Направо към съдържанието

Желязната лейди (филм)

От Уикицитат

Желязната лейди (The Iron Lady) е биографичен филм от Великобритания, създаден през 2011 г. и режисиран от Филида Лойд с участието на Мерил Стрийп в ролята на Маргарет Тачър.

 • — Просто тогава се опитвахме да правим нещо, а днес те се опитват да бъдат някой.
 • — Аз мисля, че почитаемата дама скрибуца твърде много. Ако иска да я приемаме насериозно, тя трябва да се научи да е спокойна.
  — Ако почитаемият господин обръща внимание повече на това, което казвам, отколкото на това как го казвам, може да стане доста по-образован, отколкото е в момента.
 • — Просто казвам, че някой трябва да поеме отговорност, да заеме позиция. Никой от тези мъже няма необходимия кураж.
  — Министър-председателят винаги е бил лоялен към теб.
  — Но той е слаб, а така отслабва и партията. Човек трябва да знае кога да се оттегли.
  [...]
  — И двамата знаем, че е малко вероятно да бъда избрана за лидер. Но ще се кандидатирам. За да ги сритам по кокалчетата и да ги накарам да отстояват принципите, зад които стои Консервативната партия.
 • — Г-жо Тачър разбрах, че наскоро сте посетила САЩ. Видяхте ли нещо полезно по време на това посещение?
  — О, да, доста лесно мога да отговоря на този въпрос. Те не се страхуват от успеха. Ние, във Великобритания и Европа, сме формирани от историята. А те са под влияние на тяхната философия. Не от това, което е било, а от това, което може да стане. Има доста какво да научим от тях.
 • — Въпреки това може да е объркващо. Трябва да предизвиква чувства.
  — Какви? Какво трябва да чувствам? Хората вече не мислят. Те изпитват чувства. ‘Как се чувстваш?’ ‘Не се чувствам добре’ ‘О, толкова съжалявам, но ние групата чувствахме...’ Знаете ли, че един от основните проблеми на днешно време е, че се управляваме от хора, които се съобразяват повече с чувствата, отколкото с мислите и идеите. Мисли и идеи. От това се интересувам. Питайте ме какво мисля.
  — Какво мислиш, Маргарет?
  — Внимавай с мислите, защото те се превръщат в думи. Внимавай с думите, защото те се превръщат в действия. Внимавай с действията, защото те се превръщат в навици. Внимавай с навиците, защото те оформят характера ти. Внимавай с характера си, защото той определя твоята съдба. Това, за което мислим, в това се превръщаме. Баща ми често ми казваше това. И аз мисля, че съм добре. Но оценявам вашата мила загриженост.

Вижте също[редактиране]

Външни препратки[редактиране]