щука 250-300 гр. Затова мисля, че се оказа толкова тежка. Влачих го три минути, всичко е поправено.


 • Ние изхождахме и продължаваме да изхождаме от предпоставката, че в днешния сложен и турбулентен свят опазването на закона и реда е един от малкото лостове, способни да предпазят международните отношения от плъзгане в хаос. (В статия, публикувана в New York Times)


 • Пред камерите е трудно да се яде с апетит. (По време на посещение при кубански комбайнери)


 • Берлускони е съден за съжителство с жени. Ако беше хомосексуалист, никой нямаше да го докосне. (На среща на Валдайския клуб)


 • Абсурдите и ненужните сложности в образователната система са резултат от работата на представители на креативната класа, проправили си път в ресорното министерство.


 • Само си представете, дори и на мен понякога ми излиза ръждясала вода от тръбите.


 • Що се отнася до ,,Черния квадрат", известно е, че той е посветен на Ленин Владимир Илич Малевич.


 • Генадий Андреевич Зюганов. И тук няма нищо смешно. (В отговор на въпроса кой е вторият политик в държавата)


 • Виждаме колко много евроатлантически страни всъщност поеха по пътя на изоставяне на своите корени, включително християнските ценности, които са в основата на западната цивилизация. Отричат ​​се моралните принципи и всякаква традиционна идентичност – национална, културна, религиозна и дори правна. Провежда се политика, която поставя на едно ниво голямото семейство и еднополовото партньорство, вярата в Бог и вярата в Сатаната. (Отговор на заседанието на Валдайския клуб)


 • Вариант 1. Или ще бъде федерална обединена държавна структура - Съединените европейски щати, или ще се прави на базата на отделни договори, споразумения - няма значение, важен е резултатът... Има много анекдоти относно това: както и да постъпиш през брачната нощ, резултатът трябва да е един и същ.
  Вариант 2. Единна икономическа зона не може да работи ефективно без единна бюджетна и фискална политика... Как ще стане това? Знаете ли, има един анекдот: без значение как се държите през брачната нощ, резултатът накрая трябва да е същият.
  (За перспективите за по-нататъшна интеграция на Европейския съюз)


 • За адвокатите, колкото повече закони, толкова по-добре: обслужването на клиенти е по-скъпо, защото клиентът напълно ще се обърка във всички тези закони. (Среща със студенти от юридически факултети в Москва)

2014[редактиране]

 • Не аз взех решението за амнистията, а парламентът. Така че дори не е нужно да се усмихвам.


 • Трябва да възпитаме ново поколение зрители с добър художествен вкус, способни да разбират и ценят театралното, драматичното и музикалното изкуство. И ако бяхме направили това както трябва, тогава може би нямаше да има трагедия като днешната в Москва. (За стрелбата в московско училище № 263)


 • Самоотбраната на Майдана се състои от специални сили, обучени в Полша и Литва.


 • Защо ти трябва кола, не разбирам? Ако няма път, защо кола?.. (Отговорът на въпроса на шофьор по време на ,,Прямая линия")


 • Участвахме в среща в Женева и там подписахме определени споразумения, които включват разоръжаване на хората от двете страни, освобождаване на административни сгради и т.н. Какво се случва: никакъв „Десен сектор“, никакви други радикални организации не се разоръжават, никой нищо не освобождава в Киев. Напротив, тези групи започнаха да се легализират. И кой легализира? Необходимо е не да вървим по този път, а да вървим по пътя на диалога между всички жители на страната, където и да живеят. (На медиен форум в Санкт Петербург под егидата на Общоруския народен фронт)


 • Вашата годишнина е празнично събитие не само във вашето семейство, но и за всички ваши фенове. Вашата работа е почитана от голям брой руснаци. Обичани сте за неуморния си творчески труд и за яркия си и щедър талант, както и за искрената отдаденост на изкуството. Хубаво е, че не спряхте дотук и продължавате да пленявате хората с интересни идеи и творчески планове с енергията си. (Поздравява Алла Пугачова за нейния юбилей)


 • В руското общество е необходимо да се формира такава културна среда, такива ценности, които да се основават на нашата история, традиции, да обединяват времето и поколенията, да допринасят за консолидацията на нацията и, разбира се, да отварят възможности за създаване ново, модерно културно пространство, в което човекът реализира своя потенциал. И разбира се, ние бяхме, сме и ще останем част от световната култура. (При връчването на наградата на културните дейци и наградата за творчество за деца)


 • В сърцата, в съзнанието на хората Крим винаги е бил и си остава неразделна част от Русия. Това убеждение, основано на истината и справедливостта, беше непоклатимо, предавано от поколение на поколение, пред него бяха безсилни както времето, така и обстоятелствата.


 • Ние не искаме разделяне на Украйна. Но Крим всъщност може да бъде само руски.


 • Има всички основания да се смята, че прословутото сдържане на Русия продължава и днес. Опитват се да ни натикат в някакъв ъгъл - защото не сме лицемерни.


 • Всички граждани на Русия трябва да бъдат поставени при еднакви условия. Как ще го направите зависи от вас. (Като възлага на Министерството на труда възможно най-бързо да доведе нивото на пенсиите в Крим до руското)


 • Трудно е да се преговаря с хора, които дори у дома си говорят шепнешком, защото се страхуват, че американците ги подслушват. (За германците)


 • Всичко това възниква като специален проект на ЦРУ на САЩ и продължава да се развива. (За Интернет)


 • Имаме вкусна кухня и тя е толкова разнообразна: в Северен Кавказ, в Поволжието. Чак-чак е вкусна, вкусни беляши татарска, руска кухня. Калитките са прекрасни в Карелия. (За създаването на конкуренция за западните хранителни компании, включително Макдоналдс)


 • Фактът, че Съединените щати сега са поели инициативата в разрешаването на тези (украински) кризисни явления, предполага, че те първоначално са развили този процес.


 • Това не ме притеснява, защото ние няма и няма да воюваме с украинския народ. Слушай ме, слушай внимателно. Така че искам да ме разберете недвусмислено: ако вземем такова решение, тогава само за да защитим украинските граждани и нека някой от военнослужещите да се опита да стреля по техния народ, който, зад когото ние ще стоим отзад, а не отпред , но отзад. Нека се опитат да стрелят по жени и деца. Ще гледам тези, които ще дадат такава заповед в Украйна. (5 март 2014 г.)


 • Монополът е добър, само когато е свой. (За търсачките в Интернет)


 • Може би нещо не разбирам, но народната култура си е народна култура, кое друго е традиционното? Ние нямаме нетрадиционна народна култура. (В отговор на покана за посещение на първия общоруски фестивал на традиционната народна култура)


 • Русия изпълни своя съюзнически дълг. Победата обаче беше открадната от страната. Откраднати от онези, които призоваха за поражението на отечеството, армията си, сееха раздори в Русия, стремяха се към власт, предавайки националните интереси. (От реч по време на откриването на паметника на героите от Първата световна война на 1 август 2014 г.)


 • Болшевиките по време на Първата световна война искаха поражение за своето отечество и когато героичните руски войници и офицери проляха кръв по фронтовете на Първата световна война, някой разтърси Русия отвътре и стигна дотам, че Русия като държава рухна и обяви себе си губещ. Глупости, глупости, ама стана, това е пълно предателство на националните интереси! Такива имаме и днес. (От реч на Селигерския форум на 27 август 2014 г.)


 • Той направи уникално нещо. Той създаде държава на територия, където никога не е имало държава. Казахите не са имали държавност.


 • Назарбаев е много компетентен лидер. В постсъветското пространство може би най-грамотният. Той никога не би тръгнал против волята на своя народ, той тънко усеща какво чака народът. И всичко, което е направено напоследък, до голяма степен благодарение на неговия организаторски талант, неговия политически опит, всичко това е в руслото на интересите на Казахстан като държава.


 • Ако искам, мога да взема Киев за две седмици. (Отговор на председателя на Европейската комисия Ж. М. Барозу на въпрос относно руската армия в Украйна)


 • Трябва само да се усмихна, може би на места, показвайки, че дяволът не е толкова страшен, колкото го рисуват, Бог да ме прости, и да свъся вежди, показвайки, че няма да го допуснем. Нека се опитаме да работим в този режим. (По време на реч на инвестиционния форум ,,Русия зове!")


 • За мен Русия е целият ми живот. Не мога да си представя себе си извън Русия нито за секунда. Чувствам връзка с нея и никога не бих могъл да живея извън Русия. Но, разбира се, Русия ще мине и без хора като мен. Русия има много хора. (По време на изказване на Валдайския форум в отговор на молба за коментар на тезата ,,Има Путин - има Русия, няма Путин - няма Русия")


 • Ето как се държат новобогаташите, върху които внезапно се стоварват огромни богатства: световно лидерство. И вместо компетентно, точно да ги управляват, включително и в своя, разбира се, полза, те просто объркаха дървата за огрев. (За САЩ)


 • С учтивост и оръжия може да се направи много повече, отколкото само с учтивост.


 • Приходите в бюджета ни не са се променили, дори се увеличиха заради курсовата разлика. Факт е, че ако трябва да купуваме чрез внос, имаме нужда от повече рубли, които да конвертираме в долари и евро и да купуваме. Но когато продаваме единица стока за долар или евро, сега получаваме повече от рубла. Тук продавахме стоки за долар и внасяхме 35 рубли в страната, днес продавахме за същия долар и вече внасяхме 47–49 рубли. Ако е необходимо, конвертирайте обратно, ние можем да го направим. (Относно обезценяването на рублата спрямо щатския долар)


 • За тези, които живеят в нашата страна, в зоната на рублата, купуват нашите стоки в нашите магазини, нищо не трябва да се променя. (Относно обезценяването на рублата спрямо щатския долар)


 • Ние сме свободна демократична страна. А нейните граждани имат право да имат собствено мнение и да го изразяват. Правото да бъдеш опозиция на властите.


 • За нашата страна, за нашия народ това събитие е от особено значение. Защото нашият народ живее в Крим, а самата територия е стратегически важна, защото именно тук се намира духовният източник на формирането на многостранната, но монолитна руска нация и централизирана руска държава. В края на краищата именно тук, в Крим, в древния Херсонес, или, както го наричат ​​руските летописци, Корсун, княз Владимир се покръсти, а след това покръсти и цяла Русия. (11-то послание до Федералното събрание относно връщането на „свещения Крим“)


 • Неслучайно споменах нашите американски приятели, тъй като те винаги пряко или задкулисно влияят на нашите отношения със съседите. Понякога дори не знаете с кого е по-добре да говорите: с правителствата на някои държави или директно с техните американски покровители и спонсори. В случая със Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС изобщо нямаше диалог, аз вече говорих за това. Казаха ни, че това не е ваша работа. Казано просто, по народен начин, те просто ги изпратиха. (11-то послание до Федералното събрание относно началото на кризата в Украйна)


 • Още тогава (1990-те – началото на 2000-те) стана ясно, че колкото повече отстъпваме и се оправдаваме, толкова повече опонентите ни стават нагли и се държат все по-цинично и агресивно.
  Въпреки нашата безпрецедентна откритост по онова време, нашата готовност да си сътрудничим по най-на пръв поглед острите въпроси, въпреки факта, че ние считахме - и всички знаете и помните за това - нашите вчерашни опоненти като близки приятели и почти съюзници, подкрепа за сепаратизма в Русия „иззад тепето“: и информационно, и политическо, и финансово, и чрез специалните служби – беше абсолютно очевидно и не оставяше никакво съмнение, че нас с удоволствие ще ни пуснат по югославския сценарий на разпад и разчленяване. С всички произтичащи от това трагични последици за народите на Русия.
  Не се получи. Ние не го допуснахме.
  Както не се получи и на Хитлер, който с човеконенавистните си идеи щеше да унищожи Русия и да ни избута отвъд Урал. Всеки трябва да помни как завършва.
  (11-то обръщение към Федералното събрание за Хитлер, Запада и сепаратистите)


 • Съветският съюз подписва пакт за ненападение с Германия. Те казват: о, колко лошо. И какво лошо има тук, ако Съветският съюз не искаше да воюва? Какво не е наред тук? Това е първото. Или, например, все още спорят за пакта Молотов-Рибентроп и обвиняват Съветския съюз, че е разделил Полша. А какво направи самата Полша, когато германците навлязоха в Чехословакия? Взе част от Чехословакия. Така че тя го направи сама. И тогава тя получи обратната шайба и се случи същото.


 • Предлагам да се осигурят контролни ваканции. Ако предприятието има добра репутация и не е имало нарушения в продължение на три години, не трябва да се извършват одити през следващите три години. И през следващите четири години фиксирайте данъчните условия и не се връщайте към този въпрос. За малкия бизнес, осигурете тригодишна данъчна ваканция и направете пълна амнистия за капитали, връщащи се в Русия... Ако човек легализира собственост в Русия, няма да има въпроси от данъчните и правоприлагащите органи. (11-то обръщение към Федералното събрание относно данъчните ваканции и амнистията на капитала)


 • Трябва най-накрая да обърнем офшорната страница в историята на страната ни. Надявам се, че след събитията в Кипър нашият бизнес е разбрал, че там може да бъде откъснат като клечка. (11-то обръщение към Федералното събрание, за офшорките)


 • Моля Централната банка на Руската федерация да предприеме твърди и координирани действия, за да обезсърчи спекулантите да играят на валутния курс. (11-то послание до Федералното събрание, относно рублата)


 • Присвояването на пари за държавната отбранителна поръчка трябва да се разглежда като пряк удар по националната сигурност и да се работи по тези факти толкова стриктно, колкото и по пресичането на финансирането на тероризма. Има случаи, когато след началото на работата цената се е увеличила единадесет пъти... Възлагам на Министерството на отбраната, Финансовия мониторинг да разработи система за стриктно проследяване на използването на всяка бюджетна рубла по държавната отбранителна поръчка. (11-то обръщение към Федералното събрание относно присвояването, отбраната и тероризма)


 • Не е имало анексиране на Крим. Да, използвахме нашите въоръжени сили, но за да проведем референдум.


 • И Бог го познава. (В отговор на въпроса дали в Русия са положени основите на политическата система)


 • Ако световните цени останат на 80 долара, тогава цялото производство ще се срине.


 • Когато летях тук – от Благовещенск до Улан Батор – в самолета нахвърлях някои съображения и план за действие, който все още имам на ръка, но е очертан. (За уреждането на ситуацията в Украйна)


 • Но някои неща - те със сигурност повдигат въпроси. Основният ръст е регистриран в сегмента на търговията на дребно, докато цените на едро намаляват. Как да се разбира това? И къде гледа ФАС? (Изненадан от поскъпването на среща с членове на правителството)


 • Александър Исаевич Солженицин обърна внимание на проблемите на нашето общество не защото беше враждебен към страната. Напротив, той беше патриот и искаше да спаси страната, но тя не оцеля, защото ние не обърнахме внимание навреме на какво той обърна внимание.


 • Несъмнено дейността на Руското географско дружество трябва да допринесе за развитието на вътрешния туризъм. <...> <Включително> чрез изпълнение на проекти, насочени към изучаване на уникални обекти и включването им в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В този списък има само няколко процента руснаци. С такова разнообразие от възможности, предоставени на Русия от нейната дълга и богата история, многонационален народ и култура - само няколко процента! Защо, цял живот не е достатъчен, за да се види, да се знае, да се проучи всичко това. Тук виждам пространството за интензивна, дълбока работа на Обществото.
  <…>
  Невъзможно е да се работи в Обществото без любов към Родината, към своята земя, към родния край. Формализмът или личният интерес тук просто не пускат корени. Напротив, ценят се аскетизмът, инициативността, знанието, постоянството. В Руското географско дружество вече има много такива хора. Те заразяват другите не само с ентусиазма си, но и с предаността към Отечеството.

2015[редактиране]

 • Ако ръководителят на компанията е руски гражданин, той не може да получава по-малко от своя заместник. Важно е да няма мътнини, всичко да е прозрачно, обяснено на гражданите и тогава всичко ще е ясно. (За заплатите на мениджърите на големи компании)


 • Що се отнася до връщането на някои територии, това са неща от реваншистки характер и не става дума за връщане на някакви територии някъде. (Относно искането на Петро Порошенко за връщане на Крим на Украйна)


 • Изобщо не е факт, че човек трябва да бъде убит. (За убийството на Борис Немцов)


 • Скучно е да живееш без клюки.


 • Русия се противопоставяше и продължава да се противопоставя на намесата във вътрешните работи на суверенни държави и на провокирането на въоръжени конфликти. Тази практика по отношение на редица страни от Северна Африка, Средния изток и Близкия изток доведе до ширещ се тероризъм там, а близо до границите ни породи кървава драма сред съседите ни в Украйна.


 • ... Но като цяло в Русия нуждата все още е доста ниска. В сравнение с други страни производството е, така да се каже, неефективно. (От отговор на фермерът Джон на ,,Прямая линия", 16 април 2015 г.)


 • Да вземем Ирак, Саддам беше унищожен и после какво? Следва - ИДИЛ! (По време на реч на Международния икономически форум в Санкт Петербург)


 • В училищата работят така наречените чужди фондове. Те просто се ровят из училищата на Руската федерация в продължение на много години под прикритието на подкрепа на талантливи младежи. Всъщност те се изсмукват като с прахосмукачка. Кандидатите се взимат директно от училището, получават се стипендии и се отвеждат. (По време на заседанието на Съвета по наука и образование)


 • KВН е двигателят на прогреса и развитието на Калининградска област.


 • Гмуркането на дъното на Черно море е много добра причина да се убедим още веднъж колко дълбоки са нашите исторически корени, колко дълбока е историята ни на отношения с целия свят. (Откриване на византийски кораб от XI век на дъното на Черно море край бреговете на Крим)


 • Това вече ще зависи от конкретната ситуация в страната, в света и от собствените ми настроения. (За възможността да издигне своята кандидатура за четвърти президентски мандат)


 • Ислямска държава не само представлява пряка заплаха за тях, но и осквернява най-голямата световна религия – исляма, с нейните кървави престъпления. (Из реч на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН на 28 септември 2015 г.)


 • Космическата дейност не е сфера, в която са нужни щурмове и свръхусилия, тук е необходима ритмична работа и качество. (От отговора на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин по време на среща на космодрума Восточный, 14 октомври 2015 г.)


 • Аз съм гълъб, но имам много мощни железни крила!


 • Имаме всички основания да смятаме, че решението да бъде свален нашият самолет е продиктувано от желанието да се гарантира безопасността на тези маршрути за доставка на петрол до турска територия, само до пристанищата, откъдето те се доставят на танкери. Сега получихме допълнителни данни, потвърждаващи, за съжаление, че от обектите за производство на петрол, контролирани от ИДИЛ и други терористични организации, този петрол в големи количества, в индустриален мащаб, навлиза на територията на Турция. (Изявление на екологичната среща в Париж)


 • ... огромното мнозинство споделя тезата, че не е имало нужда да се поразява незащитен руски бомбардировач.


 • Усилията на Русия помогнаха за забавяне на глобалното затопляне с почти година.


 • Аллах реши да накаже управляващата клика на Турция, като ги лиши от разум и разсъдък. (В посланието си до Федералното събрание)


 • Дори преди 50 години ленинградската улица ме научи на едно правило: ако битката е неизбежна, трябва да удариш пръв.


 • Невъзможно е нацизмът и сталинизмът да бъдат поставени на едно ниво. Защото нацистите директно, открито и публично обявяват като една от целите на своята политика унищожаването на цели етноси – евреи, цигани, славяни. При цялата грозота на сталинския режим, при всички репресии, при всички изгнания на цели народи, сталинисткият режим никога не си е поставял за цел унищожение.

2016[редактиране]

 • Всичко може да се купи с нефтодолари.


 • Ние нямаме и не можем да имаме друга обединяваща идея, освен патриотизма.


 • Трябва да има конкретен човек, който може да бъде обесен, ако не направи нищо. (Изискване за справяне с отговорните за изпълнението на проекта за магистрала Керч-Симферопол)


 • Гордея се с такива хора като Сергей Павлович. Той изразходва почти всички пари за закупуване на музикални инструменти в чужбина и ги пренася в Руската федерация, прехвърляйки ги на държавни институции. (Коментирайки ,,Панамските документи", в които се споменава музикантът Сергей Ролдугин)


 • Америка е велика сила. Днес, може би единствената суперсила. Ние го приемаме. Имаме желание и готовност да работим със Съединените щати.


 • Ако казах, че производството на петрол ще спре, значи сгреших. Вярно, не помня къде го казах, явно в бързане, но не мисля, че дори го казах, но може би не го помня. Казах, че при определено ниво на цените на петрола е малко вероятно да бъдат пуснати в експлоатация нови находища. (Коментирайки собствените си думи през 2014 г.)


 • Видяхте записа, когато поканих хората да дойдат в секциите и да гласуват. Погледнах новините веднъж, погледнах два пъти - и си мисля: трябва да ме махнат от екраните, просто вече съм уморен от себе си.


 • И знаете ли какво си мислех: все пак знаем, че животът на хората не е лесен, има много проблеми, има много нерешени въпроси. И все пак резултатът е такъв... Трудно е, трудно е, но хората все пак гласуваха за Единна Русия. (Коментирайки резултатите от изборите за Държавна дума на 18 септември 2016 г.)


 • Резултатите от гласуването са и реакцията на нашите граждани на опити за външен натиск върху Русия, на заплахи, санкции, на опити за раздвижване на ситуацията в страната ни отвътре. (Коментирайки резултатите от изборите за Държавна дума на 18 септември 2016 г.)


 • Във вътрешната политика ние, разбира се, трябва да слушаме и чуваме всички политически сили, включително и тези, които не влязоха в парламента.


 • Защо си толкова сериозен?


 • Бяхме принудени да защитим рускоезичното население в Донбас и да отговорим на желанието на хората в Крим да се върнат в Руската федерация.


 • Направихме го там, където ни беше изгодно да го направим. (По наложените контрасанкции)


 • Няма да направим нищо само за да накажем някого и да накажем себе си. Да си купим билет и да не отидем не е това, което правим.


 • Цялото така наречено заместване на вноса не е просто преместване на производството в Русия, това е просто съвсем различно ниво на технология и в този смисъл това е елемент на развитие. Същото нещо, например, скоро ще завършим работата по двигатели за кораби на ВМС. Това има енергиен ефект за гражданското производство.


 • Първо бяхме разделени, а след това изиграни, но ние сами сме виновни за това и трябва сами да намерим изход от тази ситуация. (За отношенията с Украйна)


 • Имаме хора с крайни възгледи, националисти и в Русия, и в Украйна, но като цяло в по-голямата си част те са един народ, хора с една история, една култура, много близки етнически.


 • В същото време дори днес, като вземем предвид толкова много фактори, включително не само военните, но и нашата история, география и вътрешното състояние на руското общество, можем с увереност да кажем, че днес сме по-силни от всеки потенциален агресор. Всеки.


 • Необходимо е да продължи интензивната, многостранна работа с алкохолизацията на населението. Това е както възпитателна [работа], това е и работа на медиите, които много ви моля да ни подкрепите в тази работа.
  Това е изключително важно направление от нашата работа и от това до голяма степен зависи демографията у нас. Като цяло това е едно от ключовите направления на нашата съвместна работа с вас.
  (За борбата със злоупотребата с алкохол)

2017[редактиране]

 • Русия не е страна, която се страхува от нещо. (форум „Един пояс, един път“, 15 май 2017 г.)


 • Вашата задача е не просто да направите нещо ново, вашата задача е да направите фундаментално нова стъпка. Вижте как се развива светът днес. Има държави, които са несравнимо по-големи от нашата по население, има държави, където технологиите, съвременните методи на управление са много по-ефективни от нашите. Но възниква въпросът: ако съществуваме повече от 1000 години и активно се развиваме и укрепваме, означава ли, че имаме нещо, което допринася за това? Това „нещо“ е вътрешен „ядрен реактор“ на нашия народ, руски човек, руски човек, който ни позволява да вървим напред. Това е един вид пасионарност, за която говори Гумильов, която тласка страната ни напред. И така, вие, тези, които сега навлизате в активен живот, трябва да имате това предвид и да постигнете качествено по-добри резултати. (Говорейки пред ученици на 1 септември 2017 г.)


 • Знаете, че биологичен материал се събира в цялата страна. Освен това за различни етнически групи и хора, живеещи в различни географски точки на Руската федерация. Въпросът е защо го правят? Правят го професионално и целенасочено. Ние сме такъв обект на много голям интерес.


 • ,,Ехо Москва" работи заради държавни пари. Такова нещо няма в друга държава по света. Можете да си представите, че има такава радиостанция в Европа или в Щатите - невъзможно.


 • Това, струва ми се, е основният проблем на тези, които искат да бъдат конкурентна опозиция - те трябва да предложат истинска, не ефимерна, не шумна програма, а истинска - такава, в която хората да вярват. Надявам се това да се случи и у нас и колкото по-бързо, толкова по-добре. (за липсата на конкуренти сред опозиционните политици)


 • Казах и искам да повторя още веднъж, перифразирайки великия Ломоносов, когато каза, че богатството на Русия ще расте в Сибир. Сега богатството на Русия трябва да расте в Арктика.


 • Но знаете ли, имаме добре познат виц: който не иска да храни своята армия, ще храни чужда. Доста е старо. Има и по-модерни вицове. Понякога ви разказвам всякакви вицове за това. Мога да ви кажа още една, тя също е с брада, но все пак е по-модерна. Идва при него син на бивш офицер, пита сина си: „Сине, тук имах кама. Не си ли виждал камата? Той казва: „Татко, не псувай. Смених го с едно момче от съседния двор за часовник. Той казва: „Покажи ми“. Поглежда. „Часовникът е добър, браво". Знаете ли, утре бандити и разбойници ще дойдат при нас, ще ме убият, ще убият майка ми, ще изнасилят по-голямата ви сестра, а вие ще излезете и ще кажете: добър вечер, московското време е 12 часа и 30 минути. Ние не искаме такова развитие на събитията. Така че ние ще обърнем необходимото внимание на развитието на армията и флота, без да се въвличаме в надпревара във въоръжаването и без да съсипваме бюджета.


 • У нас жените раждат дори на 55 години. Слава Богу, Бог да им дава здраве.


 • Интересни сте момчета. Не сте забелязали, че вашите конгресмени, сенатори изглеждат толкова добре, хубаво, имат костюми, ризи. Изглежда, че са умни хора. Поставят ни наравно със Северна Корея и Иран, а в същото време настояват президента да ни убеди да решим заедно с вас проблемите на Северна Корея и иранската ядрена програма.


 • Смятам, че това, което Саакашвили прави, е плюене в лицето на грузинския народ и плюене в лицето на украинския народ. Как го търпите досега? Той е същият човек, който беше президент на независима грузинска държава. И сега се втурва по площадите и крещи на целия свят: Аз съм украинец! Е, какво, в Украйна няма истински украинци? И Украйна търпи всичко това, разбирате ли? Толкова е тъжно да видя това. Сърцето ми кърви.


 • За героите, които споменахте. Тук вече беше повдигнат въпросът за Украйна. Искаш ли десетки такива да тичат по площадите ни, извинявай Саакашвили? Ето тези, които посочихте, това е Саакашвили, само в руското издание. И искате такива Саакашвили да дестабилизират обстановката в държавата? Искате ли да се тревожим от един Майдан на друг? За да имаме опити за държавен преврат? Минали сме през всичко това и преди. Искате ли всичко обратно? Сигурен съм, че абсолютното, преобладаващо мнозинство руски граждани не искат и няма да го допуснат.(Отговаряйки на въпроса за страха на властите от честна конкуренция на опозицията, сред чиито представители беше споменат Алексей Навални)


 • И, разбира се, трябва да има конкуренция и със сигурност ще има, въпросът е само в радикализма. Вижте какво направиха с движението ,,Окупирай Уолстрийт". Къде е сега в Съединените щати движението „Окупирай Уолстрийт“? И има такива Саакашвили или тези, които ти посочи, значи от тях се е състояло. Къде са те сега? Те не съществуват.


 • Уверявам ви, властите не се страхуваха от никого и не се страхуват от никого. Но властта не бива да е като брадат мъж, който мързеливо чопле зеле от брадата си и гледа как държавата се превръща в някаква кална локва, от която олигарсите вадят и ловят златни рибки, както направихме ние през 90-те години и както се случва в Украйна днес. Не искаме второ издание на днешна Украйна за Русия, нали? Не, не искаме и няма да го позволим.

2018[редактиране]

 • Героят, който споменахте, не е единственият, който не беше допуснат. По някаква причина други не са посочени. Това, очевидно, говори за предпочитанията на американската администрация и ръководствата на други страни, говори за това кого биха искали да издигнат в политическата сфера на Русия и кого биха искали да видят в ръководството на страната, ако не начело, тогава в ръководството. И явно това са хората, на които разчитат, на които се опират. И в този смисъл пробиха, по-добре да си мълчат. (Коментирайки нерегистрирането на кандидата за президент Алексей Навални и реакцията на чужди държави)


 • Може би сега ще кажа нещо, което може да не се хареса на някой, но ще го кажа така, както мисля. Първо, вярата винаги ни е съпътствала, тя се е укрепвала, когато е било особено трудно за нашата страна, нашия народ. Имаше такива много тежки антибогоподобни години, когато свещениците бяха унищожени, църквите бяха унищожени. Но в същото време създадоха нова религия. Комунистическата идеология, тя е много близка до християнството, всъщност – свобода, равенство, братство, справедливост – всичко това е заложено в Светото писание, всичко го има. А кодексът на строителя на комунизма? Това е сублимация, това е просто такъв примитивен откъс от Библията, нищо ново не е измислено.


 • Анонимността на интернет, от една страна, изглежда добре, това е демокрация, но от друга страна възникват много проблеми, защото не се знае кой се крие зад тези никове. Сега не е 1937-ма година - говорете каквото искате, особено в интернет, ,,черната фуния" няма да дойде за вас утре. Защо да крием нещо?


 • Коя е първостепенната задача? Трябва да разберем състоянието на нашата държава, икономика, политическа и социална сфера, трябва да разберем какво място заемаме в това отношение в съвременния свят. Трябва ясно да разберем основните приоритети на световното развитие, тенденциите - какво ще направи тази или онази страна велика - дори не от гледна точка на наличието на ядрени оръжия, а от гледна точка на качеството на живот на хората, от гледна точка на перспективите за самосъхранение и развитие за бъдещето.


 • И осъзнавайки това... ние трябва да осигурим такъв пробив в развитието на страната във всички области, които изброих, да дадем такава динамика, че след тези следващите шест години, дори и да има някакви провали, някакви трудности в живота на страната, някои непредвидени обстоятелства, така че набраната инерция, инерцията на движението да са толкова мощни, че Русия все още да върви напред.


 • Всичко, което ви пречи да продължите напред, трябва да бъде изчистено, изхвърлено.


 • Разбира се, бих искал цената [на бензина] да се повиши в настоящата ситуация и изглежда, че има възможност за това.


 • Противодействието на екстремизма е сред приоритетните задачи на органите на вътрешните работи. През миналата година броят на подобни престъпления се е увеличил с 5 процента. Виждаме, че редица групи действат смело и предизвикателно, използват ресурсите на социалните мрежи за разпалване на национална и религиозна нетърпимост, организират неразрешени публични акции, опитват се да въвлекат млади хора в своите редици. Необходимо е решително да се пресече дейността на подобни групи, да се търси отговорност от техните организатори.


 • За да вървим напред, за да се развиваме динамично, трябва да разширяваме пространството на свободата, да укрепваме институциите на демокрацията, местното самоуправление, структурите на гражданското общество, съдилищата, да бъдем страна, отворена към света.


 • Винаги трябва да се поставят амбициозни цели.


 • След разпадането на СССР Русия, която по съветско време се наричаше Съветски съюз - така се наричаше в чужбина, Съветска Русия - ако говорим за нашите национални граници, загуби 23,8 процента от територията, 48,5 процента от населението, 41 процента от брутния обществен продукт, 39,4 процента от индустриалния потенциал (обръщам внимание, почти половината), 44,6 процента от военния потенциал във връзка с разделянето на въоръжените сили на СССР между бившите съветски републики. Техниката в руската армия остаряваше, самите въоръжени сили бяха, честно казано, в окаяно състояние. В Кавказ се водеше гражданска война и американски инспектори седяха във водещите ни предприятия за обогатяване на уран.


 • А за тези, които през последните 15 години се опитват да раздуха надпреварата във въоръжаването, опитвайки се да получат едностранни предимства по отношение на Русия, въвеждайки ограничения и санкции, незаконни от международноправна гледна точка, за да възпре развитието на страната ни, включително и във военната област, ще кажа: това е. Това, което се опитахте да предотвратите, го предотвратихте с провеждането на такава политика, вече се случи. Не беше възможно да се сдържи Русия!


 • Всяко използване на ядрено оръжие срещу Русия или нейните съюзници от малка, средна и каквато и да е сила ще считаме за ядрена атака срещу страната ни. Отговорът ще бъде мигновен и с всички произтичащи от това последствия.


 • Целият свят сега преминава през повратна точка и лидер ще бъде този, който е готов и способен да се промени, този, който действа, върви напред. Нашата страна, нашият народ показаха такава воля през всички определящи исторически етапи от нашето развитие. През последните 30 години постигнахме такива промени, за които на други държави бяха нужни векове.


 • Никога не съм нарушавал Конституцията и никога не съм променял Конституцията.


 • Имаме две хиляди служители на администрацията, наистина ли мислите, че аз контролирам всички? Отсреща седи Вон Песков, моят прессекретар, той понякога носи такава „виелица“, гледам по телевизията и си мисля: какво говори той там? Кой му нареди да направи това?


 • Мисля, че Русия не може да бъде удържана никъде. Трябва да разберем това. Вижте, вие [САЩ] не можете да сдържате Северна Корея.


 • Ние ще предотвратим всичко, което нарушава действащото законодателство в Русия. Ако действията на нашите граждани, каквито и да са те и срещу когото и да са насочени навън, нарушават действащите закони в Русия, ние ще отговорим на това. Ако те не нарушават руските закони, тогава ние не можем да реагираме на това.


 • Но сега не говорим за помилване, сега говорим за определени политически сили. Нямат програма за развитие на страната. Имат ли нещо положително и какво ми харесва по принцип? Това е, че те излагат проблеми и това е наистина добре, правилно е и трябва да се направи. Но за положителното развитие на страната това не е достатъчно, съвсем недостатъчно. Защото самото съсредоточаване на вниманието върху проблемите не просто не е достатъчно, но дори е опасно, защото може да доведе до сигурно разрушение, а ние имаме нужда от съзидание. (За евентуалното помилване на Алексей Навални)


 • Вашите така наречени експерти са пожелателни мисли. Чувал съм много глупости по този въпрос. Защо мислите, че след мен на власт в Русия трябва да дойдат хора, които са готови да унищожат всичко, което съм направил през последните години? Може би, напротив, това ще бъдат хора, които искат да укрепят Русия, да създадат бъдеще за нея, да създадат платформа за нейното развитие за бъдещите поколения. Защо изведнъж решихте, че разрушителите ще дойдат и ще разрушат и унищожат всичко? Може би някой би харесал това, включително и в Съединените щати.


 • Тогава мога да ви задам друг въпрос: защо допринесохте за държавния преврат в Украйна? Е, защо го направихте? Вие директно, публично признахте, че сте похарчили милиарди долари за това. Публично вашите служители казаха това. Защо да подкрепяте държавния преврат, въоръжената борба на територията на други държави? Защо поставихте ракетни системи по границите ни?


 • Просто съм сигурен, че Русия ще придобие допълнителна мощна динамика на развитие, ще бъде стабилна, с балансирана демокрация, с добри перспективи за използване на най-новите постижения на технологичната революция. Ще продължим да работим за подобряване на нашата политическа и съдебна система. И всичко това заедно, убеден съм, ще укрепи както единството на Руската федерация, така и единството на нашия народ и ще създаде перспективи за уверено движение напред в дълга историческа перспектива. (За неговото наследство)


 • Ситуацията в света е такава, че всички играят футбол, но в същото време прилагат правилата на джудото. Ето една интересна игра, която се оказва: това изобщо не е футбол или джудо. Това е просто хаос. (За санкциите на западните страни срещу Руската федерация)


 • Знаете ли какво. Г-н Сенцов беше задържан за подготовка на терористични актове, а не за журналистическата си дейност. Изключително съм изненадан защо вие, френски журналист, не си задавате въпроса за ограничаване на дейността на журналистите в Украйна.


 • Действието винаги среща съпротива. Е винаги. И за да няма противопоставяне, което да не се харесва на някого, е необходимо да се договорят правилата за тези действия, правилата на поведение в определени области.


 • Виждам, че някои ваши колеги прокарват теорията, че г-н Скрипал е едва ли не правозащитник. Той е просто шпионин. Предател на Родината. Има такова нещо - предател на родината. Ето го и един от тях. Представете си: изведнъж имате човек, който предава страната си. Как ще реагирате на него? Някой представител на която и да е държава да седи тук? Той е просто копеле, това е всичко.


 • Шпионажът, подобно на проституцията, е една от най-важните професии в света. (Относно Сергей Скрипал)


 • Понякога гледам какво се случва около този случай и просто се чудя. Дойдоха някакви мъже и започнаха да тровят бездомниците там. Какви са тези глупости? Работят ли по разчистването? (Относно отравянето на Скрипал)


 • Агресорът трябва да знае: възмездието е неизбежно, той така или иначе ще бъде унищожен. И ние като жертва на агресия, ние като мъченици ще отидем в рая, а те просто ще умрат. Защото дори няма да имат време да се покаят (смях в залата).


 • Ако прокараме такъв пещерен национализъм, хвърляме кал по представители на други етнически групи, ще съсипем страната, което не интересува руския народ. И искам Русия да бъде запазена, включително и в интерес на руския народ. В този смисъл казах, че аз съм най-правилният и най-истинският националист, и най-ефективният.


 • Младите хора с нестабилна психика създават някакви фалшиви герои за себе си. Това означава, че всички заедно, не само в Русия, но и в света като цяло, реагираме зле на променящите се условия в света. Това означава, че не създаваме необходимото, интересно и полезно съдържание за младите хора. Грабват този сурогат на героизма. Това води до трагедии от този род. (Относно атентата в Керченския колеж, жертвите на който са 20 души)


 • Най-важното е, че никога не можете да чакате някакво ръководство. Винаги сме имали много патерналистична държава. Това отчасти е добре, защото запазва традициите, но от друга страна всеки човек поотделно трябва да разбере, че 90% от личния му успех ще зависи лично от него. Ето защо не е нужно да чакате, трябва да се възползвате от подкрепата там, където е, а мрежата от такава подкрепа се създава все по-широка и по-широка, тя ще бъде по-широка през следващите години, по-солидна и смислена от гледна точка за напълването му с публични финанси, но всеки от вас сам трябва да търси своя път в живота, да вземе съдбата си в свои ръце. В противен случай няма да имаме късмет. Това е единствения начин. Само лична инициатива и упорит труд върху себе си. Това е, което бих искал да ви поканя да направите. (на форума „Проектория“ в Ярославъл)


 • ... и все си мислим „и има един добър чичко, той да ни донесе нещо“, но е по-добре да си спомним вероятно революционните песни на болшевиките „Никой няма да ни помогне. Нито Бог. Нито кралят. И не герой." Трябва да го направите със собствената си ръка. (на форума „Проектория“ в Ярославъл)


 • Ако някой реши да унищожи Русия, ние имаме законното право да отговорим. Да, за човечеството това ще бъде глобална катастрофа. За света това ще бъде глобална катастрофа. Но все пак, като гражданин на Русия и глава на руската държава, искам да си задам въпроса: защо ни е нужен такъв свят, ако там няма Русия? (филм ,,Миропорядок-2018")

2019[редактиране]

 • Владимир Путин: ...Без значение какво и как прави действащият лидер, кого и как представлява, избирателят, гражданинът на Руската федерация, има последната дума.
  Л.Барбър: Значи изборът ще бъде одобрен от руските избиратели чрез Думата?
  Владимир Путин: Защо през Думата? Чрез пряко тайно гласуване, всеобщо пряко тайно гласуване. Разбира се, това не е така при вас в Обединеното кралство. Нашата държава е демократична. (Смее се).
  Имате един лидер, вторият лидер, който всъщност е първият човек в държавата всъщност, първият човек, който отговаря за изпълнителната власт, не се избира с пряко тайно гласуване на населението, той се избира от управляващата партия.
  Ние не, ние имаме демократична държава. У нас, ако първият човек на държавата напусне по някаква причина: във връзка с желанието просто да прекрати държавната си дейност, както направи Борис Николаевич Елцин, или във връзка с края на мандата, имаме пряко тайно гласуване на цялото население на страната.
  (Интервю с Файненшъл Таймс, 27 юни 2019 г.)


 • Л. Барбър: Виждали сте много лидери. На кого се възхищавате най-много?
  Владимир Путин: Петър I.
  Л. Барбър: Но той вече е мъртъв.
  Владимир Путин: Той ще живее, докато е жива неговата кауза, както и каузата на всеки един от нас. (Смях) Ще живеем, докато е жива нашата кауза.
  (Интервю с Файненшъл Таймс, 27 юни 2019 г.)


 • Относно ,,Уикипедия" ... по-добре е да я замените с новата Велика руска енциклопедия в електронен вид. Във всеки случай това ще бъде надеждна информация в добра, модерна, между другото, форма. (статия в „Russian Today“, 5 ноември 2019 г.)


 • Ще изчакаме, докато американците похарчат пари за нови технологии, и тогава - цап-царап! Ще видим дали това ни интересува днес или не. (Владимир Путин на форума ,,Русия зове", 20 ноември 2019 г.)

2020[редактиране]

 • Абсолютната ценност на съвременната цивилизация е, разбира се, свободата. Свобода на всеки гражданин. Но животът на всеки човек е уникален, той е абсолютна ценност, дадена ни свише. И ние сме длъжни да го пазим, за да се радва човек, да обича, да отглежда деца, просто да живее. Нека ви напомня и добре познатата формула: свободата на всеки е ограничена от свободата на другите. В борбата с инфекцията тази формула е повече от подходяща. Ако някой предпочита друго поведение, тоест издига своята лична, неограничена свобода над интересите и свободата на другите хора, то днес той застрашава живота им. И в този случай свободата се превръща в безотговорност, егоизъм и в известен смисъл в насилие над другите, което може да доведе до значителни неприятности. (Владимир Путин на среща с ръководителите на субектите на Федерацията, 28.04.2020 г.)


 • Скъпи приятели. Всичко минава и това ще мине. Нашата страна е преминала през сериозни изпитания повече от веднъж: и печенегите я измъчваха, и половците - Русия се справи с всичко. Нека победим тази коронавирусна инфекция. Заедно ще преодолеем всичко. — по-рано Владимир Путин го споменава два пъти почти дословно (Встъпително слово на Владимир Путин на среща с ръководителите на региони за борба с разпространението на коронавируса в Русия, 08.04.2020 г.)


 • Възниква въпросът: ако тази или онази република стане част от Съветския съюз, но получи огромно количество руски земи, традиционни руски исторически територии, и след това внезапно реши да напусне този съюз - добре, тогава поне да излезе с това, което дойде. И не би влачила подаръци от руския народ със себе си. (Документален филм „Русия. Кремъл. Путин”, телевизионен канал Вести, юни 2020 г.)


 • Мюнхенското споразумение показа на Съветския съюз, че западните страни ще решават проблемите на сигурността, без да вземат предвид неговите интереси. И ако се появи възможност, те могат да образуват антисъветски фронт. (статия „75 години от Великата победа: обща отговорност пред историята и бъдещето“, 19.06.2020 г.)


 • Русия е правоприемник на СССР, а съветският период, с всичките му триумфи и трагедии, е неразделна част от нашата хилядолетна история. (статия „75 години от Великата победа: обща отговорност пред историята и бъдещето“, 19.06.2020 г.)


 • ... укрепвайки нашата страна, гледайки какво се случва в света, в други страни, искам да кажа на тези, които все още чакат постепенното избледняване на Русия: в този случай ние се тревожим само за едно нещо - как да не се простудим на вашите погребения. (Среща на дискусионния клуб „Валдай“, 22.10.2020 г.)


 • ...А сега за това, че сме бели и пухкави. В сравнение с вас, да, така е, ние сме бели и пухкави. (Отговор на репортер на BBC News по време на Годишна пресконференция на Владимир Путин, 17.12.2020 г.)


 • Разбира се, всички ще вдигнем наздравици за любимите си хора, за семейството си, за приятелите си, за колегите. Но за мен и моите приятели, в моето семейство, основният тост винаги е един - „за Русия“. (Годишна пресконференция на Владимир Путин, 17.12.2020 г.)

2021[редактиране]

 • Любовта е невъзможна, ако се декламира само от едната страна. Трябва да е взаимно. (Отговор на въпрос по време на онлайн конференция в Давос)


 • Очевидно, и това е много тъжно, Украйна бавно, но сигурно се превръща в някакъв антипод на Русия, в някаква Анти-Русия, в някаква платформа, от територията на която, както изглежда, постоянно ще получаваме тези изискващи специално внимание от нашите аспекти по отношение на гарантирането на сигурността на Руската федерация. (Оперативно съвещание с членове на Съвета за сигурност на Руската федерация, 14 май 2021 г.)


 • С. Натанзон: Но факт е, че сегашният газопровод захранва цели региони на Европа. Съвсем наскоро украинският президент Зеленски каза, че...
  Владимир Путин: Смятате ли, че трябва да храним всички? Имаме ли такова задължение да храним всички, или какво?
  (Пленарно заседание на Петербургския международен икономически форум, 4 юни 2021 г.)


 • Що се отнася до моите планове, знаете ли какъв е фокусът? Фокусът е, че по конституция имам право да бъда избран за нов мандат. Ще го направя или не, докато не реша сам. Но самото съществуване на това право, то вече стабилизира вътрешнополитическата ситуация.

2022[редактиране]

 • В Киев или казват, че ще спазват [Минските споразумения], после казват, че това ще унищожи страната им, а действащия президент наскоро каза, че не харесва нито една точка от тези Мински споразумения. Е, харесваш, не харесваш – търпи, красавице моя. Трябва да се направи. (Отговор на въпрос по време на съвместна пресконференция с Еманюел Макрон, 8 февруари 2022 г.)


 • Не искам да крия от вас, че сега просто исках да играя хокей. Тук ви говоря от спортната зала.


 • Поканих ви да говорим по въпроси, свързани с икономиката и финансите. С Михаил Владимирович [Мишустин] обсъдихме тази тема, имайки предвид, разбира се, санкциите, които сега така наречената западна общност, <...> тази империя на лъжата се опитва да приложи срещу нашата страна.


 • Искам да ме чуят и обикновените граждани на западните държави: те сега упорито се опитват да ви убедят, че всичките ви трудности са резултат от някакви враждебни действия на Русия, че трябва да плащате за борбата срещу митичната руска заплаха от вашия собствен портфейл. Всичко това е лъжа. А истината е, че настоящите проблеми, пред които са изправени милиони хора на Запад, са резултат от години на действие на управляващите елити на техните държави, техните грешки, късогледство и амбиции. Тези елити не мислят как да подобрят живота на своите граждани в западните страни. Те са обсебени от своите егоистични интереси и свръхпечалби.


 • Опитвайки се да „отмени“ Русия, Западът свали всички маски на благоприличие, започна да се държи грубо, демонстрира истинската си същност. Направо се налагат преки аналогии с антисемитските погроми, организирани от нацистите в Германия през 30-те години на миналия век, а след това и техните поддръжници от много европейски страни, които се присъединиха към агресията на Хитлер срещу страната ни по време на Великата отечествена война.


 • Колективният Запад се опитва да разцепи нашето общество, спекулирайки с военните загуби, със социално-икономическите последици от санкциите, да провокира гражданска конфронтация в Русия и, използвайки своята пета колона, се стреми да постигне целта си. И има само една цел, вече говорих за това, – унищожение.


 • Да, разбира се, че ще се опитат да заложат на така наречената пета колона, на националните предатели, на тези, които печелят пари тук, при нас, но живеят там и „живеят” дори не в географския смисъл на думата, а по своите мисли, по своето робско съзнание. Изобщо не съдя тези, които имат вила в Маями или Френската Ривиера, които не могат без фуа гра, стриди или така наречените джендър свободи. Проблемът абсолютно не е в това, а, повтарям, в това, че много от тези хора по своята същност психически се намират именно там, а не тук, не с нашия народ, не с Русия. Така си мислят – според тях! – знак за принадлежност към висша каста, към висша раса. Такива хора са готови да продадат собствената си майка, само ако им беше позволено да седят в коридора на тази най-висша каста. Те искат да бъдат като нея, имитират я по всякакъв възможен начин. Но те забравят или изобщо не разбират, че ако са нужни на тази така наречена висша каста, то като разходен материал, за да бъдат използвани за нанасяне на максимални щети на нашия народ.


 • Какво е важно за нас? Да сме независими, самостоятелни, суверенни и да гарантираме развитие за бъдещето, както сега, така и за бъдещите поколения? Или да имаме опаковка днес?


 • Трудолюбието по принцип е отделен талант. Не е просто, съжалявам, гумен задник. Талантът е човек да се накара да работи.


 • Сигурен съм, че Русия не е загубила нищо от 24 февруари, но основната печалба е укрепването на суверенитета. Русия е суверенна държава, ние винаги ще защитаваме националните си интереси, като провеждаме независима политика.


 • Явно има само опит да се утвърди едно правило, така че управляващите – сега те говорят за власт, говоря за глобална власт – да имат възможност да живеят без никакви правила и да им е позволено всичко, всичко ще им се размине каквото и да направят. Ето всъщност същите тези правила, за които, както казва народът, непрекъснато се говори, тоест непрекъснато за това говорят.


 • Ще цитирам известната харвардска реч на Александър Исаевич Солженицин. Още през 1978 г. той отбелязва, че Западът се характеризира с „непрекъсната слепота на превъзходството“ – и това все още се случва, – което „подкрепя идеята, че всички огромни области на нашата планета трябва да се развиват и да се доразвиват спрямо настоящите западни системи...“. 1978 г. Нищо не се е променило. През изминалия почти половин век тази слепота, за която говори Солженицин – открито расистка и неоколониална по природа – придоби просто грозни форми, особено след появата на така наречения еднополюсен свят. Какво искам да кажа с това? Увереността в собствената непогрешимост е много опасно състояние: тя е на крачка от желанието на самите „непогрешни“ просто да унищожат тези, които не им харесват. Както се казва, „отмени“ – нека поне се замислим върху значението на тази дума.


 • По тяхно време нацистите стигнаха до изгаряне на книги, а сега западните „пазители на либерализма и прогреса“ стигнаха до забраните на Достоевски и Чайковски. Така наречената култура на отмяната, но всъщност – за това вече сме говорили много пъти – истинското премахване на културата покосява всичко живо и творческо, не позволява на свободната мисъл да се развива в нито една от областите: нито в икономика, нито в политиката, нито в културата.


 • Каквото и да идва от Русия, всичко е „интриги на Кремъл“. Но вижте себе си! Толкова ли сме силни? Всякаква критика към опонентите ни – всякаква! – се възприема като „машинациите на Кремъл“, „ръката на Кремъл“. Това са някакви глупости. На какво си паднал? Поне си размърдайте акъла, изкажете нещо по-интересно, изкажете някак концептуално гледната си точка. Невъзможно е всичко да се хвърли върху машинациите на Кремъл. Всичко това е пророчески предсказано от Фьодор Михайлович Достоевски още през 19 век. Един от героите в неговия роман „Бесове“, нихилистът Шигальов, описва измисленото от него светло бъдеще по следния начин: „оставяйки безграничната свобода, завършвам с безграничен деспотизъм“ – това, между другото, е, до което стигнаха нашите западни противници. Той е повторен от друг герой на романа – Пьотр Верховенски, като твърди, че е необходимо широко разпространено предателство, донос, шпионаж, че обществото не се нуждае от таланти и висши способности: „Езикът на Цицерон е отрязан, очите на Коперник са извадени, Шекспир е убит с камъни“. Ето до какво стигат нашите западни противници. Какво е това, ако не съвременната западна култура на отмяна?


 • Имаше велики мислители и аз съм благодарен, честно казано, на моите помощници, които намериха тези цитати.


 • Тук бих искал да припомня още един руски философ – Александър Александрович Зиновиев, чийто стогодишен юбилей ще отпразнуваме на 29 октомври. Още преди повече от 20 години той каза, че за оцеляването на западната цивилизация на достигнатото от нея ниво е „необходима цялата планета като среда за съществуване, необходими са всички ресурси на човечеството“. Те за това претендират и така стоят нещата.


 • Като цяло те са просто озадачени, не се срамуват от нищо. Те взеха Сюлеймани и го убиха, ирански генерал. Можеше да се отнасяш със Сюлеймани както искаш, но това е служител на друга държава! Убит на територията на трета държава и казват: „Да, ние го убихме“. Какво е това като цяло? Къде живеем? (За действията на САЩ)


 • И тук искам да цитирам думите на великия руски философ Николай Яковлевич Данилевский, който смяташе, че прогресът не се състои в това всички да вървят в една посока, както ни тласкат някои от нашите противници – в този случай прогресът скоро ще спре, казва Данилевский, – но е да „произведе цялото поле, което е полето на историческата дейност на човечеството, във всички посоки“. И добавя, че никоя цивилизация не може да се гордее, че представлява най-високата точка на развитие.


 • Убеден съм, че на диктатурата може да се противопостави само свободата на развитие на страните и народите, на деградацията на индивида – любовта към човека като творец, примитивното опростяване и забрани – процъфтяващата сложност на културите и традициите.


 • Затова, разбира се, винаги усещам много фино – слава Богу, доскоро беше и е така, надявам се да продължи – много фино усещам пулса на това, с което живее обикновеният човек.


 • Честно казано, сега се замислих за това: откровенно говорейки, единственият реален, толкова сериозен гарант на украинската държавност, суверенитет и териториална цялост може да бъде само Русия, която и създаде днешна Украйна.


 • Важното е, че всички сме смъртни, всички сме под Господа. И някой ден всички ще напуснем този свят. Това е неизбежно. Въпросът е как сме живели. В крайна сметка някои живеят – или не живеят, не е ясно – и как си отиват? От водка там или нещо друго. Неясен. И тогава си тръгнаха – живяха или не живяха? Той също се изплъзна неусетно някак: или човек живееше, или не. И синът ти оживя! Разбираш ли? И целта му е постигната. — В разговор с майката на войник, загинал в Украйна.


 • Андрей Колесников: Вестник „Комерсант“, Андрей Колесников.
  Владимир Путин: Да, запознат съм.
  Колесников: Днес Иля Яшин получи...
  Владимир Путин: Кой е това?
  Колесников: Блогър.
  Владимир Путин: И какво получи?
  Колесников: Получи осем години и половина по статия за фалшификати. Не мислите ли, че за думите осем години и половина е някакъв жесток срок?
  Владимир Путин: Знаете как казват хората: ако изглежда, трябва да се кръстите.
  В края на краищата аз получих базовото си образование в Ленинградския държавен университет и искам да ви кажа, че считам намесата в дейността на съда за абсолютно неприемлива. Считам за неуместно да се поставя под въпрос решението на съда, има определени права, посочени в закона, за защита на гражданите, по начина, по който те биха искали да го направят. Вероятно можете да се обърнете към по-висок орган. Адвокатите на г-н Яшин със сигурност знаят какво трябва да направят.


 • Що се отнася до основната част – 99,9% от нашите граждани, нашите хора, които са готови да дадат всичко в интерес на Родината, тук за мен няма нищо необичайно. Но това още веднъж ме убеждава, че Русия е особена страна и тук живеят особени хора. — Интервю за телевизионната програма „Москва. Кремъл. Путин“, 25.12.2022 г.


 • Разделяй и владей. Те винаги са се опитвали да направят това и сега се опитват да го направят. А нашата цел е друга – да обединим руския народ. – Интервю за телевизионната програма „Москва. Кремъл. Путин”, 25.12.2022 г.


 • След Втората световна война Германия, както знаете, беше разделена на четири сектора: американски, британски, френски и съветски. Така че Съветският съюз формализира прекратяването на този статут на окупация, но Съединените щати не го направиха. Строго погледнато, формално, юридически на територията на ФРГ има американски окупационни войски. И всъщност е така: има много от тях.
  А самите германски политици казват, че след Втората световна война Германия никога не е била суверенна държава в пълния смисъл на думата. Не го казвам аз – това са видни, искам да го подчертая, не рускоориентирани, а немскоориентирани политици.


 • Специалната военна операция протича в строго съответствие с графика, съгласно плана. Всички поставени задачи се решават успешно. – 3 март 2022 г.

2023[редактиране]

 • Руският народ, ако Западът успее да унищожи Руската федерация и да установи контрол над нейните остатъци, може и да не оцелее – „ще има московци, уралци и др.“


 • СВО е преминала, започнала, започнала отново, преминала отново, но стоките ще отидат, сто процента.


 • Нашата държава е изградена около ценностите на многонационалната хармония. Това е най-важната основа за нашата консолидация, която става все по-силна пред външната агресия и заплахи. И нашите противници, които споменах, неоколониалните нагласи - идиотите наистина - не разбират, че именно това разнообразие ни прави по-силни. И напразно разчитат на ефекта, за който се стремят. Вече казах, че хората, които се ръководят от своите неоколониални идеи, са идиоти и в надпреварата на идиотите биха заели второ място. Защо само второто? Да, защото са идиоти.


 • Кобзев: Най-важното, което искам да докладвам. Имаме 192 жители на Иркутск, наградени с държавни награди - ордени, медали. От тях най-младият герой на Русия е редник Едуард Дяконов, който загина в Мариупол през март миналата година, той покри с тялото си граната, като по този начин спаси своите другари войници. Това е много ценно за нас, за нас те всички са герои, те са в нашата памет, в нашите сърца.
  Владимир Путин: Поздравете ги всички.


 • Трябва да знаете и разберете къде е коренът на злото, къде точно този паяк, който се опитва да обгърне цялата планета, целия свят в мрежата си и иска да постигне нашето стратегическо поражение на бойното поле, използва хората, които е заблудил в продължение на десетилетия на територията на днешна Украйна.


 • Перифразирано от Цицерон: „Когато оръжията гърмят, законите мълчат.“

2024[редактиране]

 • Карлсън: Г-н президент, благодаря ви много. На 24 февруари 2022 г. вие се обърнахте към вашата страна и нация, когато започна конфликтът в Украйна. Казахте, че действате, защото сте стигнали до извода, че с помощта на НАТО Съединените щати могат да предприемат изненадваща атака, атака срещу вашата страна. За американците това е като параноя. Защо мислите, че Америка може да нанесе неочакван удар на Русия? Как стигнахте до това заключение?
  Путин: Въпросът не е, че Америка щеше да нанесе неочакван удар на Русия, никога не съм го казвал. В токшоу ли сме или водим сериозен разговор?
  Карлсън: Това е страхотен цитат. Благодаря ви. — В интервю с Тъкър Карлсън


 • Карлсън: Смятате ли, че Унгария има право да отнеме земите си? И могат ли други нации да си върнат земите и може би да върнат Украйна в границите от 1654 г.?
  Путин: Не знам какви са били границите от 1654 г. Времето на управлението на Сталин се нарича сталински режим, всички казват, че е имало много нарушения на човешките права, нарушения на правата на други държави. В този смисъл, разбира се, е напълно възможно, ако не да кажем, че те имат право на това - да върнат тези свои земи, то във всеки случай е разбираемо...
  Карлсън: Казахте ли на Орбан за това, че той може да си върне част от земите на Украйна?
  Путин: Никога не съм го казвал. Никога, нито веднъж. Той и аз дори не сме водили никакви разговори по този въпрос. Но знам със сигурност, че унгарците, които живеят там, разбира се, искат да се върнат в историческата си родина.


 • Путин: Е, добре. Станах президент през 2000 г. Помислих си: добре, това е, югославският въпрос приключи, трябва да се опитаме да възстановим отношенията, все пак да отворим тази врата, през която Русия се опитваше да мине. И нещо повече, аз говорих за това публично, мога да повторя, на среща тук в Кремъл с напускащия Бил Клинтън - тук един до друг, в съседната стая - аз му казах, зададох въпрос: слушай, Бил, как смяташ, дали ако Русия повдигне въпроса за присъединяване към НАТО, мислиш ли, че ще бъде възможно? Изведнъж той каза: знаеш ли, това е интересно, мисля че да.
  И вечерта, когато се видяхме на вечеря, той каза: знаеш ли, говорих с моите хора, с моя екип - не, сега това е невъзможно. Можете да го попитате, мисля, че ще чуе интервюто ни и ще го потвърди. Никога нямаше да кажа нещо подобно, ако не се беше случило. Добре, сега е невъзможно.
  Карлсън: Бяхте ли искрени тогава? Бихте ли се присъединили към НАТО?
  Путин: Слушайте, аз зададох въпрос: това възможно ли е или не? И получих отговор: не. Ако бях неискрен в желанието си да разбера позицията на ръководството...
  Карлсън: И ако той беше казал „да“, бихте ли се присъединили към НАТО?
  Путин: Ако беше казал „да“, процесът на сближаване щеше да започне и в крайна сметка това можеше да стане, ако видим искреното желание на партньорите да го направят. Но не свърши дотук. Е, не, не, добре, добре.

За него[редактиране]

Положителни[редактиране]

 • Спортист и работохолик. Ако си му приятел, винаги ще откликне на всяка твоя разумна молба, ще се обади където трябва и ще уреди всичко. И докато говори по телефона, ще си преглежда пощата. — Андрей Чернов


 • Владимир Владимирович е дълбоко достоен и честен човек. Не се срамува от вярата си, защото е кръстен като дете. Това особено ми импонира и като пастир, и като руски патриарх. — Алексий II


 • За мен днес (с удоволствие го казвам, защото никога не съм искал нищо лично за себе си) името на Путин се свързва с връщането на достойнството на страната ни и лично на мен. — Никита Михалков


 • Путин даде втори живот на чеченския народ! Аллах го назначи на този пост... Путин е дар от Бога, той ни даде свобода... Такъв човек е божи дар за Русия. Докато е здрав, трябва да го молим, да коленичим, за да управлява държавата. — Рамзан Кадиров


 • Личността на Владимир Путин е по-важна за обществото от институциите на държавата. — Сергей Марков • Противници на курса на Путин вече няма, а ако има, то те са психично болни и трябва да бъдат изпратени на медицински преглед. Путин е навсякъде, Путин е всичко, Путин е абсолютен, Путин е незаменим. — Александър Дугин


 • Нашият президент е много могъщ и това е само доказателство за подкрепата, която има сред руснаците. — Сергей Миронов • Путин има уникална интуиция, има, бих казал, пряк контакт с руското колективно несъзнавано. — Ела Памфилова


 • Винаги можем да стигнем до основното. Ако сте приятели с този човек и го помолите за нещо, тогава ще получите това, от което се нуждаете за два часа. Много е впечатляващо. — Жан-Клод Кили


 • Ще кажа, че не го познавам много добре, но достатъчно, за да кажа, че той е един от най-великите живи световни лидери. <...> Струва ми се, че той е много достоен човек, човек на думата си и за мен е изключително важно, че за разлика от повечето световни лидери той мисли преди всичко не за себе си, не за имиджа си, а за неговата страна, нейното население. Той е силен в бойните изкуства, владее превъзходно стратегията и тактиката и неслучайно Русия играе все по-голяма роля в глобалната политическа игра, в системата на контрола и противовеса. И начинът, по който тя се позиционира днес, е много достоен. — Стивън Сегал • Просто Путин няма дата на часовника си, той не го гледа, не използва датата на часовника си, така че, да, той има друга дата там. — Дмитрий Песков


 • Това, откровено казано, намирам, че е поредната ненужна стъпка. Това е безпрецедентно. Мисля, че излишно се нагнетява още повече атмосферата. Там винаги трябва да се мисли за прецеденти, какво е и понякога се взимат мерки, които може би звучат чудесно, ама след това може да имат и други последици. — Симеон Сакскобургготски по повод заповедта за арест на Владимир Путин от Международния наказателен съд в Хага, 03. 2023[1][2]


 • По отношение на мащаба на своята дейност политикът Путин е сравним само със Сталин сред своите предшественици през XX век. Методите са коренно различни. — Дмитрий Кисельов


 • Защо Путин да се нуждае от приятели, когато 85% от руснаците го подкрепят? — Сергей Пугачьов


 • Горещо препоръчвам на депутатите от Държавната дума на Руската федерация незабавно да започнат процеса на изменение на Конституцията на Руската федерация, за да изберат настоящия президент за монарх на Руската държава. Няма да мотивирам. Господ ми го разкри. Времето дойде. — Иван Охлобыстин


 • Много уважавам Владимир Владимирович. Струва ми се, че това е лидерът, от който Русия се нуждае днес. Владимир Владимирович е много дълбок, уравновесен човек. Той знае как да слуша. Можете да говорите каквото искате, но това е човекът, който наистина направи много за Русия. Без него отдавна нямаше да имаме държава и щяхме да се разпаднем, както предрече [Збигнев] Бжежински. — Генадий Тимченко

Отрицателни[редактиране]

 • ... Западните лидери са толкова очаровани от В. Путин. Моделът на гостуване на В. Путин е поразително различен от играта му у дома. Там той не заплашва, че ще „накисне никого в тоалетната“, не изпада в самоизобличителна истерия – „Телевизията лъже! Телевизионни лъжи! Телевизионни лъжи! <…> Той може да си позволи подобно поведение само у дома със собствените си роби.
  Освен това робите наистина го харесват.
   — Андрей Пионтковский


 • Путин ми напомня за героя Музил, човек без образ: една от чертите на външния му вид е да не предизвиква никакви емоции. — Виктор Пелевин


 • За съжаление, когато става дума за Чечня, В. Путин изобщо не е абсолютно прагматичният политик, студеният и пресметлив разузнавач, какъвто често го представят, а човек на страстите. Вижте как се преобразява, как светят очите му, възлите му играят, емоционално зареденият престъпник феня нарушава дипломатическия етикет, когато засяга тази болезнена тема. И в това той е дълбоко популярен.
  Един от лакеите на Путин беше прав, без дори да подозира доколко, когато възкликна раболепно: „Путин е Русия!“. Путин – това сме ние!“
   — Андрей Пионтковский


 • Президент, обучен в тайната полиция, може да изгради само полицейска държава. — Борис Вишневский


 • Полковникът от КГБ Владимир Путин се оказа в трудно положение. През 1991 г. е въведен от разузнавателните служби в държавните структури за събиране на оперативна информация за висши служители. Но политическата му кариера неочаквано тръгва нагоре и за по-малко от девет години той се издига до поста президент на страната. Сега Путин има сериозен проблем: той трябва да докладва всяка седмица на директора на ФСБ, който технически е негов подчинен. Лекарите казват, че това може да доведе до раздвоение на личността. — Квартет И


 • Най-голямата грешка на Путин е, че волно или неволно той забави този процес, процеса на формиране на гражданско общество. Сега има надежди за възобновяване на този процес, което ме радва. — Михаил Ходорковски


 • Путин е чекист, политически некадърник и сталинист – отмъстителен и жесток. Няма нито едно добро нещо, което Путин е направил и той не прави никакви грешки – всички престъпления, съзнателни. — Валерия Новодворская


 • Путин иска да управлява като Сталин и да живее като Абрамович. — Гари Каспаров


 • Разкайвам се и се извинявам за алчността си. Жадувах за богатство, без да мисля, че е в ущърб на другите. Прикривайки греха си с „исторически момент“, „брилянтни комбинации“ и „невероятни възможности“, забравих за моите съграждани… Разкайвам се и се извинявам за свободата на словото, която наруших… Разкайвам се и се извинявам, че докарах Владимир Путин на власт. За това, че беше длъжен, но не можеше да види в него бъдещия алчен тиранин и узурпатор, човек, който наруши свободата и спря развитието на Русия. Много от нас не го разпознаха тогава, но това не ме извинява. Простете ми. — Борис Березовский


 • Той е на власт 12 години – това е много, нужни са и други хора, които да вкарат страната в този бушуващ свят, тоест твърде много е бил на власт, стига. — Михаил Прохоров


 • Накрая телата на нашата красавица напълно се размразиха и тя отново започна да колабира. Вече се издигаха нови ръце и постсъветските империалисти бяха готови да се превърнат в кариатиди. Но ето, че най-после на власт дойде мъдър екип, воден от незабележим на пръв поглед човек. Оказа се голям либерал и психотерапевт. В продължение на десетилетие и половина, непрекъснато говорейки за възраждането на империята, този тих работник на разложението на практика направи всичко, за да гарантира, че трупът е безопасно погребан. Така и стана. След което друг живот започна да тлее в разпадналите се парчета на красотата. — Владимир Сорокин


 • Готов съм да застана с вас тук и да кажа: Русия, махни се от Украйна! Путин е мутра! — Андрей Дещица


 • Путин е маниак с ядрено оръжие. Има комплекс на Хитлер. <...> В обществото някак си не е прието да се сравнява някого с Хитлер, това е обидно... Но аз го сравнявам не с исторически хроники, а с публикации във вестниците от онези времена и тези от днес. — Гари Каспаров


 • Путин е дълбоко съветски човек. Той иска да възстанови някакво подобие на Съветския съюз през XXI век. Това е основната му амбиция, това го движи наистина, реално. Той не разбира, че това е невъзможно, но иска да приведе картината на реалния свят към картината, която има в главата си. И той се опитва да пренесе реалния свят във въображението си. Това е цялата трагедия – включително Путин и включително Русия. — Лев Шлосберг


 • Основният съюзник на Путин е организираната престъпност, корумпираните елементи. Тоест полицай, войник и т.н., които се продават. — Михаил Саакашвили


 • Проблемът пред страната ни е не само в личността на президента Путин, но и в създадената от него система. В система на еднолична власт, в която няма нито независим парламент, нито независим съд, нито независимо гражданско общество... Всеки е принуден да бяга за пари в Кремъл, което е най-нелепо, за собствените си пари. — Михаил Ходорковски


 • Днес в Русия няма частна собственост. Има само крепостни селяни на Путин. — Сергей Пугачьов


 • Той започна да се разболява от същата болест, от която и аз едно време - самочувствието. Той смята себе си за заместител на Бога, но не знам по какъв въпрос. — Михаил Горбачов


 • Путин е този, който носи пряката отговорност за смъртта, кръвта и страданията на украинците. — Александър Турчинов


 • За 23 години в Украйна не е имало нито един терористичен акт и не защото Чечня я няма, а защото Путин не е бил там. — Андрей Макаревич


 • Хората вече знаеха, че Путин е нещо като глава на мафиотски клан и смятат, че това е в реда на нещата. — Лев Гудков


 • Ако гледате видеозаписа на изслушванията на кандидата за държавен секретар Рекс Тилърсън в Сената, ще видите, че Путин се счита за нещо средно между Хитлер и Саддам Хюсеин. — Максим Калашников


 • Путин третира международното право по същия начин, по който Хитлер го третира. Той също така разглежда ,,жизненото пространство" на своята империя и с това обяснява анексирането на Крим. Той по принцип не смята украинците за отделен народ, както фюрерът смяташе за германци народите на съседните на Германия държави. — Петро Порошенко


 • Путин ми напомни за типа хора, които някога управляваха политическата машина в Чикаго или Tамани Хол - твърди, отгледани на улицата, лишени от сантименти. Те знаеха това, което знаеха, никога не излизаха отвъд тесните граници на своя опит и смятаха раздаването на позиции на своите поддръжници, подкупите, изнудването, измамата и, понякога, насилието, като законни средства за постигане на целите си. — Барак Обама


 • Путин седи на върха на икономика, която има ядрени оръжия, петролни кладенци и нищо друго. — Джо Байдън • Най-лошото тепърва предстои, той [Путин] се нуждае от цяла Украйна. — Еманюел Макрон


 • Защо този идиот ни нападна? Защо никой не може да го спре? Ако можех, знаеш ли какво бих направил? Бих го сложил гол в клетка и бих го развел из цяла Украйна. И бих започнал с Мариупол. — Йожеф Сабо


 • Как можете да преговаряте с крокодил [Путин], когато той държи крака ви в челюстите си? Това е трудността, с която се сблъскват украинците. Просто трябва да продължим стратегията, да продължим да ги снабдяваме с оръжия. — Борис Джонсън • Путин изобрети нацизма от много специфично естество. Нацизмът на Хитлер се състои в това, че той смята хората, които не принадлежат към арийската раса или нация, като подчовеци, „Untermensch“. По някаква причина Путин обяви, че украинската нация не съществува, че това са същите руснаци... И тогава започва някаква семантична инверсия, която просто не мога да разбера: затова могат да бъдат убити. — Алфред Кох


 • Владимир Путин е най-опасният глупак в света. Путин никога не е имал „план Б“ и сега не може нито да спечели, нито да загуби, нито да спре. — Томас Фридман


 • ...страната не ще издържи още 6 години на тази страхлива посредственост на власт. И единственото полезно нещо, което той би могъл да направи „накрая“ е да осигури предаването на властта на някой наистина способен и отговорен. Жалко, че дори няма да му хрумне. И ако все пак дойде, то вече многократно сме виждали „умението да си избираш съратници“. — Игор Стрелков

Източници[редактиране]