Направо към съдържанието

Ренета Инджова

От Уикицитат
Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Ренета Инджова

Ренета Иванова Инджова (р. 1953 г.) е български политик, министър-председател на България в 84-то (служебно) правителство, назначено от президента Желю Желев от октомври 1994 до януари 1995 г. Тя е първата и до момента единствена жена министър-председател на България.


 • „Политическият процес в България ми е непонятен. Той не се извлича и не се ректурира от интересите на хората. Това аз, когато ми казвате, че нарекох модела ни олигархичен, назовах със съществуваща огромна пропаст между интересите на 95% българи и 5% олигарси. Този политически процес засега е оставил народа ни в ситуация, в която гък не може да каже. ” — bTV, „Нека говорят с… Росен Петров”, март 2011


 • „Кампаниите в Америка представляват смислени мероприятия, в които хората разбират кой за какво е и за какво ще се бори. Тук приличат повече на промоции на продукти, както в моловете. ” — bTV, „Нека говорят с… Росен Петров”, март 2011


 • „Иван Костов е политически имплант. А медиите го пазят като златното яйце на българската политика. За мен е притеснително Костов да не стане професор. Децата ни да бъдат учени от човек, който е провалил една наука в практическата й функция, е недопустимо.” — Тв7, Интервю с Люба Кулезич, 11 декември 2011 г.


 • „Всички власти у нас се сменят на принципа на братовчедството. Демократичното общество е фасада, зад която се крият нечии интереси. Време е хората да осъзнаят, че трябва да отстояват интересите си. Отчаяни са, че не могат да артикулират своя интерес в обществото. Каузата трябва да бъде събуждане, достойнство и морал, но и обучение.” — bTV - „Тази сутрин”, 1 ноември 2013 г.


 • „Президентът да обяви Доган, Сакскобургготски и Костов за персони нон грата. Това е важно за сигурността на гражданите и честността на изборите.” — Нова телевизия, 29 юни 2014 г.


 • „Защо Орешарски не подава оставка? Изглежда е заложник на незнайно кой. Какво го чакат? Да получи тендовагинит от подписване на договори, които после, като се отворят, никой няма да иска да управлява държавата” — Нова телевизия, 29 юни 2014 г.


 • „Не може политиците да комуникират с нацията по "Фейсбук". Не е редно след самозапалвания, наводнения и каквито и да било национални трагедии политическите лидери да пишат в социалната мрежа, защото "това говори за имитаторство".” — Нова телевизия, Интервю с Люба Кулезич, 3 януари 2015 г.


 • „Работната среда в корпорациите и в държавата у нас е като отношения между канибалистични същества.” — „Пряка демокрация” по TV7, 7 февруари 2015 г.


 • „Нашето общество непрекъснато се занимава с неща, които са вън от възможностите, от интересите му, от капацитета му, а неща, които са ежедневни, които са най-важни, в тях нямаме нито солидарност, нито съчувствие. У нас сега е тръгнала една кампания за управление на страха на хората. Всички институции това правят - всяват страх и този страх ще ни накара и последното, което имаме, да го загубим.” — bTV, „Тази сутрин”, интервю с Антон Хекимян, 30 септември 2015 г.


 • „Българският комплекс е да няма никой в една територия. Нашата територия. За да няма какво да се работи. Да няма проблеми да се управлява страната, затова ще им даваме много почивни дни. Църквата също не иска да има много хора, за да няма социална роля, социални ангажименти. Българите също не искаме да сме тук, все ходим да гоним Терминал 2. Два милиона от потенциала и най-качественият са навън. Ами ако те кажат да се връщат?! Ако децата ни поискат да се връщат?!” — Относно проблема с бежанците - bTV, „Тази сутрин”, интервю с Антон Хекимян, 30 септември 2015 г.


 • „Европа е бюрократизирана до степен, в която не желае нищо ново да се получи, а тя самата е конституирана по две основни причини - едната е да получи допълнителен ресурс от жива, подновена работна сила. Още от 50-те години тя си прави европейския проект с тази цел тази жива сила да дойде от Северна Африка, да дойде от Източна Европа. Имаше и още една цел - да намери пазари при нас. Едното се случва - ето я живата работна сила. Една Америка от тази жива работна сила прави фактор за растеж, откакто е сътворена.” — bTV, „Тази сутрин”, интервю с Антон Хекимян, 30 септември 2015 г.


 • „Важно е да сме в състояние да мапираме процеси, сфери и дейности, които на регионално ниво да показват информация в картографски вид. Това е най-модерното направление, в което ще правим инвестиции и геореферирана статистика. Искаме да произвеждаме консистентна информация по множество показатели на всяко локализирано географско място.” — Относно „Стратегията за развитие на националната статистическа система на България за периода 2013 – 2017 г.”


 • „Осъдени сме на комунизъм”


 • „Властта е като лека жена - лесно се изкушава.” — Вестник Капитал, 20 март 1995


 • „Правителството на Беров е правителство на Мултигруп. Аз видях мафията.” — Тв предаването "Отзвук" на 24 януари 1995


 • „Жените са като дамите в шахмата, идват на ход.”


 • „Законодателството насърчава престъпността. Всеки опит да се докосне организираната престъпност опира до добре скроени договори и чисти правни форми. Развитието на престъпността е достигнало стадия мафията да се подкрепя взаимно с официалната власт. ” — Вестник "Капитал" 19 декември 1994


 • Водещ: Регистрирахте се като безработна?
  Ренета Инджова: С което искам да кажа, че времето за завръщане на българите, които са били дълго време в чужбина или са били икономически имигранти, още по-малко политически имигранти, не е дошло.
  Водещ: Значи имаме безработен бивш министър-председател, регистриран в Бюрото по труда?
  Ренета Инджова: Да.
   — bTV, „Нека говорят с… Росен Петров”, март 2011


 • Водещ: Вие сте откровен човек. Има ли паралелна власт или това е някаква измислица на медиите, слухове?
  Ренета Инджова: Вижте, кабинети в сянка, кабинети, изчакващи да дойдат, кабинети, как да кажа, конспиративни..
  Водещ: Има ли?
  Ренета Инджова: Има, разбира се.
  Водещ: Сега има ли такъв кабинет, който изчаква, да речем, да дойде?
  Ренета Инджова: Бъдете сигурен, че ще се намери формата, в който това, което трябва да се случи, ще стане.
  Водещ: Навремето може би вие първа заговорихте за олигарсите в политиката.
  Ренета Инджова: Да, и ме критикуваха, че било много рано, а сега е много късно това да се…
  Водещ: Преди беше много рано, а сега е много късно.
  Да
   — bTV, „Нека говорят с… Росен Петров”, март 2011

Източници[редактиране]