Направо към съдържанието

Симеон Сакскобургготски

От Уикицитат

Симеон Борисов Сакскобургготски (р. 1937 г.) е последният български цар (1943 – 1946) и министър-председател на България (2001 – 2005).

От него[редактиране]

Бисери[редактиране]

 • „Има един интересен навик, така да се… с най-добро желание, по всяка вероятност, но да ми слагат, ако мога да кажа, в устата нещо, което не съм казал. В този случай не съм казал нито едното, нито другото.“ — във в-к „Капитал“
 • „Ще ви кажа, когато му дойде времето.“
 • „Бъдете господари на мълчанието, а не роби на думите.“ — инструкция към министрите от кабинета му
 • "Моля ви се… нека сега… защо трябва да коментираме такива работи? Еее, нека това… Кажете им, че ми имате доверие и че върша… "
 • „Вервайте ми, моля ви!“
 • „Несериозно е да се оповестява какво прави кабинета“.
 • „Драги Тошев, аз съм стар европеец, може би по-европеец от доста хора в тази зала. И бъдете абсолютно сигурни, че целта на нашето правителство и лично моята е да се приобщим час по-скоро към Западна Европа със западни моди и със западни отношения.“ — Симеон за сътрудничеството с ПАСЕ
 • „Ако моите сътрудници и помощници в Мадрид чуят, че наричате това отпуска, биха се изсмяли на висок глас. През цялото време докато бях в Мадрид, работих, имах много работа. Когато човек отсъства в продължение на седем месеца от там, където е живял цял живот, извън срещите има и друга работа. Беше отсъствие, а не почивка. От април месец не съм ползвал отпуска. А и не мога да си докарам всички синове и внучета тук, защото струва прекалено скъпо… Неделя, в смисъл 25 преди обед не работих, защото отидох на черква. И на първи подир обед, защото видях синовете си. През останалото време беше непрекъснато работа.“ — 3 януари 2002
 • „Не. Никой, който се занимава с това, не може да го харесва. Правя го за страната“. — отговор на въпроса дали му харесва да бъде начело на правителството в интервю за Ди Пресе
 • „Ако успях да спечеля доверието на българите, то вероятно се дължи на умерения ми тон. По време на кампанията аз грижливо избягвах всякакви популистки речи, всякаква прибързаност и се стараех да не влизам в политически игри. Ясно е, че лошото управление на предишните правителства в някои сектори също натежа. Избирателите желаеха промяна. Освен това говорех «положително», не отговарях на хулите. Стараехме се да говорим за това, което наистина вълнува всеки гражданин. А това бе ново.“ — отговор на въпроса на International Politics: „Как си обяснявате Вашата победа на изборите?“
 • Запитан от македонски журналист дали има воля да „разреши езиковия спор между двете страни в рамките на мандата си“, българският премиер Симеон Сакскобургготски отговори: „От интерес на всички, и най-вече за добрите отношения е да се намери отговор и на този въпрос по културен и аналитичен начин. Ако от мен или от нашите министри на културата и на образованието зависи, ще положим необходимите усилия“.
 • „Аз самият съм неконвенционален, колкото и да съм отегчителен на вид.“
 • „Вярно е, че моето образование би ми позволило да бъда по-скоро президент отколкото министър-председател.“
 • „Нека се пренесем в положението на два-три месеца, по резултати за познатите хора, професионално експерти, а не така изказвания. Като думи «провал», не знам какво си.“
 • „Намирам, че пак може би по моя грешка, аз разчитам на индивида, на хората, всеки да си поеме отговорността… както се очаква от него на дадените постове и мисля, че това се случи с много голяма част от лицата“
 • „Може би е моя грешката, че прецених, че е по-добре да сме сред хората, вместо да се съвещаваме, но има съвременни средства за комуникации.“
 • „Тази широка коалиция отбелязва напредък в умствения капацитет да се обедини, за да реализира приоритетите на страната“, заяви премиерът в оставка Симеон Сакскобургготски, 16.08.2005
 • „Виждам, че има хора, които разбират за това, за някакви скрити сделки и друго, което е много жалко, но да се надяваме, че и това ще се преодолее“, посочи още лидерът на НДСВ." 16.08.2005
 • „Абсолютно пределно прието нормално.“
 • „Е, с тия рокади в кабинета! Изглежда, голям глад има!“ — Симеон Сакскобургготски пред журналисти
 • "Членството ни в НАТО ни донесе не само сигурност и стабилност, но и направи милиони българи по-богати. За една година цените на жилищата се увеличиха между два и пет пъти."
 • "Много предизвикателства има пред нас. Изказванията на Доган прочетох много внимателно, едва ли има нещо, което да прилича на заглавията, така че - спокойно. Консултации за това трябва да имаме и гледаме всичко, което е най-добро и ползотворно." (коментира изказване на Доган, в което последният заявява, че са нужни промени в кабинета)
 • „Да станем ли смешни сега вече?” (в отговор на въпрос „Готов ли сте да представите доказателства, че нямате двойно гражданство?”)
 • „15 пъти искам да подчертая, че нямам двойно гражданство, а само българско. 50 и няколко години съм вървял с различни пътни документи, което ми е коствало много проблеми и спънки по границата, само и само да не стана чужд гражданин. Но майка ми ме е възпитала така – не ставай чужд гражданин.”
 • „Обичам да се посъветвам, да се консултирам и ще помислим.” (коментира искането на опозицията за вот на недоверие)
 • "Всичко се кара по един умен, интелигентен начин и нека експертите да говорят, а не всеки да се произнася." (коментира обвинения, че има проблеми при приватизацията на БТК)
 • "Първо, президентът няма нелепи реакции. Това да е пределно ясно. Да си респектираме институциите." (На въпрос "Как ще коментирате нелепата ситуация, в която изпадна президентът за АЕЦ, при срещата си с Ферхойген и Проди в Брюксел?")
 • "България най-накрая не е президентска република. Трябва да се гледат нещата спокойно, да се извади само градивното, а не отрицателното." (коментира изказване на президента, че са необходими промени в кабинета)
 • "Това е нещо доста сложно във всяка една демокрация. Трябва да се види дали има някаква полза от това за доброто на страната и приоритетите, които всички сме си начертали" (на въпрос дали се притеснява за поискания от ОДС вот на недоверие)
 • "Ако обичате да се занимавате с градивни неща, вместо да търсим винаги виновници. Нека да гледаме някакви други работи бе. Стига с това черногледство бе. Само скандали да търсите." (на въпрос за оставката на Кацарчев, поискана от депутати на НДСВ за скандала с лекарствата)

В книгата "Разговори със Симеон Втори"[редактиране]

....
Кеворк Кеворкян: Материални претенции към България имате ли?
СКГ: Как материални?
Кеворк Кеворкян: Имуществени?
СКГ: Как? Не. От собствената си страна! Не! От мене това няма да видите, независимо при какви обстоятелства, обстановки и положения – категорично не!
....
(Разговор, воден на 8 февруари 1990 г., и публикуван в книгата на Кеворк Кеворкян "Разговори със Симеон Втори")

Интервю във в-к „Демокрация“[редактиране]

„— Какво ви направи впечатление след срещата с децата?
– А, най-много. Не знам дали, какво беше така… Дали може да седнат на стола ми. Това беше много важна цел. И всички там казаха, един ден може, ако учат добре, да има и кандидати за новото поколение от премиери, вместо старичоци като мен.
— Какво ще кажете на децата в Русе, които днес не започнаха училище?
– Да се опитаме всички да решим проблемите. Понякога демонстративното не е най-удачното.“

Семинар в Пампорово, 13 октомври 2001 г.[редактиране]

-Защо давате повече интервюта за западни медии, отколкото за български вестници? Май сте дал само едно, откакто сте в България.

-Благодаря ви за въпроса, защото това са работи, които не ми идват на ума така. Ние сме малка страна и има много страни, от които зависим. Едно интервю тук и 20 други навън, знаете ли колко време отнема това? Така че това е малко пропорциално, няма никаква дискриминация. Да се подготви човек за едно свестно, интелигентно интервю, аз не съм толкова интелигентен човек, за да мога да го направя така трябва да се позамисля.

Стават и хубави работи…,13 февруари 2002[редактиране]

-Как ще коментирате вота? Левицата гласува „въздържал се“, означава ли това, че ви подкрепят?
-Това прилича на това, което беше през лятоска, когато встъпвахме.
-Ще има ли оставки за тези, които са виновни за хаоса с лекарствата?
-Ще преценим.
-Означава ли това, че ще има?
-Виждам, че темата за оставките много ви интересува ….Нека да гледаме нещата по един реалистичен, градивен начин. Тази страна се нуждае и от добри послания. Стават хубави работи. Стават добри неща. Не бихме работили по цял ден, за да правим само грешки.
-Кажете едно хубаво нещо, което е станало?
-Аз не обичам да се хваля. Повярвайте ми, вие медиите можете да прецените къде има хубави неща, повервайте ми.
-Не смятате ли, че вотът е знак за необходими промени в кабинета?
-Да, да, но нещо не в кабинета, просто коректив.
-Струва ли Ви се достатъчна подкрепата за правителството, която получихте?
-В демокрацията човек получава предложения, съвети и друго от най-различни сектори.
-Притеснявате ли Ви спадът на общественото доверие и как смятате да го върнете?
-Затова сме тук — да работим. Аз не обичам да говорим така с големи пози. Резултати са важни. Хората очакват по-добър стандарт на живот. Кажете ми как да се справи човек с нещата, които са натрупани или са оставени умишлено може би, по различни съображения? Някой трябва да се справи с тях.
-Каква отговорност ще търсите от предишните управляващи?
-Има Бяла книга и Бяла комисия ….
-Но те не работят…
-Вървят нещата. Търпение.
-Притеснява ли ви високата инфлация, може ли да се стигне до излизане от бюджетните рамки по тази причина?
-Изведнъж да започнем сега някаква висока инфлация?… Нека да гледаме перспективно. По цифрите нека да се произнесат експерти.
-И все пак ако не бъдат изпълнени препоръките ви от 26 януари, ще има ли освежаване на кабинета?
-Това освежаване на кабинета, тия уволнения, оставки, мисля, че лично аз мога да ги изясня, защото съм на този много отговорен, много тежък пост.
-А ще ги изясните ли?
……

Друго интервю[редактиране]

„...
— Следите ли ситуацията в САЩ?

– Естествено. Въпросът е, че не бива да се вдига паника, нито да се преиграва, нито пък да се публикуват полуновини, които после пък се оказват, че са само слухове.

— Готова ли е програмата ви за управление?

Работи се. Има толкова теми, с които трябва да се справим, толкова неща, че просто ми става криво, като гледам министрите как работят. А пък и министър-председателят, и той, на стари години също работи по средно 14–16 часа.

— Кога ще обявите кандидата за президент?

– Скоро вече.

— Очакваше се да стане утре на парламентарна група?

– Очакваше се? Е, колко неща се очакват.“

Пред медиите[редактиране]

„ ... — Включително и вашето име спрягат за президент?
– Да. Може би намират, че не си върша работата като премиер?
— А, вие допускате ли възможност да се откажете от премиерската си функция сега и да се включите в президентската надпревара?
– Задавате такъв въпрос изведнъж и внезапно, та заслужава малко повече размисъл.
— Тази кампания няма много време за размисъл?
– Мисля, че ме познавате вече.
— България в състояние на война ли е?
– Моля ви се. Не знам какво е било казано, нито какво е било прието и след това публикувано. Стига човек да се поогледа, да види коя страна въобще е в състояние на война, или не е.

в-к „Сега“, 02.2003[редактиране]

 • „Гаранциите за сигурността на България са дискутирани и при предишни кризисни моменти. Това са подписани правила, за които даже мисля, че по Интернет има подробности.“ — Така Симеон Сакскобургготски отговори на въпрос как НАТО ще опази страната ни в случай на война.
 • Запитан дали ще поеме лично отговорността от вкарването на България във война, премиерът отвърна, че въпросът е нереалистичен. Сакскобургготски се притесни от питането на репортера и каза: „Такива времена са минали през 2003 г. в една демокрация, каквато е Народна Република България, пардон, Република България, няма опасност от подобни работи.“

Други[редактиране]

 • „На тази пределна възраст, ако усетя, че нямам подкрепата или доверието, които са необходими, абсолютно нищо няма да ме спре и окото ми няма да мигне да се насоча към други общественополезни цели.“ — след като получи най-високото държавно отличие — орден „Стара планина“ първа степен; 30 юни 2007 г.
 • „За мен в този исторически момент да бъда лидер има смисъл единствено, ако работя за всички.“ (6 април 2001)
 • „Аз съм премиер на тия, които са ми гласували! Не на всички!“ (23 октомври 2004; с. Злокучене)
 • „НДСВ е либерана формация. Отворени сме наляво и надясно.“ (в. „Труд“)
 • „Мръсните турци са взели много власт и трябва да бъдат поставени в ъгъла“. (Съвместно заседание на ръководствата на НДСВ, ДПС и Новото време на 28 март 2005 г.)
 • „Въпреки че съм Кобург, моля да ми простите за касапницата, която направих с езика на Гьоте.“ (на церемония в Кобург)
 • „Не е уместно парите, определени за изборна томбола, да се използват за други цели, дори и за засегнатите райони от наводненията.“ (по време на предизборна разходка в Трявна; 5.06.2005, в-к „Новинар“)
 • „Да, да. Имал съм едно хюндайче преди дълги-дълги години, когато още карах. Сега вече съм забравил.“ (отговаря на въпрос карал ли е „Хюндай“, на в. „Труд“; 2005)
 • „… Затова казах преди време, че трябва да се смени «чипът». Тогава това се възприе негативно от някои, а идеята ми беше точно в това — да бъдем по-уверени в собствените си способности и да се борим за най-доброто място в Европа. Много хора отвън казват, че се превръщаме в страна чудо, но ние не го вярваме.“ (пред в. „24 часа“; 2005)
 • „Цял живот съм бил един one man show и съм работил сам, така че нямам навици да споделям срещите си.“ — за разговора си с президента Буш в Брюксел пред в. „Труд“
 • „Аз съм си роден княз, по стечение на обстоятелствата ставам и цар. Няма начин да се родя отново, без да съм бил цар.“ — пред в. „Труд“
 • „Защото, да бъдеш цар, трябва да бъдеш провъзгласен от Народното събрание или от органа, който определя тази длъжност и функция в съответната страна. Иначе, извинявайте, но цялата работа се превръща в оперета.“ — пред в-к „Труд“
 • „Сакскобургите са известен род. Били сме едни от първите чиновници на Европа.“ — в интервю за руското списание „Бизнес контакти“
 • „Цял живот съм гледал политиката от улицата.“ — пред журналисти
 • „Абе, ние нямаме акули в нашето море.“ — в Бачковския манастир по повод „акулите“ в престъпния свят
 • „Аз, като общувам с министрите и като ги виждам на четири очи, едва ли има некой от опозицията, който да чува какво говорим.“ — пред журналисти
 • „Спомням си, че сред дарителите на Народната библиотека бяха братята Пенчо и Петко Славейкови.“ — на тържеството по повод 125-годишнината на Народната библиотека
 • „Като слушам какви неща се говорят за мен, ми идва да си хвана шапката и да се върна в Мадрид.“ — в-к „168 часа“
 • „От 60 години се опитвам да съм позитивист. То не значи нито наивник, нито оптимист, нито още по-малко будала. А човек, който гледа от всичко да извади нещо положително като поука и насърчение. В това ми е позитивизмът и считам, че помага много.“ — пред БНР, 06. 2006
 • „Това, откровено казано, намирам, че е поредната ненужна стъпка. Това е безпрецедентно. Мисля, че излишно се нагнетява още повече атмосферата. Там винаги трябва да се мисли за прецеденти, какво е и понякога се взимат мерки, които може би звучат чудесно, ама след това може да имат и други последици.“ — по повод заповедта за арест на руския президент Владимир Путин от Международния наказателен съд в Хага, 03. 2023[1][2]

За него[редактиране]

 • Негово величество говори идеален български език. Аз съм ревнив към него, защото ми се налага да търся някои думи. Но той казва: „не бъди ревнив, това е царско обучение. Никога няма да го достигнеш.“ — Константин Иванов пред сп. „Тема“, 2005 г.
 • Но винаги съм се чудил как е възможно! В началото на мандата си Негово величество работеше от 6.30 ч. сутринта до 11 ч. вечерта. Не може да изяде един сандвич. Освен да бъде министър-председател той – заради елемента на абнегация – трябваше да изслуша всеки. Беше ужасно. Две години един след друг той изслушваше всеки, който е поискал да се срещне с него. Никъде другаде един политически лидер не би направил такова нещо.“ — Константин Иванов пред сп. „Тема“, 2005 г.
 • Кобургите не са внесли у нас нищо друго, освен придобити в европейските кафе-шантани вредни навици, дворцови интриги, неоправдано надуто самочувствие и комплект рецесивни гени. Плюс, да не забравим, национални катастрофи…“ — проф. Николай Василев за приносите на родословието на Симеон Сакскобургготски за страната пред в. „Стандарт“, 2005 г.
 • Със Симеон играехме на «Завладей столчето». Най-много на тази игра играехме – свиреше музика и като спре, трябва да седнеш на стола. Но имаше и момчета, които ти дръпваха стола и пра-ас, падаш на земята, ха-ха.“ — княз Никита Лобанов-Ростовски пред в. „Нощен труд“
 • Даже Симеон беше казал, че «със зъби и нокти» ще се бори за «Козлодуй». Оказа се, че зъбите му са доста оредели.“ — Румен Овчаров в предаването „Тази сутрин“ на bТВ
 • А той е такъв помияр. Неговата фраза е «Когато му дойде времето». Той пристига със самолета на летището и Тицин го пита колко е часът, а оня казва „4 без 15“. Благодаря, казва, за точния отговор и този побесня. Той е долнопробен.“ — Петър Слабаков пред в-к „Новинар“, 9 декември 2005 г.
 • Да, той е известен със своята предпазливост, той не поема излишни рискове и заради това е много лош държавник. Слаб, безполезен, безплоден държавник. Една нация се развива, когато поема рискове на развитието. А този човек не поема такива рискове. По време на неговото управление не го видях да поеме нито един полезен риск за България.“ — Иван Костов пред в. „Струма“ в интервю от 4 януари 2006 г.
 • Царят заби нож на българската десница в човешки план.“; „Царското семейство се ползваше с голяма толерантност и дължеше всичко на демократичните сили. Симеон не участваше в битката комунизъм или демокрация. Той дойде на готово и е галеник на българските демократични сили.“; „Милионите, които го посрещнаха през 1996 година, го посрещнаха като сина на Борис и алтернатива на Жан Виденов. Не го посрещнаха да сложи на власт Сергей Станишев.“ — бившият конституционен съдия и настоящ политически анализатор Георги Марков в предаването „Тази сутрин“ на БТВ
 • Всъщност демократичната общност в България толерираше Симеон и той я използваше, след което ѝ заби нож в гърба и зави наляво.“ — Георги Марков, бивш конституционен съдия и лидер на партия „Ред, законност, справедливост“ пред в. „Стандарт“, 01. 2006 г.
 • Симеон си изигра картите перфектно, прибра си имотите и вече може да е спокоен. Изви ръцете на БСП, взе си каквото искаше и се договори с Първанов да не му краде от гласовете на изборите. Симеон е от много по-стара и изпипана школа, отколкото са останалите.“ — Петър Берон; в-к „Стандарт“, 16. 10. 2006 г.
 • Ами царя? Казах ли ви че е мошеник. Дойде и ви обра. Само моите имоти още не е взел, защото са в чужбина. На българите като им вземат всичко - да ходят да спят по хотелите на Миленчо Велчевия. Още преди няколко месеца казах, че НДСВ е групировка. Всички ги разкриха.“ — Христо Стоичков пред в. „Труд“, 2007 г.

Вицове за него[редактиране]

 • На гърба на ордена "Стара планина" - първа степен, който получи по повод 70-годишнината си, пише: "Not for sale".
 • БСП даде на царя Рила, сега му дава и Стара планина. (по повод връчения му от Георги Първанов едноименен орден)
 • - Каква е разликата между клоуна и Симеон Кобурготски?
- Първият знае, че говори глупости.
 • - Защо на Симеон С. му казват " Царя"?
- Защото всички мафиоти си имат прякори...Лучано, Генерала.
 • "Почтеност във всичко!" казал г-н Сакскобургготски и тупнал на масата пет аса.
 • Промените в кабинета на Симеон вече са направени - бюрото му е преместено в посока запад към изхода...
 • Попитали Радио Ереван:
- Става ли от Симеон еврокомисар?
- Става, - отвърнало радиото, но не комисар, а комисионер.

Външни препратки[редактиране]

Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Симеон Сакскобургготски