Направо към съдържанието

Хауърд Фиглър

От Уикицитат

Д-р Хàуърд Фѝглър (Howard E.Figler) е американски психолог, консултант по личностно развитие и мотивация, автор на десетина книги в областта на личната кариера и образование: The Complete Job Search Handbook (1987) - дългогодишен бестселър, Liberal Education and Careers Today (1989), Keys to Liberal Arts Success (2002), The Career Counselor's Handbook (2007) и др.


из "Ръководство за търсене на работа"

[редактиране]
      (Howard E.Figler, The Complete Job Search Handbook, Published June 1st 1987 by Holt, Henry & Company, Inc.)


      Думата РИСК извиква представата за хора, които скачат от мостове, аматьори, пропилели последните си пари на хазарт или надъхани малчугани, тръгнали да катерят планините без подходяща екипировка.
      Никой от нас не би си признал че се излага на риск преднамерено. Ако го направим, това би означавало да си признаем, че не сме проучили нещата достатъчно, за да сме сигурни че изходът ще бъде благоприятен за нас.
      Народната мъдрост ни учи, че интелигентните хора избягват риска — "Три пъти мери, един път режи."
      Повечето от нас, с изключение на най-откачените, биха направили всичко възможно да елиминират всякакъв възможен риск в кариерата си, да предвидят всички възможни обрати и да подредят етапите си на развитие максимално гладко и предвидимо. Опитите да се избегне риска е като да си закриваме очите с ръка и да се правим че ни няма.
      Колкото повече се стремите да се осигурите срещу непредвидимото бъдеще, толкова повече се изолирате от динамиката на живота около вас. Отшелниците успяват да избегнат риска, но рискуват да изгубят също и способностите си за емоционално и физическо оцеляване в съвременния свят. Затворите, лудниците, казармите и други институции успяват да намалят рисковото поведение до абсолютния възможен минимум, но в същото време напрягат рисковите центрове на хората в тях, на които им липсва тръпката от живота. Обитателите на тези институции биха направили всичко за да нарушат еднообразието.
      Рисковете от смяна на работата са толкова големи, колкото и рисковете от бездействието — скука и затъпяване. "След всичките тези години на една и съща работа, колкото и добре да си я върша, накрая ще изгубя мотивация и ще се скапя!"
      Рискът е нормално нещо при изграждането на кариера и означава че сте отворени за промените и възможностите да приложите способностите си другаде. Никакви дипломи, трудови книжки, препоръки, членства в профсъюзи, нито ума и разума ще ви осигурят напълно срещу непредвиденото. Акредитиви, характеристики, сертификати и други такива се ценят високо като средство да си осигурим бъдещето, но неизвестността продължава да ни преследва навсякаде. Ако трябва да си го признаем, ние бихме предпочели сигурността и стабилността на първо място и после евентуално бихме поели мъничко риск, така, за тръпката. Малцина са тези сред нас, които биха поели сериозни професионални рискове без да са си осигурили здрава финансова основа. Авантюрите изглеждат примамливи и рисковете биха могли да се разглеждат като стимул, но само когато сме сигурни че сме осигурили насъщния.
      Смелите дръзновения са лукс, който можем да си позволим само когато сме задоволили основните си нужди.

Източници

[редактиране]