Беседа:Петър Стоянов

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
От Уикицитат

Клуба за световна политика в Сан Франциско[редактиране]

„Модерните държави осъзнават, че е в техен интерес да следват общоприетите международни норми на поведение дори с цената на отказ от националния си суверенитет!“ (извадено от контекста)

"Kазаното" на лекция на Петър Стоянов в "Клуба за световна политика в Сан Франциско", 01.09.2000, много обикаля българските интернет-форуми. Имам съмнения, че президентът е казал нещо на английски, а е преведено от некомпетентни преводачи, или от такива, на които им се плаща да правят пропаганда. За да се разсеят съмненията, много бих бил благодарен, ако някой може да посочи точния запис, транскрибция или стенограма от лекцията.

Бих бил благодарен също така знаещите да посочат какъв е тоя клуб за световна политика, аз имам трудности с откриването му в Интернет (но може да няма сайт). В смисъл, че хората от клуба могат да имат записите и да ни ги предоставят.

Съмнението ми идва от тази страница, където има мааалко по-подробно изложение на тая лекция, и президентът е казал „държавният суверенитет вече не може да служи като параван, зад който отделни режими да действат безконтролно“ (имайки предвид жестокости и пр. в Югославия) след което идва въпросното изречение. Тоест, ако се гледа в контекста, е нелогично на това място в лекцията си да го е казал; по-вероятно е да е казал нещо от сорта „да следват общоприетите международни норми на поведение, вместо да се осланят на националния си суверенитет“. Обаче ако е лошо преведено и се извади от контекста, лесно може да служи за пробутване на пропаганда.

Затова моля за подробни източници с транскрипт на лекцията, може и на английски, за да можем да направим проверката. С благодарност, --5ko 12:51, 23 юни 2006 (UTC)Отговор[отговор]

  • Това е интересен фен сайт на Стоянов, но си прав, че не се знае доколко е достоверна информацията в него. --Antonio 22:21, 25 юни 2006 (UTC)Отговор[отговор]