На живот и смърт

От Уикицитат

На живот и смърт е български сериал от 1974 г. по едноименния роман на Димитър Ангелов и режисура на Анжел Вагенщайн.

В погледа на Евгени се долавяше колкото обида, толкова и учудване. Сами хвана ръката му и я стисна.

 • - Ще съжалявам, ако съм ви засегнал с нещо - рече му, като го гледаше в очите. - Аз просто така... Пък и радостно ми е...
  - Виждам. - Искреният тон и детски чистият поглед на Сами накараха Евгени да се усмихне. - И мога да ви кажа защо.
  - Да?
  - Защото руската пила започва да изпилва зъбите на хищника.
  - Именно - кимна глава Сами. - От вас няма да го крия. Вие не сте шовинист и можете да ме разберете. Говоря ви като евреин и... За еврейския род няма друго спасение освен една победа на Съветския съюз. Без тази победа Хитлер ще изтреби до крак еврейството в Европа... Но моля ви се... Нали разбирате? - сниши доверително глава Сами. - Можете да си представите какво би станало...

Когато стана дума как да се "повдигне" духът на населението и как да се активизира чиновничеството в борбата срещу партизаните, Илия Саваков се изправи и каза подигравателно:

 • - Преди това да се активизират тия които са тука...

Саваков, след като нарече училищата гнезда на комунизма, а учителите - платени болшевишки агенти, се нахвърли и върху свещеничеството.

 • - А пък свещеничеството - обърна се той към архимандрит Флавиян, без да измени злобното изражение на лицето си, - което би трябвало да бъде най-ревностно в преследването и изобличаването на комунистите, се е свило като какавида в пашкул. Не вярвам, разбира се, да не знае, че ако стане нещо, най-напред то ще бъде избито. А пък колкото за вашите горски пазачи и лесничеи - обърна се Саваков към областния началник на горите, - тях можем направо да наречем ятаци на шумкарите... Директорът на областната земеделска катедра, който примигваше зад големите си очила, запита:
  - Ще се раздаде ли оръжие на населението?
  - Как... защо да се раздава? - обърна се към него Ефрем Стоилов.
  - Но с какво това население ще лови шумкарите? С голи ръце ли?

Никой не схвана острата подигравка в думите му и те бяха изтълкувани като израз на наивност и глуповатост.

Външни препратки[редактиране]

Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за На живот и смърт