Уикицитат:Разговори/Предложение за категоризация

От Уикицитат
Направо към навигацията Направо към търсенето
Често чуваш младежта да казва: аз не искам да живея с чужд ум, аз сам ще обмисля. Защо ти трябва да обмисляш обмисленото? Взимай готовото и върви по-нататък. В това е силата на творчеството.
Лев Толстой

Предлагам вместо да се чудим как да се организираме, да видим как други умни хора са подходили към този случай. Сканирах съдържанието на книжката Мъдростта на вековете, под ръководството на проф. Тодор Буров, София, Наука и изкуство, 1979. Понеже не съм сигурен дали имаме право, картинките съм ги качил на външен сайт.

Всички цитати и афоризми са подредени в тематични категории в няколко нива (три).

http://5ko.free.fr/imgs/wiki/tn_kscan_0000.jpg http://5ko.free.fr/imgs/wiki/tn_kscan_0001.jpg http://5ko.free.fr/imgs/wiki/tn_kscan_0002.jpg http://5ko.free.fr/imgs/wiki/tn_kscan_0003.jpg http://5ko.free.fr/imgs/wiki/tn_kscan_0004.jpg

Тази категоризация ще се опитам да я въведа тук, но тъй като са 9 страници, ще ми отнеме малко време - дотогава можете да я погледнете.


Всяка статия започва с най-интересния цитат, като останалите цитати са подредени хронологически (от най-стария към най-новия). След тях има подраздел със заглавие "Народна мъдрост", в който са подредени пословиците и поговорките на различните народи, свързани с дадената категория и подредени по азбучен ред (според народите).

Такова оформление ми се струва много успешно и подходящо за Уикицитат, но ние ще имаме повече възможности. Например, когато въвеждаме цитатите в тематичните категории и слагаме препратки към имената на авторите, после е много лесно тези цитати да се открият и да се въведат на статиите за самите автори, с препратката "Какво сочи насам". По същия начин и за народните мъдрости.

Някои цитати или мъдрости могат да попаднат в няколко статии или тематични категории.

Забележка: тези категории не са същите, както функцията на МедияУики за категории и ще трябва ръчно да се подреждат. --5ko 20:50, 11 сеп 2004 (UTC)


Много ми харесва предложението ти 5ко. Аз също предложих такава категоризация за Българските пословици и поговорки ( от типа Живот-смърт; Любов-Омраза и т.н.), но трябва да вкараме още доста, за да можем да напълним такива категории. Също съм съгласен, че някои цитати могат да се слагат в повече от една категории. Защо не въведеш някоя и друга пословица и поговорка от книгата на Т.Боров, понеже аз се поизчерпах в това отношение? :)))--Antonio 05:44, 12 сеп 2004 (UTC)

Можем да добавим освен раздел "Народна мъдрост", примерно раздели за съвременните (безименни) изказвания на тинейджърската Rap-RnB суб-култура, "Хумористични" (макар че може би мястото им е в основния раздел) и разбира се "Вижте също" препратки към свързаните категории и статии, както и към статиите на Уикипедия и Уикиречник за дадената тема (със сигурност ще има). --5ko | Беседа 10:44, 12 сеп 2004 (UTC)