Направо към съдържанието

Йоан Златоуст

От Уикицитат
Смъртта на Ханибал - налага се по примера на Софонизба да изпие горчивата чаша с отрова предаден от Прусий. Отзад са маймуните символизиращи Poena cullei: Не знам, не чух, не видях, не разбрах.

Йоан Златоуст (349-407) е един от тримата светители на православието и основен апологет на християнската религия.

Светец, реторик и философ. Автор на многобройни съчинения посветени на християнската вяра.

  • на Велики четвъртък: Днес, възлюбени, Господ наш Иисус Христос е бил предаден. Тази вечер иудеите го заловили и си отминали. Но не се предавайте на отчаяние, като слушате, че Иисус е бил предаден, или по-добре, предавайте се на отчаяние и плачете горчиво, но не за предадения Иисус, а за предателя Иуда, защото предаденият спасява вселената, а предателят погубва своята душа.
  • Нека помагаме на бедните, които ни молят за помощ, и дори и да ни заблуждават, не трябва да отдаваме на това прекалено голямо значение. Всеки от нас заслужава такова милосърдие, доброта и прошка.
  • И така, преди да почнем да се борим с юдеите, е по-добре да поговорим с тези, които изглежда да стоят заедно с нас, но на дело следват юдейските обичаи и по всякакъв начин ги защитават. Затова те са още по-достойни за осъждане, отколкото самите юдеи. В това ще се съгласят с нас не само мъдрите и умни хора, но и всички, които имат дори малко разум.
  • Ще попитам аз всеки от страдащите от този порок: ти християнин ли си ? И защо следваш юдейските обичаи ? Или ти си юдей ? Тогава защо безпокоиш Църквата ? Персиецът не пази ли това, което е персийски обичай ? Варваринът не следва ли варварските обичаи ? Живеещите в римската държава не се ли подчиняват на нашите устави ? И ако някой между нас бъде разобличен в това, че се държи като варварин, няма ли да бъде, кажи ми, подложен незабавно на наказание, без съд и разследване.
  • Кажи, как мислиш да се спасиш, като почиташ еврейските беззаконни обичаи ? Нима е нищожна разликата между нас и юдеите ? Нима спорим само за празни неща ?
  • Как ти искаш да съединиш несъединимото ? Те разпънаха Христос. И защо бягаш ти към тях, докато твърдиш, че се покланяш на Разпнатия ?; 18:47-48