Бен Джонсън (спринтьор)

От Уикицитат
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бен Джонсън.

Бен Джонсън

 • Направих нещо добро в живота си. Майка ми и баща ми ме видяха да тичам по-бързо от всеки човек на земята. Това е по-добро от златен медал.
  Бенджамин Синклер- Бен Джонсън (роден на 30 декември, 1961 г.), е бивш спринтьор от Канада, който се радва на голяма популярност и кариера през по-голямата част от 1980 г., спечели два олимпийски медала, бронз и олимпийското злато, което впоследствие ще бъде анулирано. Скоро влиза в контакт с леката атлетика и вече може да празнува първите си успехи на 100 метра спринт. Той си тренира своя мощен начален скок с двата крака ,който е сензация и му осигурява преднина в първите метри, скок , който го защитава до финала.
  Съперничеството с Карл Люис.
  Бен Джонсън постига специфичната популярност чрез неговите битки с американецът Карл Люис.Той е този ,който през 1984г. на Олимпийските игри в Лос Анджелис не се представя блестящо на 100 метра, но въпреки това той е в състояние да празнуват две години по-късно в игрите на добра воля в Москва, първият му голям триумф.
  С своето победоносно време от 9.95 секунди той успя за първи път да победи Карл Люис.
  Следващата среща на двамата в Световното първенство по лека атлетика е през 1987 г. в Рим, Джонсън отново държат надмощие.Тук той се подобри в 100-метровата дисциплина с време от 9.83 секунди към времето на Калвин Смит ,валиден световен рекорд, равна на 1/10.
  Допинг скандал.
  На 1988 Олимпийските игри в Сеул, той печели отново дългоочаквания дуел с Карл Люис на 100-метра, където Джонсън дава време от 9.79 секунди цели 13 стотни пред Люис. Тази победа обаче беше малко по-късно от един от най-големите скандали засенчил го в олимпийската история. За своето рекордно време дадено на 100- метра спринт критиците таят подозрение че атлетът употребява стероиди и два дни след така нареченият "„Jahrhundertlauf" се потвърждава това предположение. В задължителната проба на урината на Джонсън се доказват следи от Stanozolol, синтетичен анаболен стероид. Тогава той е лишен от златния медал за допинг нарушение и а подгласникът му Карл Люис получава титлата най-бърз спринтьор
  След като Бен Джонсън призна,че от 1981 г. са взети от него незаконни средства за подобряване на производителността, той губи дори и без доказателство на допинг световната титла през 1987 г. а световния рекорд се присъжда на Карл Люис, само олимпийския му бронзов медал спечелил на Олимпиадата през 1984 г. той е в състояние да поддържа.В допълнение, той е изгонен за две години от всички състезания.
  Завръщане и доживотна бариера.
  След завръщането си през 1991 г., Бен Джонсън никога не може да завърже по-ранните си постижения. На Световната купа 1991 г. в Токио, той участва само като реле бегач.За Олимпийските игри в Барселона 1992 г., въпреки че се класира за 100-метровия конкурс, на полуфинала се представя като последния от неговата раса. След поредния допинг тест в надпреварата през 1993 г. в Монреал, той в крайна сметка е отстранен от IAAF като повторен нарушител.В по-късните години, Бен Джонсън прави няколко опита да се отменят по съдебен ред наложено върху него бариери. В резултат на това, Джонсън се опита в други спортове, включително, наред с другото, като широк приемник в американския футбол, където има само умерен успех. През 2003 г. той е отново в Италия като фитнес треньор на футболния клуб AC Перуджа.
  През декември 2006 г. Бен Джонсън прави предположения с внимание, че бившият му съперник Карл Люис има нещо общо с допинг престъплението му: "Не искам да казвам много, но той има общо с това". Предполага се, че един приятел на Луис e изля забранени вещества преди допинг контрол в напитка на Джонсън.
Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Бен Джонсън (спринтьор)