Направо към съдържанието

Оноре Габриел Рикети дьо Мирабо

От Уикицитат
(пренасочване от Оноре дьо Мирабо)

Онорè Габриèл Рикетѝ, граф дьо Мирабò (фр. Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau, 1749–1791) е френски мислител от аристократичен произход. Поддържа контакти с много известни френски интелектуалци от своето време, а близкият му приятел Никола дьо Шамфор много често го споменава в своие "Характери и анекдоти" просто под означенеито "М...". Въпреки дворянския му произход е благородник избран от Генералните щати от третото съсловие. Прави опити са установи равновесие между властта на краля и тази на народа. След разкритието, че е бил в тайни връзки с кралското семейство, тленните му останки, погребани в Пантеона, отреден за праха на великите французи, са пренесени в гробище за престъпници.


  • Хитростта е талант на егоистите и може да измами само глупците, които приемат ловкостта за ум, сериозността за благоразумие, безсрамието за талант, гордостта за достойнство.


  • Доброволното подражание е първото робство. Всеки има свой собствен естествен характер — нека си остане при него с всичките му достойнства и недостатъци, в замяна на това обаче той трябва да бъде робско, лишено от енергия копие.


  • Ние сме тук по волята на народа и ще излезем от тук само пред силата на щиковете.