Уикицитат:Разговори/Архив 1

От Уикицитат
Направо към навигацията Направо към търсенето
Архив Това е архив на стари беседи. Не редактирайте съдържанието на тази страница! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа!

Оформление

Предлагам да решим как е най-добре да подреждаме нещата, за да можем после да направим нещо като препоръки (шаблон) и да улесним новите потребители. Защото иначе всеки ще се чуди каква подредба да използва и най-вероятно накрая всеки ще действа по своя си начин.

Нека дадем преимущество на българския вариант на цитати, пословици, ..., все пак нали сме българският Уикицитат. А после в скоби да записваме оригинала, ако го има. Ако изказването е на някоя личност и не се намира на неговата страница, можем да запишем името накрая, на същия ред след тире(та).

Пример:

--Борислав 10:08, 4 сеп 2004 (UTC)

Според мен може и без кавички, зависи от статията (то е ясно, че са цитати). Понякога се налага и кратко пояснение за даден цитат, може би е най-удачно да направим специални стилове:
  • "Сизифов труд" (Според легендата Сизиф е бил наказан от боговете да избутва грамадна скала нагоре по една планина. При достигане до върха, скалата се изтъркалвала в подножието и всичко се повтаряло.)

--5ko 11:12, 4 сеп 2004 (UTC)

Сизифов труд къде бихме могли да го сложим в Уикицитат? А иначе съм съгласен първо да е на български, а след това в оригинал. Само че ако цитатът е прекалено дълъг (3-4 реда), няма да бъде добре да бъде долепен до него оригинала. Заради това можем да го пишем така:
  • Превод на български (пояснение, ако има такова)
--Webkid 00:52, 6 сеп 2004 (UTC)
Да, това също е решение. Важното е българското да е на първо място. --Борислав 14:58, 6 сеп 2004 (UTC)
Сизифовият труд беше за да дам пример на пояснението. Иначе мястото му е на статията Труд, работа. Мисля да предложа една голяма категоризация на Уикицитат, основана на съдържанието на книгата Мъдростта на вековете, проф. Тодор Боров и др., София, Наука и изкуство, 1979, което ще направя в събота. --5ko 15:24, 6 сеп 2004 (UTC)
В другите wiki оригиналът е на първо място. Смятам, че е добре и при нас да е така. Трябва и доста да се поработи върху категоризацията, но все пак Уикицитата е още в зародиш. --Antonio 15:43, 6 сеп 2004 (UTC)
Немците слагат немския текст на първо място. Аз също не виждам смисъл да слагаме чуждоезичния текст първи, все пак сме българския Уикицитат, нали? Пък и мисля, че повечето хора ще ги интересува не оригиналът, а преводът. --Борислав 19:26, 9 сеп 2004 (UTC)
Немците са по-големи шовинисти в това отношение. И международната анатомична номенклатура например не зачитат - ползват само немски термини вместо латинските. Англичаните и французите обаче поставят оригинала на първо място. А аз говорех само за пословиците и поговорките. Като поговорките са френски, израз на уважение е да се постави на първо място текстът на френски език. За останалите неща съм съгласен първо да е българският превод. --Antonio 20:39, 9 сеп 2004 (UTC)
  • Превод или оригинал на български. Пояснение, ако има нужда
    • Автор (Оригинал на чужд език, ако има.)
Според мен е важно да помислим как би било по-лесно и удобно на читателите и на хора, които търсят дадена информация. Уважението винаги го има, никой няма да се оплаче, ако оставим оригинала на второ място. Още повече, че за някои цитати може да не открием оригинал (на монголски или казахстански, кой ще може да потвърди), или пък те да са в оригинал на български - тогава би било доста разбъркано и трудно за преглеждане - веднъж първо на български, веднъж на друг език. Пак заради прегледността и подреждането, като че ли предпочитам леко променен вариант, предложен от Уебкид, с отстъп за оригинала - така, ако някой търси, може бързо да "сканира" страницата или за българските варианти, или за автора и оригиналите. Дори мисля, че е добре да направим специален стил за оригинала, примерно в сив цвят, за да не пречи на прегледа. --5ko 20:58, 9 сеп 2004 (UTC)

А може и така:

Превод или оригинал на български.
Автор (Оригинал на чужд език, ако има.)
Пояснение, ако има нужда
Превод или оригинал на български.
Автор
Превод или оригинал на български.
Автор
Пояснение, ако има нужда
Превод или оригинал на български.
Автор (Оригинал на чужд език, ако има.)

Само може би ще трябва да махнем удебеления шрифт в стиловете, за да е по-неутрално. --5ko 21:03, 9 сеп 2004 (UTC)


Дизайн

Хайде малко да пораздвижим дизайна на началната страница. Английският Уикицитат е хубав пример. Нашия стои малко сухо. --Antonio 17:30, 9 сеп 2004 (UTC)

Ами, хайде! Нека правим предложения на Начална страница/Тест. --Борислав 18:45, 9 сеп 2004 (UTC)

Предложение за категоризация

Тук ще въведа категоризацията, предложена в книгата "Мъдростта на вековете", за да помислим дали не можем да я използваме. /Предложение за категоризация --5ko 20:08, 11 сеп 2004 (UTC)

Шаблон:Уикипедия

Според мен няма да е зле да има Шаблон:Уикипедия, нещо подобно на това, който да се наслага като връзка със статията в Уикипедия. --Panzer 18:23, 4 мар 2005 (UTC)

Съгласен съм и подкрепям идеята. -- DCLXVI 19:04, 4 мар 2005 (UTC)
И аз съм на мнение, че този шаблон би бил добра придобивка за Цитата! --Webkid 19:06, 4 мар 2005 (UTC)

Подкатегории

Поставям въпроса тук в случай, че има повече хора, които искат да изкажат мнение по него. Става дума за категории от типа Български писатели и поети, Френски художници и скулптори и пр. По мое мнение тези категории би трябвало да се категоризират примерно за Български писатели и поети в Българи и в Писатели и поети като страниците в категорията се извадят от двете по-общи. По този начин ще се намали броя на статиите в общите категории и ще се оформи по-удобна за разглеждане структура. Какво мислите по въпроса? --Методи Колев 08:25, 28 април 2006 (UTC)Reply[отговор]

  • Български писатели и поети в момента са подкатегория на Писатели и поети, което допринесе за намаляването на броя статии в общата категория. Не смятам, че се налага изваждането на българските писатели и поети от общата Категория Българи, напротив, когато се прави поименно търсене, без да се знае в коя подкатегория на Категория Занятия се намира търсеното лице, поименен списък на база националност е безспорно по-удобен. Може да направим Български писатели и поети подкатегория и на Категория Българи, като същевременно не се намалява общия списък на българите в категорията. Това ми се вижда най-рационалното решение на въпроса - от типа "И вълка сит и агнето цяло." :)) --Antonio 10:30, 28 април 2006 (UTC)Reply[отговор]
Еми, аз не съм го измислил от нищото. В Уикипедиите се използва този начин на категоризиция. По моето скромно мнение е много по добър похват от този примерно в английския Уикицитат (виж този начин за разделяне). Категория Българи е с бъдещ потенциал за разрастване, а дори сега има може би над 400 страници. Доколкото разбирам ти искаш да улесниш читателите, които търсят по име, но в този случай е много по-удобно да се използва търсене. Моята гледна точка е, че ако човек търси статиите по общ признак е достатъчно статиите да бъдат категоризирани в понятието с най-малък обем, за което пасват, а не във всички по-общи.
П.П. Всъщност мнението ми е такова и за категория:Хора, която е много добър пример за трудностите при голям брой статии в една категория (близо 2000) --Методи Колев 16:47, 28 април 2006 (UTC)Reply[отговор]
  • Ти ми даваш за пример Английския Уикицитат, където лудницата с категоризацията е пълна, респективно и хаоса - разделение на Европейци, Северноамериканци и т.н., разделение на Северноамериканците от своя страна на Канадци, Американци и Коренни жители на Северна Америка, разделение на Американците на Калифорнийци, Арканзасци и т.н. - и пак има такива, които не се знае към кои щат трябва да бъдат сложени. Канадците пък са разделени на Канадски премиер-министри и Жители на Онтарио - пълен хумор! Този принцип на ненужно раздробяване е просто кипеж на безсмислен труд. Ако ние се задълбаем по този начин, ще трябва да направим Категория Български илюзионисти като подкатегория на Илюзионисти и на Българи и ще сложим вътре един Астор. Виж например Руснаците, които скоро ще станат втория по големина Уикицитат: Списък на хора по азбучен ред; не виждам нищо неудобно в тяхната форма. Виж Немския Уикицитат с неговата Категория Хора. Французите в момента се реорганизират, но и тяхната Liste de personnes беше в нашия вариант. Португалците, испанците, гърците, холандците и т.н. имат Списъци на всички хора по азбучен ред и това не е с цел да ги затрудни. Между другото аз говорех в предишната си реплика и за удобството да видиш всички Българи на едно място. Както и преди казах, можем да сложим Български писатели и поети, Български парламентаристи и т.н. като подкатегории и на Българи, но не виждам смисъла да изваждаме писателите и парламентаристите и др. от общия списък на българите само защото в Английскоезичния Уикицитат е направено така. --Antonio 17:52, 28 април 2006 (UTC)Reply[отговор]
В интерес на истината моя пример не беше английския Уикицитат. Него го дадох като пример за далеч по-трудно за ориентиране категоризиране и от настоящото тук и от това което аз предлагам. Но може би това е само защото не помня личностите по тяхното родно градче :). Моя пример беше от повечето езици на Уикипедия. Все пак основното ми желание наистина е категориите от типа български писатели и поети да бъдат и в Писатели и поети и в Българи. За другото просто казвам, че не виждам смисъл страниците да стоят и там. --Методи Колев 18:08, 28 април 2006 (UTC)Reply[отговор]
Ами тогава които са Български...каквито и да са, ги слагаме и в Българи. Горе-долу за едни и същи неща си говорим...:)))--Antonio 18:16, 28 април 2006 (UTC)Reply[отговор]

Уикиизточник

Здравейте. От няколко дни имаме българска версия на Уикиизточник. За текущата поддръжка ще има нужда от администратори. Който има интерес, може да гласува/предлага/коментира на тази страница (условията за участие са в началото). Поздрави. --Nk 15:38, 21 юни 2006 (UTC)Reply[отговор]

request

Hi, I am user meta:user:Walter. I respectfully request this community to consider my following request; I write a newsletter about what is going on in the Wikimedia projects in all languages. It is my hope that every community, like this one, has some people who read Wikizine. Then I can maybe receive some news from those readers about your project and in the other direction the can inform there community in your own language about the Wikimedia news possibly. I would like to ask this community to include on this page on the top and/or a relevant page a small banner for Wikizine.

If a banner is placed here on the correct page the change that someone here will think about Wikizine and report some local news will increase highly I suspect. Or that people will take a look and read the Wikimedia news. And maybe even share it locally. Here are the banners; meta:Wikizine/banners

My apologies that this is in English and the Wikizine is also in English. But there is not other way to do this. If there are questions please ask it here. I will be watching this page for two weeks from now on frequently. Greetings, --Walter 16:58, 20 юли 2006 (UTC)Reply[отговор]

  • You mean this banner?

Wikizine

--Antonio 17:40, 20 юли 2006 (UTC)Reply[отговор]

Yes, that is one of them. That is the smallest one. Hyperlink to the current edition and one to subscribe, no explenation what it is. --Walter 21:40, 20 юли 2006 (UTC)Reply[отговор]
Can this banner be placed here? --Walter 14:19, 5 август 2006 (UTC)Reply[отговор]

Почти всичко от ИП „МедияУики“ е излишно

В началото на януари 2007 с цел оптимизация е направена следната промяна в софтуера: всички интерфейсни съобщения, които нямат страница в именното пространство „МедияУики“ се вземат от езиковия файл. Това означава, че голяма част от сегашните страници в ИП „МедияУики“ са излишни.

Във версия 21168 от SVN беше обновен българския езиков файл, затова, когато уикито се обнови до нея (в момента е 20145), ще изтрия всички интерфейсни страници, които не правят промяна на низовете от езиковия файл. — Борислав 18:09, 12 април 2007 (UTC)Reply[отговор]

Предложение за бюрократ

Предлагам да дадем бюрократски права на Потребител:Atchernev. Той е един от първите редактори в Уикицитат (от далечната 2004 г.) и залужава това доверие. — Борислав 14:17, 8 юни 2007 (UTC)Reply[отговор]

Гласуването приключва на 15 юни, в 14:17 часа. Гласуването е прието. — Борислав 07:19, 18 юни 2007 (UTC)Reply[отговор]

За

  1. Борислав 14:17, 8 юни 2007 (UTC)Reply[отговор]
  2. Методи Колев 17:55, 8 юни 2007 (UTC)Reply[отговор]