Направо към съдържанието

Тициано Терцани

От Уикицитат

Тициано Терцани (итал. Tiziano Terzani) (1938 - 2004) е италиански журналист и писател.

  • Всяко място е златна мина. Трябва само да си дадете време, да седнете в чайната и да наблюдавате минувачите, да застанете в ъгъла на пазара, да отидете за подстрижа. Подхващате нишка - дума, среща, приятел на приятел на някого, когото току-що сте срещнали - и скоро най-безвкусното, най-незначителното място се превръща в огледало на света, прозорец към живота, театър на човечеството, пред който човек може да спре, без да е необходимо да отиде другаде. Мината е точно там, където сте вие: просто копайте.
  • В живота има път и най-смешното е, че го забелязваш едва когато свърши. Обръщате се и казвате "О, но вижте, има нишка!" Когато живееш, не виждаш нишката, но тя е там. Защото всички решения, които вземате, всички избори, които правите, се определят, вярвате, от вашата свободна воля, но това също е лъжа. Те се определят от нещо вътре във вас, което е преди всичко вашият инстинкт.
  • Когато сте на кръстопът и намерите път, който върви нагоре и един, който слиза надолу, поемете по този, който върви нагоре. По-лесно е да се спускаш, но накрая се озоваваш в дупка. Има надежда за издигане. Трудно е, това е друг начин да видите нещата, държи ви нащрек.
  • Големият материален прогрес не е съчетан с голям духовен прогрес. Точно обратното. Наистина, от тази гледна точка може би човек никога не е бил толкова беден, както откакто е станал толкова богат.[1]

Източници[редактиране]