Елвира Донес

От Уикицитат

Елвира Донес (Elvira Dones) е албанска журналистка, сценаристка и продуцентка на документални филми за Швейцарското обществено радио и телевизия, и писателка на произведения в жанра драма.

За книгата й "Vergine Giurata" (Заклетите девици)
  • Исмаил Кадаре - „Елвира Донес е един от най-изявените албански автори, пишещи днес. Изумителна, блестяща и безсрамна от всякакви табута, тя е толкова спокойна в албанския, колкото и в останалата европейска литература. . . Главният герой на този роман преминава през всички премеждия на тази страшна трансформация като актьора в някаква необикновена роля в класическа драма, която пречи на своето отричане.“
  • Джонатан Гибс в The Independent - „Книгата на Елвира Донес привлича вниманието със своята тема, още преди да обърнете първата страница. . . Освен тази необичайна история за настъпването на пълнолетие, със своята сянка на смърт и скръб, Dones ни дава и убедителен портрет на живота под комунистическо управление, където „всеки, който притежава чифт дънки в Тирана, е богат и мощен“. . . очарователна история“.