Направо към съдържанието

Ерик-Еманюел Шмит

От Уикицитат
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Шмит.

Ерик-Еманюел Шмит ( фр. Éric-Emmanuel Schmitt, р.1960 ) е френски писател на романи и пиеси с моралистичен характер. Учи философия и педагогика, но се отдава на литературата. Сред най-известнтие му произведения са: "Оскар и Розовата дама" (2002), "Децата на Ной" (2004), "Евангелие от Пилат", "Мосю Ибрахим и цветята от Корана" (2001), "Сектата на егоистите", "Как бях произведение на изкуството" (2002), спектакълът "Мили съпружески престъпления", комедията "Развратник" и др.


  • Ако се интересувах от това, което мислят всякаквите там тъпаци, нямаше да ми стигне времето за онова, което мислят умните хора.из "Оскар и Розовата дама"


  • Животът е забавен подарък. Първоначално го преоценяват – мислят си, че им е подарен вечен живот. След това го недооценяват, намирайки, че за нищо не става или че е твърде кратък, и са почти готови да го захвърлят. Накрая разбират, че това не е бил подарък – просто са им дали живот, за да се възпозват от него. И едва тогва се опитват да го ценят.из "Оскар и Розовата дама"


  • Ние забравяме, че животът е тънък, крехък и ефимерен. И правим всичко, за да изглеждаме безсмъртни.из "Оскар и Розовата дама"


  • Жените са като зайците – лесно се хващат за ушите.


  • Музиката винаги казва истината, а интелектът се проявява след това… Същото е и когато пиша пиеса. Винаги се опитвам да чуя музиката на душата, тоест нещо повече от обикновените думи.из интервю