Смъртоносна афера

От Уикицитат

Смъртоносна афера (англ. The Deadly Affair, 1966) е английски шпионски трилър по един от първите романи на Джон льо Каре, наситен с неочаквани обрати, шпионаж, изневери и британски традиционализъм. Режисьор Сидни Лъмет (Sidney Lumet), сценарий Пол Ден (Paul Dehn), участват: Симон Синьоре, Максимилиан Шел (Maximilian Schell), Джеймс Мейсън (James Mason) и други.


 • Самюъл Фенън: През 30-те в Оксфорд почти всички бяха комунисти. Половината кабинет са били… Когато си млад, си поставяш високи цели и се стараеш да следваш идеалите си. Като студент ме вълнуваше социалната справедливост и харесвах Маркс. Рисувахме плакати. Хранехме гладни демонстранти. Едни воюваха в Испания, други пишеха стихове. Още съм сигурен, че целта беше вярна, но звездата беше грешна. Живеехме с надежда, вяра и състрадание. Грешна вяра, глупава надежда, но искрена любов към ближния. С розови очила и полузатворени очи.


 • Чарлз Добс: Значи си магнат.
  Дитер Фрай: Надявам се.
  Чарлз Добс: Най-после си завил надясно!
  Дитер Фрай: След като забогатях, минах малко по-надясно, отколкото бях като млад.


 • Ан Добс: Първо се оправѝ с мен. Кажѝ ми, че съм нимфоманка и уличница! Ударѝ ме, изгонѝ ме. Не искам да се чувствам като мъчителка на светец! Защо си толкова агресивен в работата и толкова мек с мен?
  Чарлз Добс: Винаги съм мислил, че това е правилно. Агресивен в работата и мек с теб.


 • Ан Добс: Него е лесно да го обичаш.


 • Чарлз Добс: Не обичам да говоря за войната, но е така. Задачите бяха ясни, а съвестта чиста. … Гордеех се с работата си.


 • Чарлз Добс: (за Елза Фенън) Искала е да помогне да бъде построено общество без конфликти. Мечтала е да има мир. Комунистите умеят да използват такива хора. А аз искам да открия този, който е използвал нея.


Външни препратки[редактиране]