Направо към съдържанието

Румяна Желева

От Уикицитат

Румяна Русева Желева (р. 1969) е български социолог и политик от партия ГЕРБ, бивш министър на външните работи на Република България (юли 2009 — януари 2010), бивш евродепутат (2007–2009)

По време на изслушването в Европейския парламент на 12 януари 2010 [1]


 • Хуманитарната помощ, както знаете, се основава на нуждите.


 • Трябва да бъдем много активни там, където се налага.


 • Аденския залив? Ние трябва да сме много активни на терен. Хуманитарната помощ, както знаете, има нужда от пространство. Трябва да отидем на терен, имаме и много подготвени, професионални експерти. Ако ЕС ме подкрепи, искам със собствените си очи да видя ситуациите на терен. И за много такива места, като това, което споменахте, съм готова да посетя мястото на операцията и да видя как върви работата.


 • В страни като Сомалия ще се опитвам отново и отново да убедя местните власти да ни дадат необходимия достъп, за да предоставим нужната независима хуманитарна помощ.
  След уточняващ въпрос как смята да се справи в страни като Сомалия, където е трудно да се запази безпристрастност


 • Газа ще бъде едно от първите места, които ще посетя, естествено, ако Европарламентът ме одобри. Знам за много от проблемите, например за блокадата и липсата на достъп на хуманитарната помощ. Трябва да бъдем по-активни, всъщност проактивни. Ще направя всички възможно да се справя с проблема, като отида директно на място в Газа.


 • Човешките права са много важни във всичките ни политически дискусии. Уверявам ви, че има много теми – като започнем от различни кризи на Балканите, в източната част на континента, но и извън Европа. Аз съм участвала много внимателно и много активно в тях като външен министър на своята страна.


 • По много интересната тема за сексуалното насилие над жените в Конго. Като жена мога да ви уверя, че ще съм много ангажирана с темата. Защото не можем да позволим в 21 век сексуалното насилие да се използва като оръжие по време на война. И съм готова да вложа усилията си на оперативно ниво, да съм по-активна в защитата на жените.
  В отговор на въпрос какво точно смята, че може да направи на терен в Конго, където всеки ден стотици жени са изнасилвани


 • Доколкото знаем, талибаните сега контролират 60 на сто от територията на Афганистан. Важно е да имаме достъп до всички региони и сигурност за хуманитарните работници. Така че трябва да сме готови да работим с всички действащи лица, ако това ще помогне на сигурността и достъпа на помощта ни.
  На въпрос мисли ли, че ЕС трябва да води диалог с умерените талибани


 • Не мога да знам всички специфични детайли в тази конкретна ситуация.
  В отговор на въпрос какво не е било наред с подкрепата на ООН в Конго и как тя ще предотвратите подобни случаи


 • Не казвам, че мога да реша всеки проблем или всички проблеми.
  В отговор на уточняващ въпрос как точно проактивността ще й помогне да реши проблемите в Газа и мисли ли, че комисарят Мишел и комисарят Валднер не са били достатъчно активни по темата
 • Не смятам, че ще има изненади, но след 26 януари ще имаме нова и работеща Европейска комисия с българския представител Румяна Желева. Тя отговаря за хуманитарната помощ и управлението на кризи и смятам, че нейният ресор е много важен и реално най-видимата политика на ЕС. Все пак съюзът е най-големият донор на хуманитарна помощ за страни в криза. Чрез Румяна Желева и България ще е символ на един положителен сигнал за света. — Отговор на въпрос: "Вашето име се спряга като един от вероятните наследници на Румяна Желева за поста външен министър?"
  — Андрей Ковачев[2]

Източници

[редактиране]
 1. Из отговорите на Румяна Желева по ресора й. Дневник (2010-01-13). Взето на 2010-01-16 г.
 2. Желева ще е силен еврокомисар. Стандарт (2010-01-06). Взето на 2010-01-16 г.

Външни препратки

[редактиране]