Направо към съдържанието

Дими Паница

От Уикицитат
(пренасочване от Димитър Паница)
Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Дими Паница

Дими́трий-Ива́н (Ди́ми) Евста́тиев Пани́ца (1930-2011) е български общественик и журналист, работил активно за развитие на гражданското общество в България след демократичните промени през 1989 г.


  • България е объркана, тя има нужда от компас, който да сочи правилната посока, за да разберат българите къде искат да отидат и да са готови да направят нужните жертви, за да стигнат дотам. Това ни липсва и мисля, че тази липса е пагубна. из интервю във в-к "Дневник"
  • Всички сме чували, че всяко общество има печата, който заслужава. В дългите години, прекарани в емиграция, тази стара максима не ме занимаваше особено, защото тя явно не засягаше България. Струваше ми се правдоподобна, но само за свободните страни. И естествено не се отнасяше за насилствено наложени затворени общества, където това, което минаваше за журналистика, се свеждаше до изпълнение на инструкции на партийното ръководство. Тогава информациите в медиите бяха наложени на читатели, лишени на всяка възможност за избор или протест чрез същите методи на цензура и полицейщина, с който режимът беше монополизирал и всички други отрасли на живота. Не беше изобщо сериозно да се говори за свободна журналистика. из интервю във в-к "Дневник"