Направо към съдържанието

Елизабет II

От Уикицитат

Елизабет II (Elizabeth II, 19262022), пълно име Елизабет Александра Мери Уиндзор (Elizabeth Alexandra Mary Windsor) е кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност. Нейното управление като монарх продължава 70 години, в периода 6 февруари 1952 – 8 септември 2022 г.


 • Има едно мото, което е носено от много от моите предци – благородно мото „Аз служа“. Тези думи бяха вдъхновение за много отминали наследници на трона, когато направиха своето рицарско посвещение, когато достигнаха пълнолетие. Не мога да направя точно като тях.
  Но чрез изобретенията на науката мога да направя това, което не беше възможно за никой от тях. Мога да извърша тържествения си акт на посвещаване със слушане на цяла империя. Бих искала да направя това посвещение сега. Много е просто.
  Заявявам пред всички вас, че целият ми живот, независимо дали е дълъг или кратък, ще бъде посветен на вашата служба и на нашата велика императорска фамилия, към която всички ние принадлежим.


 • Винаги е било лесно да мразиш и унищожаваш. Много по-трудно е да се гради и цени.


 • Днес имаме нужда от особен вид смелост. Не такъв, който е необходим в битка, а такъв, който ни кара да отстояваме всичко, което знаем, че е правилно, всичко, което е вярно и честно. Нуждаем се от вида смелост, който може да устои на фината поквара на циниците, за да можем да покажем на света, че не се страхуваме от бъдещето.


 • От името на британския народ поздравявам уменията и смелостта, които доведоха човека до Луната. Нека това начинание увеличи знанието и благосъстоянието на човечеството.


 • Футболът е труден бизнес и не са ли те едни примадони?


 • Въпреки че караме от различни страни на пътя, вървим в една и съща посока.


 • Нашият мир и просперитет никога не могат да се приемат за даденост и трябва постоянно да се грижат за тях, така че никога повече да нямаме причина да строим паметници на нашата паднала младост.


 • Истинската мярка за всички наши действия е колко трае доброто в тях...всичко, което правим, го правим за младите.


 • Надявам се, че през идните години всички ще могат да се гордеят с това как са отговорили на това предизвикателство. И тези, които идват след нас, ще кажат, че британците от това поколение са били толкова силни, колкото всички останали. Че атрибутите на самодисциплина, на тиха добронамерена решителност и на съчувствие все още характеризират тази страна. Гордостта от това кои сме ние не е част от нашето минало, тя определя нашето настояще и нашето бъдеще.


 • Днес може да изглежда трудно, че не можем да отбележим тази специална годишнина, както бихме искали. Вместо това си спомняме от домовете си и от прага си. Но нашите улици не са празни; те са изпълнени с любовта и грижата, която изпитваме един към друг. И когато гледам страната ни днес и виждам какво сме готови да направим, за да се защитаваме и подкрепяме един друг, казвам с гордост, че ние все още сме нация, която онези смели войници, моряци и летци биха признали и на която биха се възхищавали.


 • Концепцията за нашата установена Църква понякога се разбира погрешно и, вярвам, обикновено се подценява. Неговата роля не е да защитава англиканството, изключвайки други религии. Вместо това Църквата има задължението да защитава свободното практикуване на всички вероизповедания в тази страна.


 • Ние сме умерени, прагматични хора, по-удобни с практиката, отколкото с теорията.


 • Но нищо, което може да се каже, не може да започне да отнема мъката и болката от тези моменти. Скръбта е цената, която плащаме за любовта.


 • Дискриминация все още съществува. Някои хора смятат, че собствените им вярвания са застрашени. Някои са недоволни от непознатите култури. Всички те трябва да бъдат уверени, че могат да спечелят толкова много, като достигнат до другите; че разнообразието наистина е сила, а не заплаха.


 • Право на смяна на правителството с урните, а не с дулото на оръжието; може би най-доброто определение за демокрация.


 • В утрешния свят всички трябва да работим заедно толкова усърдно, колкото винаги, ако наистина искаме да бъдем Обединени нации.