Георги Тодоров Вълчев

От Уикицитат
Направо към навигацията Направо към търсенето

Влияние на клатенето на кораба при вълнение върху качеството на управлението му по курса[редактиране]

Анотация: Загубите на кораба от неправилното настройване на автопилотите са добре известни І1,2,3]. Те се измерват с 2% до 10% преразход на гориво-смазочни материали.

Това е причината за разработването и въвеждането в експлоатация на адаптивните системи за автоматично управление курса на кораба ( вкл. цифрови/микропро-цесорни ). Последните непрекъснато оценяват параметрите на кораба ( като обект на управление ) и параметрите на външните въздействия и, отчитайки ги, оптимизират закона на управление по предварително избран критерий за икономично управление І1,2,3І. В тези модерни средства обаче не се отчита влиянието на клатенето върху параметрите на кораба и върху неговата способност да бъде управляван. Изследванията на няколко от най-популярните адаптивни системи показва, че засега те не оправдават очакванията напълно.

От направеният анализ става ясно, че в по-голям процент от времето при умерено и силно вълнение на морето, отклоненията на руля не водят до желания ефект. Напротив – такива отклонения водят само до загуба на скорост и до претоварване и износване на рулевата система. Т. е. те са напълно излишни. С препоръчаните филтри този неприятен ефект би могъл да се избегне. Съществува голяма вероятност адаптивните системи за автоматично управление на курса, снабдени с такива филтри, да оправдаят очакванията.