Направо към съдържанието

Николай Малинов

От Уикицитат

Николай Симеонов Малинов (р. 1968 г.) е български политик, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и депутат в 40-то и 42-то Народно събрание. Председател на Национално движение „Русофили“ и издател на партийния вестник на БСП — „Дума“.

От него[редактиране]

На 18 март 2014 г. в предаването „Референдум“ по БНТ, във връзка с обявяването на независимостта на Кримската автономна република, заявява:[1]

Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата Кримска война. И да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път. Смятам, че можем да се поздравим, поне русофилите на тази маса.

На 9 май 2014 г. заедно с други русофили, депутати от БСП и официални представители на Руската федерация в България празнува пред паметника на Съветската армия в София 69-та годишнина от победата на СССР (Русия) във Великата Отечествена война, сгеоргиевска лента на ревера. В официалната си реч, по случай откриването на тържественото честване, заявява:[2]

Много се спори за Съветската армия. Едни казват, че тя е освободител, а други казват, че е завоевател. Не знам кои са прави, но в едно съм сигурен – Съветската армия е победител! От този паметник ни приветства с дружелюбно вдигнат Шмайзер съветския войник – победител.

Източници[редактиране]

  1. "Честитя на всички православни славяни победата в Третата Кримска война, идват Балканите". mediapool.bg (19.03.2014). Взето на 22.05.2014 г.
  2. Гурска, Олга (09.05.2014). Николай Малинов: Съветската армия е победител. Национално движение „Русофили“ — официален сайт. Взето на 22.05.2014 г.
Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Николай Малинов