Николай Михайлов

От Уикицитат

Д-р Николай Боянов Михайлов (р. 1946) е лекар психиатър, политик, парламентарист и социален коментатор.

От него[редактиране]

 • Не е здраво, разбира се, а е... надявам се аз, в процес на възстановяване – процес, който трае поне толкова, колкото и болестта.
за българското общество, в БНТ, "Панорама", 14 Април 2006


 • „Как така се е случило, че го няма Азис? Защо тази аномалия?
пред в. “Монитор” в отговор на въпрос какво си мисли, когато стои в пленарна зала


 • Изходът от политическата фантазма "Атака" не е лесен процес, за някои това е трудно колкото освобождаване от секта. Нормализацията на съзнанието е трудна терапия, мъчен процес. Вярващите в идол са перверзно блажени, съзнаващите страдат в сложен свят.
в. “Стандарт”, интервю на Юлиана Ончева, 19-04-2006


в. “Монитор”


 • Левицата прилича на себе си само в предизборни условия. Тогава говорят директно с електората това, което той иска да чуе. Говорят левите думи. Преди избори септември се превръща в май, а след това, май се превръща в декември. Осъществява се скок от пролет в зима. Това могат левите, това правят. Всички леви управления са зимни ­ Луканов, Виденов, Станишев. БСП съществува между литературата и действителността, в много трудния компромис между миналото и настоящето. Лидерите на БСП са в постоянна процедура на разяснения защо не са това, което са, защо обещават, но не изпълняват, и защо днес не е вчера. Тези несъответствия изнервят левия електорат. "Атака" се вклинява в тази невротична ниша, там се опитват да говорят едно към едно, но излиза фалцет.
в. “Монитор”


 • В парламента има три категории хора: дошли да се състезават, да съзерцават и да търгуват. На прав път са първите. - в. Монитор
в. “Монитор”


 • Бойко Борисов не конструира и не изчислява политическата реалност, той живее на сцената наивно и лукаво, като дете на природата. Неговият ресурс е той самият – кинематографичният му силует, разсеяната му съсредоточеност на бодигард и не на последно място – дифузният му сексапил за домакините. Борисов еротизира сцената с едно конкретно обещание да запълни дупките, каквото и да означава това и с едно по-общо – да бъде това, което е – попзвезда. Борисов няма повече от това, което се вижда, но то е достатъчно, за да съблазни мнозина.
в. “Марица”, интервю на Милка Тачева, 28-04-2006


 • Наблюдавам от известно време един депутат от ДПС, който не пропуска литургия предавана по телевизията, с идея да попадне в обектива като набожен и родолюбив политик от християнската квота на ДПС. Крупие в мистичен екстаз.
в. “Марица”, интервю на Милка Тачева, 28-04-2006


 • Политическата класа е образ и подобие на своя народ, тя го представлява в пълнота и даже в художествена завършеност. Това е основният й дефицит. Парламентът е огледален образ на суверена, негов сценичен вариант. Има нещо комично в разпрата между избирателите и техния парламент – то е гняв срещу това, което виждаш в огледалото.
в. “Марица”, интервю на Милка Тачева, 28-04-2006


 • Обществото се люлее между дребнава мнителност и удивително лековерие, и на много етапи реагира като хитър глупак, като корумпиран мечтател.
в. “Марица”, интервю на Милка Тачева, 28-04-2006


 • Много опасни са обзетите от малоумна политическа възбуда. Клакьорите на Тангра например. Много болни имат вкус към ролята на терапевти, по това ще ги познаете. Ако при вас дойде някой, за да ви лекува, изпратете го на лекар. И заключете вратата.
пред в-к Седем (брой 26/166) в отговор на въпрос „Според вас кои общественици и политици се нуждаят от професионална психологическа подкрепа?“


 • Страстното ядро на ДСБ няма да поиска друг лидер, защото е моногамно и щастливо задомено.
през 2007 г.


Външни връзки[редактиране]