Направо към съдържанието

Дюн

От Уикицитат

Дюн е поредица от научнофантастични романи. Оригиналната серия съдържа 6 романа написани от Франк Хърбърт. През 1999 г. започва издаването на нови романи във вселената на Дюн. Те са написани от сина на Франк Хърбърт - Брайън Хърбърт в съавторство с Кевин Андерсън.

Дюн (1965)[редактиране]

 • Чувал ли си за животни, които прегризват крака си, за да се освободят от капана? Това е животинска хитрост. Човекът би останал в капана, би изтърпял болката и би се престорил на умрял, за да убие, ако може, ловеца, заложил капана, и да премахне една опасност за себеподобните си.
Светата майка Гайъс Хелън Мохайъм към Пол Атреидски


 • Началото е онова време, когато трябва да се положи най-усърдна грижа везните да са точни.


 • Три бързи вдишвания събуждаха реакциите: той се гмурна в поток от блуждаещи мисли... съсредоточаване на мисълта... разширяване на аортата... изключване механизма на хаотичното мислене... овладяване на съзнанието... обогатената кръв бързо оросява претоварените области... човек не получава само по инстинкт храна – безопасност – свобода... животинското съзнание не се разпростира отвъд даденото време, нито пък стига до убеждението, че жертвите му могат да изчезнат като видове... животното руши, а не създава... животинските удоволствия остават близо до сетивните нива и не достигат до нивата на възприятието... човекът се нуждае от опорна решетка, през която да вижда своята вселена... съзнателно да се насочва мисълта - ето това образува твоята решетка... телесна цялост в резултат на потока от кръв според най-задълбоченото опознаване на клетъчните потребности... всички тела (клетки) същества са преходни... трябва да се стремиш към непреходност в...


 • Не бива да се страхувам. Страхът погубва разума. Страхът е онази низка смърт, която носи пълно унищожение. Аз ще се изправя с лице срещу моя страх. Ще му позволя да мине по мен и през мен. А когато отмине, ще извърна вътрешното си око, за да проследя пътеката му. Там, откъдето е минал страхът, няма да е останало нищо. Ще остана единствено аз.


 • Да се опитате да разберете Муад' Диб, без да познавате неговите смъртни врагове, харконите, е все едно да се опитате да видите истината, без да познавате лъжата. Все едно да видите светлината, без да познавате мрака. Това е невъзможно.


 • Ето какво казваше св. Алая — повелителката на ножа: "Светата майка трябва да съчетава изкусителната хитрост на куртизанка с недосегаемото величие на девствена богиня и да държи в напрежение тези свои качества, докато траят силите на нейната младост. Защото, когато младостта и красотата отминат, тя ще разбере, че времето, изпълнено някога с напрежение, се е превърнало в източник на вещина и находчивост.


 • Един свят се крепи на четири неща — и тя размаха четири кокалести пръста — ... учението на мъдрия, справедливостта на силния, молитвите на добродетелния и храбростта на смелия. Ала всичко това не би струвало и пукната пара... — Тя сви пръстите си в юмрук — ... без владетел, който да владее изкуството да управлява. Постави именно това в основата на своето управление.


 • — Пресявал ли си някога пясък през сито? — запита тя.
  Шибащият като камшик въпрос заостри вниманието му. Пясък през сито. Той кимна.
  — Ние от "Бин Джезърит" пресяваме хората, за да открием човеците.

Месията на Дюн (1970)[редактиране]

Децата на Дюн (1976)[редактиране]

Бог-Император на Дюн (1981)[редактиране]

Еретиците на Дюн (1984)[редактиране]

Дюн: Домът на ордена (1985)[редактиране]