Направо към съдържанието

Макдоналдизация

От Уикицитат

Макдоналдизацията е комерсиален и глобален обществен процес на повсеместно налагане на американската култура и ценности през 90-те години на XX век. Цитатът е от филма Истински романс (True Romance) от 1993 г. - по сценарий на Куентин Тарантино и режисура на Тони Скот.

  • Кларънс: Кой е вашият най-голям и най-глупав хамбургер?

В историческа ретроспекция:

Саламбо е роман от Гюстав Флобер, излязъл за първи път на френски език през 1863 г.

  • Многобройните одежди, голямата огърлица от сини камъни, златните закопчалки и тежките обеци правеха още по-отвратителна неговата разплутост. Човек би казал, че е тлъст идол, издялан грубо от каменен блок, защото някаква отвратителна проказа, покрила цялото му тяло, му придаваше вид на нещо безжизнено! (описание на суфета Ханон).
  • Три часа по-късно Ханон още киснеше в канеловото масло, с което бяха напълнили басейна, а докато се къпеше, ядеше поставените върху опъната волска кожа фламингови езици с маково семе, полети с мед. До него лекарят му, неподвижен в дългите си одежди, нареждаше от време на време да се затопля банята, а две млади момчета, надвесени над стъпалата на басейна му разтъркваха краката. Но грижите за тялото не му пречеха да мисли за обществените работи. Ханон диктуваше едно писмо до Великия съвет и тъй като бяха взели също и пленници, той се питаше какво по-страшно наказание да им измисли.

Външни препратки[редактиране]

Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Макдоналдизация