Бен Джонсън (спринтьор)

От Уикицитат
(пренасочване от Бен Джонсън (спортист))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бен Джонсън.

Бен Джонсън

 • Направих нещо добро в живота си. Майка ми и баща ми ме видяха да тичам по-бързо от всеки човек на земята. Това е по-добро от златен медал.
  Бенджамин Синклер- Бен Джонсън (роден на 30 декември, 1961 г.), е бивш спринтьор от Канада, който се радва на голяма популярност и кариера през по-голямата част от 1980 г., спечели два олимпийски медала, бронз и олимпийското злато, което впоследствие ще бъде анулирано. Скоро влиза в контакт с леката атлетика и вече може да празнува първите си успехи на 100 метра спринт. Той си тренира своя мощен начален скок с двата крака ,който е сензация и му осигурява преднина в първите метри, скок , който го защитава до финала.
  Съперничеството с Карл Люис.
  Бен Джонсън постига специфичната популярност чрез неговите битки с американецът Карл Люис.Той е този ,който през 1984г. на Олимпийските игри в Лос Анджелис не се представя блестящо на 100 метра, но въпреки това той е в състояние да празнуват две години по-късно в игрите на добра воля в Москва, първият му голям триумф.
  С своето победоносно време от 9.95 секунди той успя за първи път да победи Карл Люис.
  Следващата среща на двамата в Световното първенство по лека атлетика е през 1987 г. в Рим, Джонсън отново държат надмощие.Тук той се подобри в 100-метровата дисциплина с време от 9.83 секунди към времето на Калвин Смит ,валиден световен рекорд, равна на 1/10.
  Допинг скандал.
  На 1988 Олимпийските игри в Сеул, той печели отново дългоочаквания дуел с Карл Люис на 100-метра, където Джонсън дава време от 9.79 секунди цели 13 стотни пред Люис. Тази победа обаче беше малко по-късно от един от най-големите скандали засенчил го в олимпийската история. За своето рекордно време дадено на 100- метра спринт критиците таят подозрение че атлетът употребява стероиди и два дни след така нареченият "„Jahrhundertlauf" се потвърждава това предположение. В задължителната проба на урината на Джонсън се доказват следи от Stanozolol, синтетичен анаболен стероид. Тогава той е лишен от златния медал за допинг нарушение и а подгласникът му Карл Люис получава титлата най-бърз спринтьор
  След като Бен Джонсън призна,че от 1981 г. са взети от него незаконни средства за подобряване на производителността, той губи дори и без доказателство на допинг световната титла през 1987 г. а световния рекорд се присъжда на Карл Люис, само олимпийския му бронзов медал спечелил на Олимпиадата през 1984 г. той е в състояние да поддържа.В допълнение, той е изгонен за две години от всички състезания.
  Завръщане и доживотна бариера.
  След завръщането си през 1991 г., Бен Джонсън никога не може да завърже по-ранните си постижения. На Световната купа 1991 г. в Токио, той участва само като реле бегач.За Олимпийските игри в Барселона 1992 г., въпреки че се класира за 100-метровия конкурс, на полуфинала се представя като последния от неговата раса. След поредния допинг тест в надпреварата през 1993 г. в Монреал, той в крайна сметка е отстранен от IAAF като повторен нарушител.В по-късните години, Бен Джонсън прави няколко опита да се отменят по съдебен ред наложено върху него бариери. В резултат на това, Джонсън се опита в други спортове, включително, наред с другото, като широк приемник в американския футбол, където има само умерен успех. През 2003 г. той е отново в Италия като фитнес треньор на футболния клуб AC Перуджа.
  През декември 2006 г. Бен Джонсън прави предположения с внимание, че бившият му съперник Карл Люис има нещо общо с допинг престъплението му: "Не искам да казвам много, но той има общо с това". Предполага се, че един приятел на Луис e изля забранени вещества преди допинг контрол в напитка на Джонсън.
Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Бен Джонсън (спринтьор)