Уикицитат:Разговори: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
архивиране
(архивиране)
{{нова нишка}}
__NEWSECTIONLINK__
{{Архиви|[[/2004–2007/]]}}
== Оформление ==
 
Предлагам да решим как е най-добре да подреждаме нещата, за да можем после да направим нещо като препоръки (шаблон) и да улесним новите потребители. Защото иначе всеки ще се чуди каква подредба да използва и най-вероятно накрая всеки ще действа по своя си начин.
 
Нека дадем преимущество на българския вариант на цитати, пословици, ..., все пак нали сме българският Уикицитат. А после в скоби да записваме оригинала, ако го има. Ако изказването е на някоя личност и не се намира на неговата страница, можем да запишем името накрая, на същия ред след тире(та).
 
Пример:
* „Превод на изказването“ („Оригинал“) --[[Кой го е казал]]
--[[Потребител:Borislav|Борислав]] 10:08, 4 сеп 2004 (UTC)
 
: Според мен може и без кавички, зависи от статията (то е ясно, че са цитати). Понякога се налага и кратко пояснение за даден цитат, може би е най-удачно да направим специални стилове:
* "Сизифов труд" (<i>Според легендата [[w:Сизиф|Сизиф]] е бил наказан от боговете да избутва грамадна скала нагоре по една планина. При достигане до върха, скалата се изтъркалвала в подножието и всичко се повтаряло.</i>)
--[[Потребител:5ko|5ko]] 11:12, 4 сеп 2004 (UTC)
 
:: Сизифов труд къде бихме могли да го сложим в Уикицитат? А иначе съм съгласен първо да е на български, а след това в оригинал. Само че ако цитатът е прекалено дълъг (3-4 реда), няма да бъде добре да бъде долепен до него оригинала. Заради това можем да го пишем така:
 
*Превод на български (пояснение, ако има такова)
**Оригинал ([[Кой го е казал]])
 
:: --[[Потребител:Webkid|Webkid]] 00:52, 6 сеп 2004 (UTC)
 
::: Да, това също е решение. Важното е българското да е на първо място. --[[Потребител:Borislav|Борислав]] 14:58, 6 сеп 2004 (UTC)
 
::: Сизифовият труд беше за да дам пример на ''пояснението''. Иначе мястото му е на статията [[Труд, работа]]. Мисля да предложа една голяма категоризация на Уикицитат, основана на съдържанието на книгата ''Мъдростта на вековете'', проф. Тодор Боров и др., София, Наука и изкуство, 1979, което ще направя в събота. --[[Потребител:5ko|5ko]] 15:24, 6 сеп 2004 (UTC)
 
::В другите wiki оригиналът е на първо място. Смятам, че е добре и при нас да е така. Трябва и доста да се поработи върху категоризацията, но все пак Уикицитата е още в зародиш. --[[Потребител:Atchernev|Antonio]] 15:43, 6 сеп 2004 (UTC)
::: Немците слагат немския текст на първо място. Аз също не виждам смисъл да слагаме чуждоезичния текст първи, все пак сме българския Уикицитат, нали? Пък и мисля, че повечето хора ще ги интересува не оригиналът, а преводът. --[[Потребител:Borislav|Борислав]] 19:26, 9 сеп 2004 (UTC)
 
: Немците са по-големи шовинисти в това отношение. И международната анатомична номенклатура например не зачитат - ползват само немски термини вместо латинските. Англичаните и французите обаче поставят оригинала на първо място. А аз говорех само за пословиците и поговорките. Като поговорките са френски, израз на уважение е да се постави на първо място текстът на френски език. За останалите неща съм съгласен първо да е българският превод. --[[Потребител:Atchernev|Antonio]] 20:39, 9 сеп 2004 (UTC)
 
* Превод или оригинал на български. ''Пояснение, ако има нужда''
** [[Автор]] (<i style="color: #888888;">Оригинал на чужд език, ако има.</i>)
 
:: Според мен е важно да помислим как би било по-лесно и удобно на читателите и на хора, които търсят дадена информация. Уважението винаги го има, никой няма да се оплаче, ако оставим оригинала на второ място. Още повече, че за някои цитати може да не открием оригинал (на монголски или казахстански, кой ще може да потвърди), или пък те да са в оригинал на български - тогава би било доста разбъркано и трудно за преглеждане - веднъж първо на български, веднъж на друг език. Пак заради прегледността и подреждането, като че ли предпочитам леко променен вариант, предложен от Уебкид, с отстъп за оригинала - така, ако някой търси, може бързо да "сканира" страницата или за българските варианти, или за автора и оригиналите. Дори мисля, че е добре да направим специален стил за оригинала, примерно в сив цвят, за да не пречи на прегледа. --[[Потребител:5ko|5ko]] 20:58, 9 сеп 2004 (UTC)
 
А може и така:
; Превод или оригинал на български. : [[Автор]] (''Оригинал на чужд език, ако има.'')
:''Пояснение, ако има нужда''
; Превод или оригинал на български. : [[Автор]]
; Превод или оригинал на български. : [[Автор]]
:''Пояснение, ако има нужда''
; Превод или оригинал на български. : [[Автор]] (''Оригинал на чужд език, ако има.'')
 
Само може би ще трябва да махнем удебеления шрифт в стиловете, за да е по-неутрално. --[[Потребител:5ko|5ko]] 21:03, 9 сеп 2004 (UTC)
 
 
== Дизайн ==
 
Хайде малко да пораздвижим дизайна на началната страница. Английският Уикицитат е хубав пример. Нашия стои малко сухо.
--[[Потребител:Atchernev|Antonio]] 17:30, 9 сеп 2004 (UTC)
: Ами, хайде! Нека правим предложения на [[Начална страница/Тест]]. --[[Потребител:Borislav|Борислав]] 18:45, 9 сеп 2004 (UTC)
 
== Предложение за категоризация ==
 
Тук ще въведа категоризацията, предложена в книгата "Мъдростта на вековете", за да помислим дали не можем да я използваме. [[/Предложение за категоризация]] --[[Потребител:5ko|5ko]] 20:08, 11 сеп 2004 (UTC)
 
* [[/Категории]] - почвам да въвеждам --[[Потребител:5ko|<u style="color:#F40;text-decoration:none">5ko</u>]] | [[Потребител_беседа:5ko|Беседа]] 10:52, 12 сеп 2004 (UTC)
 
== Шаблон:Уикипедия ==
 
Според мен няма да е зле да има Шаблон:Уикипедия, нещо подобно на [[Потребител:Panzer/Шаблон уикипедия|това]], който да се наслага като връзка със статията в Уикипедия. --[[Потребител:Panzer|Panzer]] 18:23, 4 мар 2005 (UTC)
 
: Съгласен съм и подкрепям идеята. -- [[Потребител:DCLXVI|DCLXVI]] 19:04, 4 мар 2005 (UTC)
 
: И аз съм на мнение, че този шаблон би бил добра придобивка за Цитата! --[[Потребител:Webkid|Webkid]] 19:06, 4 мар 2005 (UTC)
 
== Подкатегории ==
 
Поставям въпроса тук в случай, че има повече хора, които искат да изкажат мнение по него. Става дума за категории от типа [[:Категория:Български писатели и поети|Български писатели и поети]], Френски художници и скулптори и пр. По мое мнение тези категории би трябвало да се категоризират примерно за ''Български писатели и поети'' в Българи и в Писатели и поети като страниците в категорията се извадят от двете по-общи. По този начин ще се намали броя на статиите в общите категории и ще се оформи по-удобна за разглеждане структура. Какво мислите по въпроса? --[[Потребител:Panzer|Методи Колев]] 08:25, 28 април 2006 (UTC)
 
* '''Български писатели и поети''' в момента са подкатегория на '''Писатели и поети''', което допринесе за намаляването на броя статии в общата категория. Не смятам, че се налага изваждането на българските писатели и поети от общата [[:Категория:Българи|Категория Българи]], напротив, когато се прави поименно търсене, без да се знае в коя подкатегория на [[:Категория:Занятия|Категория Занятия]] се намира търсеното лице, поименен списък на база националност е безспорно по-удобен. Може да направим [[:Категория:Български писатели и поети|Български писатели и поети]] подкатегория и на [[:Категория:Българи|Категория Българи]], като същевременно не се намалява общия списък на българите в категорията. Това ми се вижда най-рационалното решение на въпроса - от типа "И вълка сит и агнето цяло." :)) --[[Потребител:Atchernev|Antonio]] 10:30, 28 април 2006 (UTC)
 
:: Еми, аз не съм го измислил от нищото. В Уикипедиите се използва този начин на категоризиция. По моето скромно мнение е много по добър похват от този примерно в английския Уикицитат (виж [http://en.wikiquote.org/wiki/Category:Americans този начин за разделяне]). Категория Българи е с бъдещ потенциал за разрастване, а дори сега има може би над 400 страници. Доколкото разбирам ти искаш да улесниш читателите, които търсят по име, но в този случай е много по-удобно да се използва ''търсене''. Моята гледна точка е, че ако човек търси статиите по общ признак е достатъчно статиите да бъдат категоризирани в понятието с най-малък обем, за което пасват, а не във всички по-общи.
 
::П.П. Всъщност мнението ми е такова и за категория:Хора, която е много добър пример за трудностите при голям брой статии в една категория (близо 2000) --[[Потребител:Panzer|Методи Колев]] 16:47, 28 април 2006 (UTC)
 
* Ти ми даваш за пример Английския Уикицитат, където лудницата с категоризацията е пълна, респективно и хаоса - разделение на Европейци, Северноамериканци и т.н., разделение на Северноамериканците от своя страна на Канадци, Американци и Коренни жители на Северна Америка, разделение на Американците на Калифорнийци, Арканзасци и т.н. - и пак има такива, които не се знае към кои щат трябва да бъдат сложени. Канадците пък са разделени на Канадски премиер-министри и Жители на Онтарио - пълен хумор! Този принцип на ненужно раздробяване е просто кипеж на безсмислен труд. Ако ние се задълбаем по този начин, ще трябва да направим Категория Български илюзионисти като подкатегория на Илюзионисти и на Българи и ще сложим вътре един [[Астор]]. Виж например Руснаците, които скоро ще станат втория по големина Уикицитат: [http://ru.wikiquote.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F:%D0%9F%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B8_%D0%BF%D0%BE_%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D1%83 Списък на хора по азбучен ред]; не виждам нищо неудобно в тяхната форма. Виж Немския Уикицитат с неговата [http://de.wikiquote.org/wiki/Kategorie:Person Категория Хора]. Французите в момента се реорганизират, но и тяхната Liste de personnes беше в нашия вариант. Португалците, испанците, гърците, холандците и т.н. имат Списъци на всички хора по азбучен ред и това не е с цел да ги затрудни. Между другото аз говорех в предишната си реплика и за удобството да видиш всички Българи на едно място. Както и преди казах, можем да сложим Български писатели и поети, Български парламентаристи и т.н. като подкатегории и на Българи, но не виждам смисъла да изваждаме писателите и парламентаристите и др. от общия списък на българите само защото в Английскоезичния Уикицитат е направено така. --[[Потребител:Atchernev|Antonio]] 17:52, 28 април 2006 (UTC)
:: В интерес на истината моя пример не беше английския Уикицитат. Него го дадох като пример за далеч по-трудно за ориентиране категоризиране и от настоящото тук и от това което аз предлагам. Но може би това е само защото не помня личностите по тяхното родно градче :). Моя пример беше от повечето езици на Уикипедия. Все пак основното ми желание наистина е категориите от типа български писатели и поети да бъдат и в Писатели и поети и в Българи. За другото просто казвам, че не виждам смисъл страниците да стоят и там. --[[Потребител:Panzer|Методи Колев]] 18:08, 28 април 2006 (UTC)
 
::: Ами тогава които са Български...каквито и да са, ги слагаме и в Българи. Горе-долу за едни и същи неща си говорим...:)))--[[Потребител:Atchernev|Antonio]] 18:16, 28 април 2006 (UTC)
 
== Уикиизточник ==
 
Здравейте. От няколко дни имаме българска версия на [[s:|Уикиизточник]]. За текущата поддръжка ще има нужда от администратори. Който има интерес, може да гласува/предлага/коментира на [[s:Wikisource:Предложения за администратори/Първоначален избор|тази страница]] (условията за участие са в началото). Поздрави. --[[Потребител:Nk|Nk]] 15:38, 21 юни 2006 (UTC)
 
== request ==
 
Hi, I am user [[meta:user:Walter]]. I respectfully request this community to consider my following request; I write a newsletter about what is going on in the Wikimedia projects in all languages. It is my hope that every community, like this one, has some people who read Wikizine. Then I can maybe receive some news from those readers about your project and in the other direction the can inform there community in your own language about the Wikimedia news possibly. I would like to ask this community to include on this page on the top and/or a relevant page a small banner for Wikizine.
 
If a banner is placed here on the correct page the change that someone here will think about Wikizine and report some local news will increase highly I suspect. Or that people will take a look and read the Wikimedia news. And maybe even share it locally.
Here are the banners; [[meta:Wikizine/banners]]
 
My apologies that this is in English and the Wikizine is also in English. But there is not other way to do this. If there are questions please ask it here. I will be watching this page for two weeks from now on frequently. Greetings, --[[Потребител:Walter|Walter]] 16:58, 20 юли 2006 (UTC)
 
* You mean this banner?
 
<div style="border: solid #aaa 1px; margin: 0 0 1em 1em; font-size: 90%; background: #f9f9f9; width: 120px; padding: 1px; spacing: 0px; text-align: center; background-color:transparent;">
<big style="font:whatever,alternative,serif; font-size:12pt">
[[image:Wikizine.png|120px|Wikizine]]
<center><small><em>[http://cur.wikizine.org Read] | [mailto:request@wikizine.org?subject=subscribe Subscribe]</em></small></center></big></div>
 
--[[Потребител:Atchernev|Antonio]] 17:40, 20 юли 2006 (UTC)
 
:Yes, that is one of them. That is the smallest one. Hyperlink to the current edition and one to subscribe, no explenation what it is. --[[Потребител:Walter|Walter]] 21:40, 20 юли 2006 (UTC)
 
:Can this banner be placed here? --[[Потребител:Walter|Walter]] 14:19, 5 август 2006 (UTC)
 
== Почти всичко от ИП „МедияУики“ е излишно ==
 
В началото на януари 2007 с цел оптимизация е направена следната промяна в софтуера: всички интерфейсни съобщения, които нямат страница в именното пространство „МедияУики“ се вземат от езиковия файл. Това означава, че голяма част от сегашните страници в ИП „МедияУики“ са излишни.
 
Във версия 21168 от SVN беше обновен българския езиков файл, затова, когато уикито се обнови до нея (в момента е 20145), ще изтрия всички интерфейсни страници, които не правят промяна на низовете от езиковия файл. — [[Потребител:Borislav|Бори]][[Потребител беседа:Borislav|слав]] 18:09, 12 април 2007 (UTC)
 
== Предложение за бюрократ ==
 
Предлагам да дадем бюрократски права на [[Потребител:Atchernev]]. Той е един от първите редактори в Уикицитат (от далечната 2004 г.) и залужава това доверие. — [[Потребител:Borislav|Бори]][[Потребител беседа:Borislav|слав]] 14:17, 8 юни 2007 (UTC)
 
<del>Гласуването приключва на 15 юни, в 14:17 часа.</del>
Гласуването е прието. — [[Потребител:Borislav|Бори]][[Потребител беседа:Borislav|слав]] 07:19, 18 юни 2007 (UTC)
 
===За===
# — [[Потребител:Borislav|Бори]][[Потребител беседа:Borislav|слав]] 14:17, 8 юни 2007 (UTC)
# — [[Потребител:Panzer|Методи Колев]] 17:55, 8 юни 2007 (UTC)
 
== Промени в режим на редактиране ==
 
1646

редакции

Навигация