Направо към съдържанието

Иван Гранитски

От Уикицитат
Иван Гранитски, 2009

Иван Йорданов Димитров (р. 1953), по-известен с литературания псевдоним Иван Гранитски, е български журналист, поет, редактор, критик, публицист, директор на радио и телевизионни канали, издател и обществен деец


  • "Вазов и Шекспир биват измествани от Азис. В широките слоеве на обществото се формира доста просташки потребителски вкус. И това е целта на редица политици и за съжаление на някои медии."пред в."Труд"


  • Идеята на стихосбирката ("Бездна" - бел.цит.) и отделните стихотворения е, че човекът, мислещото същество винаги е изправен пред бездната на съмненията, на размишленията върху главната задача на човешкото съществуване и живот. Така да се каже свърхпредназначението на човека. Защото от една страна времето, в което живеем, е така да се каже бременно с предизвикателства, с катастрофични сътресения, изменения, трансформации. …Почти във всяко има елементи от това по-разширено разбиране за понятието бездна – бездната на човешкото съществуване, на човешката душевност, както и бездната на световната хармония.из интервю за информационна агенция КРОСС "Времето, в което живеем е бременно с предизвикателства, с катастрофични сътресения"


  • Когато човек е изправен пред главните въпроси на своето съществуване, пред смъртта и живота, смисъла на човешкия живот, главното предназначение на съществуването - откъде идва, накъде отива, тогава думи като оптимизъм и песимизъм придобиват по-друго значение според мен. От една страна, разбира се, че в един по-широк мащаб винаги има оптимизъм. Ако няма оптимизъм, няма развитие. Но от друга страна, ние знаем, че човешкият живот е една прашинка, едно мигновение от живота на вселената и на човечеството и тогава, понякога е възможно в рамките на един живот да няма оптимизъм. Просто да е осъден човекът и едно цяло поколение да живее във време на сътресения, на мрачни състояния.из интервю за информационна агенция КРОСС "Времето, в което живеем е бременно с предизвикателства, с катастрофични сътресения"


  • Една нация с толкова силни таланти и с такава божествена природа, каквато ни е дала съдбата, не би трябвало да има такова жалко съществуване. Очевидно е, че сами сме си виновни, че не можем да си намерим истинските народни водачи, които да мислят повече за Отечеството, а не за личните си интереси.из интервю за информационна агенция КРОСС "Времето, в което живеем е бременно с предизвикателства, с катастрофични сътресения"


  • Културата, всички виждаме, че се счита за последна дупка на кавала. Книгата вече е оставена на собствената си съдба и на произвола.из интервю за информационна агенция КРОСС "Времето, в което живеем е бременно с предизвикателства, с катастрофични сътресения"


Външни връзки
Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Иван Гранитски