Направо към съдържанието

Беню Цонев

От Уикицитат

Беню Стефанов Цонев (18631926) е български езиковед-славист, един от създателите на българската филология, специалист по история на българския език, диалектолог и палеограф, първият съставител на опис на ръкописите в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Цитати от него[редактиране]

Цитати за него[редактиране]

 • Проф. Б. Цонев е един от най-изтъкнатите и заслужили български учени, чиято плодотворна дейност е оставила дълбоки и трайни следи в нашата филологическа наука и особено в науката на българския език. Със своите трудове Беню Цонев се налага твърде рано като един от най-добрите познавачи на отечеството ни и на неговата история от обособяването му като пръв писмен славянски език до първата четвърт на нашия век.
  — Стоян Стоянов
 • Първото нещо, което ме поразяваше и което ме пленяваше в тоя рядък човек, това беше континуитетът на неговия характер. Цели 40 години аз го знаех именно равен, верен на себе си... Преди всичко Цонев беше човек рядко добър, човек със златно сърце, неспособен да обиди някого. Цонев не беше и злопаметен.
  Неспособен да се сърди дълго време, той прощаваше лесно.
  Иван Шишманов
 • Беню Цонев има големи заслуги за повдигането и уреждането на Софийския университет. той беше голям учен и стори твърде много за българската реч.
  Анастас Иширков