Направо към съдържанието

Александър Батенберг

От Уикицитат

Александър I Български, известен и като Александър Батенберг (1857 – 1893) е княз на Княжество България в периода 26 юни 1879 – 26 август 1886 година.

От него[редактиране]

 • Господа народни представители!
  Известно ви е, че на 6 септември жителите на Източна Румелия прогласиха съединението на братската ни страна с княжеството и ме повикаха за свой княз.
  Господа народни представители!
  Предвид напредъка на народа ми, който с неописуема радост и всеобщо въодушевление посрещна желанието на братята си от Южна България, и със съгласието на правителството си, избрано от Народното събрание, аз прокламирах на 8 септември в старата столица Велико Търново, че признавам прогласеното Съединение и приемам да бъда княз и на Южна България.
  Господа народни представители!
  Аз съм вече сред доскоро разделените братя от народа си и съм пълен с надежди, че вие ще одобрите започнатото свято дело за обединението на любезния ми народ. Че ще приемете предложенията на правителството ми, което има да представи пред вас вече приетите от негова страна мерки и разпореждания и онези, които се изискват от това велико събитие.
  Като съм уверен, господа народни представители, във вашия доказан патриотизъм и в успешното извършване на святата ви задача в този най-важен момент за Отечеството, призовавам благословението на Всевишния над вашите действия.
   — [1]
  — Тронно слово при откриване на извънредна сесия на IV Обикновено народно събрание, 11 септември 1885 г.

Източници[редактиране]

 1. Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му, Адолф Кох, 2019, София, "Българска история" isbn 978-619-7496-10-9