Направо към съдържанието

Дмитрий Лихачов

От Уикицитат

Дмитрий Сергеевич Лихачов (Дмитрий Сергеевич Лихачёв, 1906 - 1999) е руски филолог и културолог.


  • Мисля, че културата трябва да се разглежда като някакво органично, цялостно явление, като своеобразна следа, в която съществуват общи за различните страни на културата тенденции, закони, взаимно привличане и взаимно отблъскване.
  • Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата .
  • Тъмницата, в която са превръщали България ту Византия, ту османските турци, никак не е могла да бъде със здрави стени за духовната култура на българския народ.
  • Скъпи български приятели, не забравяйте – вие сте една от най-древните сред съществуващите днес културни нации в Европа и в света.
  • Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него.