Направо към съдържанието

Иво Димов

От Уикицитат
Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Иво Димов

Иво Димов (р.1970) е български футболист-полузащитник


  • "Почти не помня мач на нашия стадион, в който да съм се срамувал от себе си. Но вечно ще остане в мен болката, че съм можел да дам много повече. Както е казал мъдрецът обаче: "Правя каквото мога, макар че могат да ме съдят и негодяи." Така е в живота."
  • "Ще бъде хубаво да не се отнема удоволствието на публиката и на аудиторията около футбола да ме наблюдава в игра още известно време. Защото както римляните са казали - хлябът и зрелищата са смисълът на живота. А аз смятам, че моите изяви са зрелище."
  • "Нужно е не само да притежаваш някакъв футболен талант, но и житейска самобитност, индивидуално усещане за нещата. А и да имаш стил на експониране, изразяване и мислене. Голяма част от неосъзнатата маса се подсмива зад гърба ми, но аз гледам отвисоко на такъв вид мерзост. Предполагам, че всички по-различни индивиди мислят така. Човешката завист и комплексарщина заливат всички по-силно, отколкото морските вълни варненския бряг. И в такива моменти се сещам за думите на Гьоте: "От низостта човешка не се оплаквам, в силата е тя, друго не очаквам." Но животът е моментно усещане, не мога да затормозявам божественото си мислене с простосмъртни приливи на глупост."
  • "Футболното ми присъствие създава един вид пъблик рилейшън, който позволява на околните да те съдят, възхваляват или ругаят. По този начин намирам място в съвремието, така както философските трактати ни позволяват да намираме отговор на личните и душевните тегоби, възцарени по една или друга причина в човешките души. За разлика от спорта, където физическата годност е определяща за евентуалния успех, от философска гледна точка основният психологически резерв на индивида прокламира апогей на нещата."
  • "Бих се определил като емоционален, естетичен и паметлив. Последното е в толкова ярка доза, може би сравнима само със силата на философското слънце, което грее в душите на осъзнатите."
  • "Не считам за нужно да се преекспонирам в медиите. Какво да обяснявам и говоря, и да си хвърлям бисерите на свинете?" - "7 дни спорт"; 2006
  • "Футболът ще се развива в смисъл на хегемонизация и балансираност. Личността ще остава на заден план. Който успее да бъде силен комбинатор, да пречупи играта през колективната призма, ще бъде футболен диктатор. Във футбола нищо странно не се случва. Това е проява, породена от новия начин на мислене, подчинена на глобализма."
  • Иво Димов за хомосексуализма:

"За мен тази житейска дестинация е и една символика на много изтънченост и на много изкуствоведски моменти в живота. Аз, по принцип, аплодирам и апелирам към всички членове на нашето общество да бъдат снизходителни към хора, които желаят да направят нашите дни по-красиви и нашите усещания по-тънки по простата причина, че филмът на живота има една единствена серия! Тези хора, всичко друго може да се каже за тях, но не и, че не са индивиди, които държат на изяществото и на естетиката. Те са носители на една много специфична красота, дори и нещо, което помага на обществото да върви напред. Много от тях са еталони за подражание в начина си на експониране като маниери и като поведение."