Направо към съдържанието

Уилфред Бион

От Уикицитат

Уилфред Рупрехт Бион или още Байън (англ.Wilfred Ruprecht Bion, 1897-1979) е английски е психиатър и психоаналитик, пионер в груповата динамика и автор на множество научни книги и публикации.


  • …Ако към нищото добавим нищо, то нищото се умножава на същата степен.


  • Интерпретациите на психоаналитиците могат да се разгледат като теории, които те поддържат, за да си обяснят моделите и теориите, които пациентите изграждат за самите тях…


  • Желанията се намесват когато няма достатъчно разум, който да подкрепи с необходими наблюдения своята преценка. Желанията или изопачават преценката ни, или потискат и подбират по свой начин фактите в нашите съждения.


  • Психоаналитичното наблюдение не се отнася до това, което се е случило, нито до това, което предстои да се случи на един човек, а е свързано с това какво се случва на момента. Нещо повече, то няма нещо общо със сетивните ни впечатления или обектите на нашите сетива.


  • Първото и най-важно нещо, което всеки психоаналитик знае, е, че трябва да бъде колкото се може по-прецизен в анализа си.Източници

Цитатите са взети от "Някои бележки върху паметта и желанията" (Wilfred Bion: Notes on memory and desire, First published in 1967 in The Psychoanalytic Forum., Vol.2, No.3.)